NCAA menjelaskan peraturan pampasan tetapi adakah tindakan keras berkemungkinan?

Sebelas bulan selepas NCAA menarik balik sebahagian besar sekatannya terhadap atlet yang memanfaatkan kemasyhuran mereka, pemimpin sukan kolej cuba menghantar amaran kepada sekolah dan penggalak yang dipercayai telah melampaui batas: Masih ada peraturan di sini dan ia akan dikuatkuasakan.

Tetapi berikutan keputusan Mahkamah Agung tahun lepas terhadap NCAA dalam kes antitrust, adakah tindakan keras terhadap apa yang dipanggil pembrokeran kolektif nama, imej dan tawaran serupa masih mungkin – atau mungkin?

“Saya tidak fikir (NCAA) tidak akan mencuba pada satu ketika,” kata Maddie Salamone, seorang peguam sukan dan bekas pemain lacrosse Duke. “Itulah sebabnya banyak peguam telah memberi nasihat berhati-hati dari segi apa yang dibenarkan dan tidak dibenarkan. Terutama apabila ia melibatkan kolektif dan tawaran NIL yang berbeza.”

Lembaga Pengarah Bahagian I NCAA pada hari Isnin meluluskan bimbingan yang dibangunkan oleh sekumpulan pentadbir sukan kolejmenjelaskan jenis pembayaran NIL dan penglibatan penggalak yang harus dianggap sebagai pelanggaran merekrut.

“Secara khusus, panduan itu mentakrifkan sebagai penggalak mana-mana entiti pihak ketiga yang mempromosikan program olahraga, membantu dengan merekrut atau membantu menyediakan faedah kepada perekrut, atlet pelajar yang mendaftar atau ahli keluarga mereka,” kata keluaran NCAA. “Definisi itu boleh termasuk ‘kolektif’ yang disediakan untuk menyalurkan nama, imej dan tawaran keserupaan kepada bakal atlet pelajar atau atlet pelajar berdaftar yang mungkin mempertimbangkan untuk berpindah.”

NCAA menambah peringatan: Penggalak peraturan merekrut daripada merekrut atau memberikan faedah kepada prospek.

Panduan berkuat kuasa serta merta. Kakitangan penguatkuasa NCAA telah diarahkan untuk mencari kemungkinan pelanggaran yang mungkin berlaku sebelum 9 Mei 2022, tetapi “teruskan hanya tindakan yang jelas bertentangan dengan dasar interim yang diterbitkan, termasuk pelanggaran peraturan pengambilan yang paling teruk atau pembayaran untuk prestasi olahraga. ”

NCAA tidak mengubah peraturannya mahupun mencipta peraturan baharu.

“Saya tidak fikir mereka tidak semestinya menjelaskan peraturan,” kata peguam Darren Heitner, yang membantu mencipta undang-undang NIL Florida. “Pemahaman saya ialah individu tertentu yang telah membentuk jawatankuasa kerja memutuskan bahawa selepas hampir 11 bulan kami mahu menguatkuasakan peraturan kami.”

Peningkatan kolektif yang dibiayai oleh penggalak mendorong lembaga pengarah pada Februari meminta Majlis DI menyemak semula dasar NIL interim NCAA. Kebimbangan di kalangan ramai dalam sukan kolej adalah bahawa pembayaran daripada kolektif sedang dibuat kepada rekrut sekolah menengah dan kepada atlit kolej dengan harapan membolehkan mereka berpindah ke sekolah tertentu.

“Sesetengah perkara kelihatan seperti bayar untuk bermain,” kata Salamone. “Terdapat peraturan pada buku dalam NCAA mengenai penggalak. Hakikat bahawa NCAA teragak-agak untuk menguatkuasakan apa sahaja yang saya fikir telah mendorong ramai orang di sekeliling isu ini untuk menjadi lebih jelas.”

Tahun lepas, NCAA mengeluarkan larangan lamanya terhadap atlet yang memperoleh wang daripada tawaran penajaan dan pengesahan. Walau bagaimanapun, apa yang kekal di tempatnya ialah tiga tonggak model atlet amatur NCAA:

— Atlet tidak boleh dibayar semata-mata untuk bermain sukan mereka;

— Pampasan tidak boleh digunakan untuk menarik seorang atlet ke sekolah tertentu;

— Pengaturan kewangan mesti mempunyai beberapa jenis perjanjian quid pro quo di mana atlet dibayar untuk perkhidmatan yang disediakan, seperti siaran media sosial atau penampilan.

NCAA tidak melarang penggalak daripada terlibat dalam aktiviti NIL. Walau bagaimanapun, tanpa peraturan NCAA yang terperinci dan dengan undang-undang NIL peringkat negeri yang berbeza di seluruh negara, ia menyebabkan kedua-dua sekolah dan persatuan bergelut. untuk menentukan aktiviti yang tidak dibenarkan.

Sesetengah undang-undang negeri juga melarang penggalak daripada terlibat dengan rekrut, tetapi terdapat sedikit keinginan untuk penguatkuasaan undang-undang tersebut.

Sekiranya NCAA mula menyasarkan beberapa kolektif, ia boleh mencetuskan pusingan baharu tindakan undang-undang terhadap persatuan itu.

Mit Winter, seorang peguam sukan di Kansas City, Missouri, berkata penguatkuasaan NCAA peraturan ini bukanlah pelanggaran antitrust yang jelas.

“Jadi persoalannya, di bawah undang-undang antitrust, adakah peraturan yang dikuatkuasakan itu munasabah?” Winter berkata. “Dan daripada pembacaan saya tentang segala-galanya, peraturan yang mereka akan kuatkuasakan ialah peraturan yang mengatakan penggalak dan pihak ketiga lain seperti kolektif tidak boleh membayar atlet sebagai balasan untuk komitmen kepada sekolah.”

Heitner menasihati beberapa kolektif dan perniagaan yang telah membuat perjanjian NIL dengan atlet kolej. Katanya, dia telah menekankan kepada pelanggan dari awal untuk menunggu sehingga atlet berada di sekolah pilihan mereka sebelum terlibat.

“Saya tidak fikir ia adalah isu kolektif,” tambahnya. “Saya rasa ini hanya soal NCAA yang berkata, ‘Hei, kami sentiasa berada dalam kedudukan bahawa penggalak tidak boleh mempengaruhi pengambilan keputusan atlet, terutamanya atlet sekolah menengah yang belum mendaftar di universiti.’”

Gabe Feldman, pengarah undang-undang sukan di Tulane, berkata NCAA akan menjadi yang terbaik kerana berpandangan ke hadapan dengan penguatkuasaan NILnya.

“Saya fikir itu mungkin pendekatan yang lebih selamat dan mungkin lebih adil,” kata Feldman. “Tinjauan ke belakang adalah 20/20, tetapi pendekatan yang mungkin lebih baik adalah dengan membuat peraturan yang jelas lebih awal dan mula menguatkuasakannya supaya kami tidak sampai ke situasi yang mungkin tidak adil untuk mula menguatkuasakan peraturan.”

Persidangan sukan kolej dan NCAA telah menjadi sasaran yang kerap untuk tindakan undang-undang, dan keputusan Mahkamah Agung Jun lalu membiarkan pintu terbuka untuk lebih banyak lagi.

Feldman berkata NCAA boleh membuka diri kepada lebih banyak pendedahan antitrust dengan gagal menguatkuasakan peraturan sedia ada. Tetapi kedua-dua tindakan undang-undang antitrust dan penguatkuasaan NCAA terkenal lambat bergerak.

“Ini akan menjadi seperti kura-kura dan kura-kura,” kata Feldman. “Kedua-duanya tidak akan selesai dengan cepat, tetapi terdapat banyak risiko untuk sementara waktu.”

___

Ikuti Ralph D. Russo di dan dengar di http://www.apodcasts.com

___

Lagi bola sepak kolej AP: danWe would love to thank the writer of this article for this incredible material

NCAA menjelaskan peraturan pampasan tetapi adakah tindakan keras berkemungkinan?


You can find our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/