Olimpik Khas membatalkan keperluan vaksin selepas Florida mengancam denda $27.5 juta

Jabatan Kesihatan Florida menghantar surat kepada Special Olympics International mengancam denda $27.5 juta pada Khamis. Salinan surat itu, yang pertama kali dilaporkan di Twitter oleh ABC News, menyatakan bahawa Olimpik Khas telah meminta 5,500 orang untuk memberikan bukti vaksinasi untuk mendapatkan akses ke Sukan Olimpik Khas Amerika Syarikat 2022, yang melanggar larangan negara untuk memerlukan bukti vaksinasi.

“[Special Olympics International] tidak dapat membawa acara itu menjadi pematuhan untuk faedah perwakilan mereka, “kata surat itu. “Dan mengembalikan semula semua yang dinafikan akses berdasarkan bukti vaksinasi.”

Gabenor Florida Ron DeSantis pada hari Jumaat semasa sidang akhbar memuji keputusan Sukan Olimpik Khas untuk membatalkan mandat vaksin sebagai kemenangan untuk beribu-ribu atlet yang dijangka bersaing dalam temasya itu. Beliau berkata mandat itu meminggirkan pemain tersebut, terutama mereka yang mempunyai sedikit imuniti selepas sebelum ini disahkan positif virus itu.

“Apa hubungannya dengan bersaing, saya tidak faham,” kata DeSantis mengenai vaksin Covid-19. “Kami tidak pernah melihat sesuatu yang digunakan seperti vaksin ini untuk cuba meminggirkan orang yang tidak disenangi.”

“Dan ramai ahli Olimpik istimewa ini juga telah mengalami Covid sekarang,” kata DeSantis. “Kebanyakan orang telah mengalaminya sekarang.”

DeSantis menandatangani larangan Florida terhadap mandat vaksin pada November ketika pentadbiran Biden merancang untuk melancarkan mandat vaksin persekutuan pada bulan berikutnya. Undang-undang Florida baharu menyebabkan Jabatan Kesihatan Florida mengeluarkan denda $3.5 juta terhadap Leon County selepas 14 pekerja daerah dipecat kerana tidak mematuhi mandat vaksin. Jabatan Kesihatan negeri kemudiannya memaafkan denda $3.5 juta itu.

Jabatan kesihatan Florida diawasi oleh Pakar Bedah Negara Joseph A. Ladapo, yang berkata semasa sidang akhbar Jumaat bahawa perbincangan yang membawa kepada pembalikan oleh Sukan Olimpik Khas bermula enam bulan lalu. Ladapo telah lama meragui keselamatan dan keberkesanan vaksin Covid-19. Beliau berkata vaksin yang dimandatkan oleh Olimpik Khas tidak menawarkan perlindungan pada ketika ini dalam wabak itu.

Pendirian perlindungan sifar Ladapo adalah perubahan kecil daripada penggunaan vaksin sebelumnya, yang mana ia adalah salah satu daripada banyak alat dalam usaha menyebarkan Covid-19. Tetapi perlindungan itu juga semakin lemah dari semasa ke semasa, itulah sebabnya mandat Olimpik Khas tidak akan berkesan dalam menghentikan virus itu, dakwa Ladapo.

“Secara etika, ia tidak masuk akal,” kata Ladapo. “Ia berada di pihak yang salah.”

Beliau juga berkata perlu ada lebih banyak perbincangan mengenai reaksi buruk terhadap vaksin Covid.

“Kami tidak suka bercakap terus terang tentang keselamatan kerana ia adalah pantang larang,” kata Ladapo. “Tetapi ia adalah perbualan yang jujur ​​yang perlu berlaku.”

Ladapo adalah salah seorang daripada lebih 20 profesional perubatan yang menandatangani memo pada 2021 meminta Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS untuk tidak memberikan kelulusan akhir kepada vaksin Covid-19, yang dibangunkan ketika Covid menjangkiti 85 juta orang di seluruh negara. Memo itu meminta FDA menjalani ujian selama bertahun-tahun mengenai keselamatan vaksin sebelum diberi kelulusan akhir.

Sebilangan besar profesional dan organisasi perubatan, termasuk Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, FDA, Perubatan Johns Hopkins dan Klinik Mayo, menasihatkan orang ramai untuk mendapatkan vaksin kedua-duanya untuk melindungi daripada virus dan untuk mengurangkan simptom virus yang serius.

We would like to thank the author of this article for this amazing content

Olimpik Khas membatalkan keperluan vaksin selepas Florida mengancam denda $27.5 juta


Check out our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/