Noah Lyles mengalahkan Erriyon Knighton sebagai tunas persaingan di USATF Champs

Noah Lyles menegaskan bahawa dia adalah raja 200m AS dengan mengalahkan fenomena berusia 18 tahun Erriyon Knighton di Kejohanan Luar Balapan dan Padang Amerika Syarikat.

Penyandang juara dunia Lyles menang dalam masa 19.67 saat, meraikan detik-detik sebelum melepasi garisan penamat dua ratus di hadapan Knighton, yang mengetatkan pada meter akhir. Lyles memandang ke arah lorong Knighton (dan papan markah), tersenyum dan menunjuk.

“Saya melihat dia mencapai kelajuan tertingginya, dan saya berkata saya lebih pantas,” kata Lyles Lewis Johnson di NBC sambil berdiri di sebelah Knighton di Hayward Field di Eugene, Oregon.

Knighton, yang juga layak ke kejohanan dunia dalam tempoh tiga minggu, juga di Eugene, kemudian berkata, “Ayub belum selesai. Ia tidak pernah selesai,” dan keluar dari temu bual bersama yang juga termasuk tempat ketiga Fred Kerley.

Ahad kemudian, Lyles menjelaskan bahawa perayaan itu tidak dimaksudkan untuk menunjukkan Knighton.

“Ia adalah untuk semua orang yang terus mengira saya keluar hanya kerana pemain baharu telah memasuki gelanggang,” tulisnya di media sosial. “Erriyon adalah bakat yang luar biasa dan dia telah membuktikannya. Tetapi itu tidak bermakna saya hanya akan berbaring dan mati!”

Pada awal musim ini, Knighton mencatat 19.49 untuk menjadi lelaki keempat terpantas dalam sejarah, menggantikan Lyles yang berusia 24 tahun, yang terbaik peribadinya ialah 19.50.

USATF DI LUAR: Keputusan

Sha’Carri Richardson terlepas pasukan kejohanan dunia. Selepas penyingkiran mengejut pada pusingan pertama 100m pada Khamis, dia tersingkir pada separuh akhir 200m pada hari Ahad.

juara NCAA Abby Steiner memenangi final 200m wanita dalam masa 21.77 saat, menambah baik masa terpantasnya di dunia tahun ini. Pemenang pingat gangsa Olimpik Gabby Thomas berada di tempat kelapan, terlepas pasukan, lalu berkata dia mendapat tahu dia mengalami kecederaan hamstring darjah dua dua minggu lalu.

Daniel Roberts menawan acara 110m lari berpagar pada masa 13.03 selepas bergelar juara dunia Grant Holloway tercalar keluar dari final, tempat dunianya sudah terjamin. Devon Allenyang dua minggu lalu mencatat masa ketiga terpantas dalam sejarah (12.84), menduduki tempat ketiga untuk mendapat tempat terakhir dalam pasukan dunia dengan tiga perseribu saat.

Kejar Ealey memenangi lontar peluru dengan lontaran kedua terbaik dalam sejarah Amerika — 20.51 meter. pemegang rekod Amerika Michelle Carteryang pada 2016 menjadi juara lontar peluru wanita Olimpik AS yang pertama, menduduki tempat kelapan dalam acara kebangsaan terakhirnya sebelum bersara. Raven Saunderspemenang pingat perak Olimpik Tokyo, terlepas pasukan dengan satu tempat.

Seperti yang dijangka, juara Olimpik Athing Mu mendahului 800m. Ajeé Wilson hampir melakukan perkara yang tidak dijangka, datang tujuh ratus segan untuk menyerahkan Mu kekalahan 800m pertamanya sejak 2019. Raevyn Rogers meraih tempat terakhir dunia ketika pasukan Olimpik mengulangi.

Emma Coburn memenangi kejuaraan kebangsaan kelapan berturut-turut dalam acara lari berhalangan 3000m, memanjangkan rentak aktif terpanjang dalam sebarang acara, dan ke-10 keseluruhan.

Coburn, yang memperoleh pingat pelbagai warna di kalangan Sukan Olimpik 2016 dan Dunia 2017 dan 2019, sekali lagi menyertai pasukan kebangsaan oleh Courtney Frerichs, yang mengambil perak di Tokyo. Frerichs, yang menduduki tempat kedua di peringkat kebangsaan pada 2016, 2017, 2018, 2019 dan 2021, jatuh ke tempat ketiga di belakang Courtney Wayment.

Pemenang pingat perak Olimpik Rai Benjamin mengambil 400m lari berpagar dalam masa 47.08 saat, masa terpantas di dunia tahun ini. Dia mungkin menuju ke arah pertarungan lain dengan pemegang rekod dunia Karsten Warholm Norway di dunia, walaupun Warholm mengalami kecederaan hamstring dalam perlumbaan tunggalnya tahun ini pada 5 Jun.

Clayton Murphypemenang pingat gangsa 800m Olimpik 2016, terlepas pasukan dunia sebanyak empat perseratus untuk terjun Brandon Miller. Olympian Bryce Hoppel memenangi 800m, diikuti oleh Jonah Koech dan Miller, yang akan ke dunia pertama mereka. Donavan Brazier mempunyai selamat tinggal kepada pasukan sebagai juara dunia.

Grant Fisher memperoleh gelaran kebangsaan pertamanya, mengambil 5000m selepas menduduki tempat kedua dalam 5000m dan 10,000m di Percubaan Olimpik. Dia menyertai pasukan dunia oleh rakan sepasukan Olimpik Woody Kincaid dan Abdihamid Nurseorang junior Arizona Utara yang sedang meningkat naik yang dilahirkan di Somalia.

Paul Chelimopemenang pingat perak dan gangsa pada dua Olimpik terakhir, berada di tempat ke-11 dan akan terlepas kejuaraan global pertamanya sejak 2015.

Elise Cranny diulangi sebagai juara 5000m AS. Dia telah menyertai pasukan oleh Karissa Schweizeryang layak untuk 5000m dan 10,000m seperti tahun lepas, dan Emily Infeldpemenang pingat gangsa 10,000m Dunia 2015 yang membuat pasukan kejohanan global pertamanya sejak 2017. Ketiga-tiga mereka dipisahkan oleh 27 perseratus.

Shelby McEwen rakan sepasukan dan kegemaran Olimpik yang diturunkan JuVaughn Harrison ke tempat kedua dalam acara lompat tinggi.

Musim trek dan padang diteruskan dengan perhentian Liga Berlian di Stockholm pada hari Khamis, secara langsung Merak.

OlympicTalk dihidupkan Berita Apple. Kegemaran kami!We would love to say thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Noah Lyles mengalahkan Erriyon Knighton sebagai tunas persaingan di USATF Champs


Check out our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/