Noah Lyles berlari ke bawah Erriyon Knighton, menambah lapisan baharu kepada persaingan mereka

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Sebelum petang Ahad, Noah Lyles tidak berada di dalam blok bersama seorang pelari pecut dengan 200 meter peribadi terbaik daripadanya sejak awal harinya di TC Williams High di Alexandria. Di sebelah kiri langsungnya di garisan permulaan Kejohanan Luar Balapan & Padang Amerika Syarikat berdiri Erriyon Knighton, pemain berusia 18 tahun yang mensia-siakan rekod junior Usain Bolt dan, awal tahun ini, mengatasi Lyles sebagai lelaki keempat terpantas pernah tamat. 200 meter.

Apabila dia meraung di sudut, Lyles dapat melihat Knighton di hadapannya. Orang ramai di Hayward Field di Eugene, Ore., Mungkin merasakan perubahan tetap dalam acara itu tetapi tidak Lyles. Dia percaya – dia tahu – dia tidak akan membiarkan Knighton mengambil statusnya sebagai raja 200 meter Amerika, sekurang-kurangnya bukan hari Ahad. Lyles berfikir dalam hati, “Saya akan menangkapnya.”

Kejohanan AS menyediakan pratonton penuh peristiwa kejohanan dunia bulan depan, juga di Eugene — yang pertama dipertandingkan di bumi Amerika. Sydney McLaughlin melangkah lebih jauh ke sempadan 400 halangan. Athing Mu mengharungi cabaran yang jarang berlaku dan mempamerkan kecemerlangan 800 meter standardnya. Fred Kerley mengukuhkan status bertaraf dunianya dalam larian pecut pendek. Devon Allen, penerima lebar Philadelphia Eagles, mencicit ke dalam kejohanan dunia. Sha’Carri Richardson terkejut dengan ketidakmampuannya untuk layak ke kejohanan dunia dalam 100 atau 200.

Momen yang paling menggembirakan mungkin adalah keengganan Lyles untuk membiarkan Knighton merampas mahkotanya. Knighton kelihatan bersedia untuk menjadikan perlumbaan itu sebagai obor. Dengan kepantasan penyudahnya yang jahat, keberaniannya dan kata-katanya, Lyles menjadikannya kelahiran persaingan.

Lyles mengejar, menangkap dan melepasi Knighton untuk memenangi kejuaraan AS ketiga berturut-turut pada 200, menewaskan Knighton 19.69 saat. Di garisan penamat, Lyles menunjuk ke arah muka Knighton pada jam yang menunjukkan masanya 19.67, sambil tersenyum sambil memecahkan pita itu. Dia bukan sekadar mengekalkan gelarannya. Dia memanjat bola sepak.

Lyles, 24, hanya tewas dua 200 final sebagai profesional, perlumbaan Liga Berlian kepada Michael Norman dan final Olimpik Tokyo, di mana dia mengambil gangsa. Ramai yang percaya Knighton akan mencapai tiga hari Ahad. Dia telah memusnahkan rekod bawah 20 tahun Bolt dalam 200. Semasa pertemuan kecil di LSU musim bunga ini, Knighton mencatatkan 19.49 saat yang menakjubkan, satu masa yang hanya tiga lelaki telah menewaskan — dan 0.01 saat lebih baik daripada yang terbaik Lyles.

Bagaimana Noah Lyles menemui ketenangan selepas Sukan Olimpik yang penuh emosi

Lyles dan Knighton berlumba untuk Adidas, dan Lyles telah cepat melengkapkan dan menyokong saingan mudanya. Tetapi sifat karismatik Lyles boleh menyembunyikan daya saingnya. Dia melihat Knighton datang, dan dia tidak berkelip.

“Apabila tiba masanya untuk beratur, saya akan mendapatkannya,” kata Lyles dua minggu lalu pada pertemuan di New York. “Saya tahu, secara automatik. Saya akan sentiasa bersedia.”

Dalam 100 meter pertama, Lyles ketinggalan di belakang separuh padang — termasuk abangnya, Josephus, yang mencapai keputusan terbaik dalam kerjayanya dengan penamat di tempat kelima dalam masa 19.93. Tetapi dia boleh memberitahu dia telah memulihara lebih daripada pesaingnya. Dia tidak panik. Walaupun dia mengambil satu langkah terlalu lama di selekoh, dia pulih dengan langkah seterusnya.

“Ia sampai ke tahap di mana saya tahu saya akan memintas dia,” kata Lyles. “Saya tahu perlumbaan sudah berakhir.”

Lyles melepasi kumpulan, menarik walaupun Knighton di dalam 30 meter terakhir dan melepasinya dalam 10 meter terakhir — begitu selamat dalam kemenangannya sehingga dia mengerling ke arah Knighton dan menunjuk ke arah jam ketika dia melepasi garisan.

“Saya menunjuk kepada semua orang yang terus meragui saya sepanjang tahun dan sepanjang tahun lepas,” kata Lyles kemudian. “Semua orang yang terus berkata, ‘Dia tidak kelihatan.’ Malah NBC tidak mahu bercakap tentang saya lagi. Itu bagus, walaupun. Saya akan memberitahu anda. Saya akan memeriksa awak semula, setiap kali.”

Sebaik sahaja dia menyeberang, Lyles menemui kamera dan menjerit “Sentiasa cepat!” sambil mengangkat jam tangannya. Lyles berbaris di trek bersebelahan dengan Knighton dan penyudah tempat ketiga Kerley, yang layak dalam 200 dua hari selepas dia berlari 100 terpantas di dunia tahun iniuntuk temu bual dengan NBC.

“Saya melakukan apa yang diperlukan untuk menang,” kata Lyles. “Erriyon mendapat yang terbaik daripada saya pada gilirannya. Saya tidak risau tentang itu. Saya melihat dia telah mencapai kelajuan tertingginya, dan saya berkata, ‘Saya lebih laju.’ Saya berkata: ‘Saya akan menangkapnya. Ia hanya akan mengambil keseluruhan 100 yang lain.’ Itulah yang saya lakukan.”

Pewawancara berpaling kepada Knighton dan bertanya tentang jangkaannya untuk kejohanan dunia.

“Kembalilah dan menang,” katanya. “Ayub belum selesai. Ia tidak pernah selesai.”

Knighton melangkah pergi, dan Lyles menjerit ke arahnya, “Tidak pernah habis!”

“Dia baru sahaja datang dan mendapatkan saya,” kata Knighton kemudian. “Dia mengatasi saya dalam perlumbaan itu. Itu sahaja.”

McLaughlin, 22, terus menyusun semula apa yang mungkin sambil melepasi 10 halangan pada satu pusingan di sekeliling trek. Pada petang Sabtu, dia menetapkan semula rekod dunianya untuk kali kedua sejak dia merampasnya pada ujian AS musim panas lalu. Pada malam itu, dengan pemegang rekod Dalilah Muhammad berlari di lorong di sebelahnya, McLaughlin menurunkannya kepada 51.90 saat. Di Sukan Olimpik, McLaughlin memecahkan rekodnya dalam 51.46.

Pada perlawanan akhir Sabtu, dia melonjak kepada 51.41. Apa yang menyerlah bukanlah kepantasannya, sekurang-kurangnya tidak lebih daripada biasa, tetapi kekurangan ketegangan yang diperlukan oleh McLaughlin. Mendahului pesaingnya seluas ekar dengan Muhammad membawanya pergi ke kejohanan dunia, McLaughlin meluncur ke garisan penamat, memecahkan rekodnya hampir secara tidak sengaja.

“Saya tahu ia akan menjadi pantas,” katanya. “Saya melihat masa itu, dan saya sangat gembira dengannya, dapat perlahan-lahan maju ke arah masa yang lebih rendah dan lebih rendah. Masih ada perkara yang boleh saya usahakan. Saya rasa ada sedikit lagi dalam tangki di sana. Semoga apabila tiba masanya, kita boleh mengosongkannya sepenuhnya.”

Satu-satunya sebab McLaughlin tidak boleh dianggap sebagai wanita paling dominan di Amerika Syarikat ialah Mu, seorang pemenang pingat emas berganda Tokyo. Dia mengulangi sebagai juara AS dalam 800 meter dengan cara yang tidak tipikal: Nampaknya dia perlu mencuba.

Mu mungkin pelari terbaik di dunia, pada jarak apa pun. Dia biasanya memusnahkan padang. Di bawah homestretch Ahad, Ajee Wilson menolaknya — malah melepasinya dengan jarak kira-kira 30 meter lagi. Mu menerima sedikit cabaran, tetapi dia telah membuktikan dia boleh menghadapinya. Dia mendahului semula dan mengenepi Wilson, 1:57.16 hingga 1:57.23.

“Saya gembira kerana saya bertarung,” kata Mu. “Saya gembira saya masih mempunyai kaki untuk kembali dan berlari.”

Seruan rapat untuk Mu dikira sebagai kejutan, tetapi ia memudar dengan kejutan kejuaraan. Tiga hari selepas itu dia gagal melarikan diri daripada pusingan awal 100, Richardson menamatkan saingan dalam masa 22.47 saat dalam saringan 200 separuh akhir dan gagal ke final. Setahun selepas dia terlepas Sukan Olimpik selepas a ujian ganja positif pada percubaan ASRichardson tidak akan berlumba dalam kejohanan dunia atas sebab yang mengelirukan bahawa dia tidak cukup pantas.

Dua minggu lalu, Richardson memenangi Grand Prix NYC 200 meter dalam masa 22 saat rata dan berlari 100 dalam 10.85, kedua-dua persembahan yang akan memajukannya ke dunia.

Sukar untuk mengetahui apa yang salah. Richardson bercakap kepada wartawan di Eugene hanya untuk menghukum mereka dan tidak menjawab soalan atau menjelaskan prestasinya.

“Apabila kamu semua melakukan temuduga, kamu semua harus lebih menghormati atlet,” katanya. “… Atlet patut dihormati lebih daripada ketika anda datang dan melemparkan kamera ke muka mereka. Fahami cara seorang atlet beroperasi dan kemudian tanya soalan anda.”

Ketiadaannya membuka jalan bagi Abby Steiner dari Kentucky untuk muncul sebagai superstar yang berpotensi. Steiner memenangi 200 dalam 21.77 saat, 0.03 lebih pantas daripada rekod NCAA yang dia buat bulan ini untuk memenangi gelaran kolej. “Selepas musim kolej, ramai orang meletakkan had ke atas anda, ingin mengatakan bahawa anda keletihan,” kata Steiner.

Gabby Thomas, yang juara bertahan 200 meter AS dan pemenang pingat gangsa Olimpik, menduduki tempat kelapan dan dengan sebak mendedahkan kepada pemberita bahawa dia telah mengalami kecederaan hamstring Gred 2 dua minggu lalu. “Saya telah bekerja keras untuk berada di sini, dan semuanya hanya diambil dalam satu saat,” kata Thomas. “Saya melakukan yang terbaik yang saya mampu.”

Hari terakhir dibina ke arah 110 halangan, di mana Allen dijangka mencabar rekod dunia. Dua minggu lalu di New York, Allen berlari dalam 12.84 saat, masa ketiga terpantas pernah dan 0.04 di belakang rekod. Mempermanis perjanjian untuk eksekutif televisyen, Allen ialah pemain Olimpik dua kali dan bekas penerima luas Oregon yang menandatangani kontrak dengan Eagles selepas memukau mereka pada hari pro Ducks.

Daniel Roberts tidak mengambil berat tentang semua itu. Dia menewaskan Allen dan juara NCAA Trey Cunningham dalam masa 13.03 saat. Allen menduduki tempat ketiga dengan kumis pada 13.09, yang menghantarnya ke kejohanan dunia.

Tiada siapa yang membuat pasukan itu dengan cara yang lebih dramatik daripada Brandon Miller dari Texas A&M dalam acara 800 meter. Di belakang juara Bryce Hoppel, Miller terjun di garisan untuk mengetepikan dua kali Olympian Clayton Murphy untuk tempat ketiga dan terakhir dalam pasukan kejohanan dunia. “Saya hanya mahu melakukannya untuk semua orang yang percaya kepada saya,” kata Miller dalam temu bual NBC. “Saya hanya mahukannya sangat.”

Miller akan mara ke kejohanan dunia bulan depan, di mana Lyles dan Knighton akan menjadi tajuk utama. Masa depan Knighton akan menarik perhatian penonton global. Tetapi dia masih belum menewaskan Lyles dalam perlawanan akhir, dan Lyles merancang untuk mengekalkannya. Dia ditanya Ahad apa yang dia jangkakan pada bulan Julai.

“Menang,” katanya sambil tersenyum. “Apa lagi?”We want to thank the writer of this write-up for this outstanding material

Noah Lyles berlari ke bawah Erriyon Knighton, menambah lapisan baharu kepada persaingan mereka


You can find our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/