Paige Bueckers telah pulang untuk memenangi UConn gelaran NCAA seterusnya

MINNEAPOLIS — Bila Paige Bueckers berjalan ke bilik tarian keluarga di hotel UConn di Minneapolis, dia terus menuju ke Tara Starks. Bekas jurulatih AAU Bueckers tahu apa yang akan datang, dan berpaling tepat ketika dia melompat ke arahnya, berlanggar dengan sisinya. Ini adalah ucapan tradisional untuk mereka berdua, walaupun kadangkala Starks tidak berharap.

“Saya selalu memberitahunya, ‘Lutut saya teruk. Belakang saya teruk. Apa masalah awak?'” kata Starks. “Tetapi ia hampir seperti kanak-kanak yang sama saya akan duduk dan bercakap dengan semasa darjah 11. Dia tidak berbeza.”

Bueckers dibesarkan di St. Louis Park, pinggir barat Minneapolis, 10 minit dari Target Center, tempat Empat Akhir wanita akan dimainkan pada hari Jumaat. Dia bermain di Sekolah Tinggi Hopkins di Minnetonka. Dia telah memenangi kejohanan negeri di Arena Williams Universiti Minnesota — dikenali di Bandar Berkembar sebagai The Barn — dan tewas di Pusat Sasaran. Malah terdapat mural Bueckers dalam bentuk iklan Gatorade di Mall of America.

Bueckers mengetuai Huskies ke Empat Akhir dengan persembahan yang luar biasa dalam thriller dua kali lebih masa menentang NC State dalam Elite Eight. Pelajar tahun kedua itu mencurahkan 27 mata dan meraih enam lantunan dalam kemenangan 91-87 yang membolehkan Huskies mendapat tempat ke-14 Final Empat berturut-turut. Dan dia melakukannya sambil meneruskan perjalanan pulang dari pembedahan untuk membaiki keretakan dataran tinggi tibial dan meniskus koyak di lutut kirinya.

“Program kami tidak akan memenangi perlawanan ini,” kata jurulatih UConn Geno Auriemma, bercakap kepada pemberita selepas kemenangan menentang NC State pada malam Isnin. “Program boleh membawa anda ke permainan ini, tetapi seseorang perlu menjadi besar. Tanpa prestasi seperti itu, tidak ada [Final Four].”

Hampir empat bulan yang lalu, nampaknya meragukan bahawa Bueckers — dan UConn — akan sampai ke sini sama sekali.

Di Gampel Pavilion pada 5 Dis, Bueckers menggelecek lantai dengan UConn mendahului 70-52 ke atas Notre Dame. Semasa dia melantun bola dengan tangan kanannya dan mengocok kakinya untuk mendapatkan pemain pertahanan, dia tersandung. Selepas beberapa langkah lagi, Bueckers merenyuk menjadi timbunan pada kayu keras di hadapan bangku UConn dengan baki 38.5 saat dalam permainan.

Bob Bueckers, bapa Paige, selesai menonton permainan di TV dari rumahnya di Maryland. Kemudian dia menyenyapkan telefonnya dan hanya berbaring, patah hati.

“Saya berasa sangat sedih untuknya,” kata Bob. “Semua kerja yang dia lakukan, dan kemudian hanya kemalangan kecil yang aneh. Dan tiba-tiba, dia cedera.”

Bueckers menjalani pembedahan untuk membaiki lutut kirinya pada 13 Dis. Bulan itu adalah sukar untuk Huskies. Selain Bueckers, pelajar baru Azzi Fudd dan pengawal tahun kedua Nika Muhl keluar dengan kecederaan kaki. Saylor Poffenbarger dan Mir McLean dipindahkan. UConn pergi ke Atlanta dan menghadapi pertahanan Georgia Tech yang menyesakkan, tewas 57-44 dalam kekalahan pertamanya kepada pasukan tanpa ranking dalam 239 perlawanan.

Fudd, salah seorang rakan terdekat Bueckers, tahu bagaimana rasanya diketepikan untuk tempoh yang panjang. Dia mengoyakkan ACL dan MCL ketika menentang Bueckers semasa kejohanan 3 lawan 3 pada April 2019. Tidak lama selepas dia kembali ke gelanggang, wabak COVID-19 bermula, dan walaupun dia cergas dalam beberapa perlawanan AAU, dia cedera di kakinya sebelum tiba di Storrs.

bermain

1:38

Monica McNutt membincangkan kemenangan Paige Bueckers dan Elite Eight UConn ke atas NC State.

Selepas Huskies tewas kepada Arizona dalam Empat Akhir tahun lepas, Bueckers menjalani pembedahan pada 30 April untuk membaiki kecacatan osteochondral pada buku lali kanannya. Dia menghabiskan sepanjang musim panas dalam but, beberapa bulan sebelum kecederaan lutut pada bulan Disember. Fudd secara unik memahami kekecewaan yang dialami rakan dan rakan sepasukannya.

“Perkara terbesar adalah pada mulanya apabila dunia anda seolah-olah telah berakhir,” kata Fudd. “Dia tidak benar-benar tahu apa yang ada untuknya. Tetapi saya berada di sana untuk mengingatkannya tentang perkara-perkara kecil, peristiwa penting yang perlu dia nantikan. Mengingatkannya bahawa dia masih Paige Bueckers, dan mengekalkan semangatnya yang tinggi. “

“Ia benar-benar bagus untuk mempunyai Azzi,” kata Bueckers. “Adalah mudah untuk bercakap dengan seseorang dan mereka boleh berkata, ‘Oh saya tahu apa yang anda alami,’ tetapi mereka benar-benar tidak tahu. Jadi untuk mempunyai seseorang yang tahu dengan tepat apa yang anda alami dan seseorang yang boleh membantu anda secara mental dan fizikal sangat penting.”

Bueckers terlepas 19 perlawanan. Dalam tempoh itu, UConn kehilangan empat. Perlawanan pertamanya pada 25 Februari menentang St. John’s. Dia bermain 13 minit dan menjaringkan lapan mata dalam kekalahan Huskies. Dalam lima perlawanan pertamanya sebelum kejohanan NCAA, Bueckers mencatat purata 6 mata, 2.6 bantuan dalam 18.8 minit setiap perlawanan. Dalam kejohanan NCAA, Bueckers mencatatkan purata 17.5 mata, 2.5 bantuan dalam 33.75 minit setiap perlawanan.

“Ia hanya sesuatu yang Tuhan boleh lakukan, perkara yang telah dilalui oleh pasukan ini, perkara yang telah saya lalui untuk berada di sini dalam kedudukan ini,” kata Bueckers. “Ia tidak mungkin tanpa Tuhan dan semua berkat yang dia berikan kepada kita.”

Elite Eight membuktikan bahawa Bueckers, yang merupakan pelajar pertama yang dinobatkan sebagai pemain terbaik kebangsaan pada 2021, masih boleh mengambil alih sesuatu permainan.

“Saya berkata, ‘Menang atau pulang,'” kata Bueckers selepas perlawanan. “Kami menang, dan saya masih boleh pulang.”


Bueckers tidak pernah memenangi kejuaraan di Pusat Sasaran. Kali terakhir dia bermain di sana adalah sebagai pelajar tahun kedua pada Mac 2018, dalam kejohanan negeri Liga Sekolah Tinggi Minnesota. Bueckers dan Hopkins tewas kepada Eastview dengan lima mata. Bueckers menjaringkan 37 mata. Ia adalah kekalahan kejuaraan negeri ketiga berturut-turut untuk Hopkins.

“[The team didn’t lose] tiga tahun berturut-turut kerana dia kurang mencuba,” kata bekas ketua jurulatih Hopkins, Brian Cosgriff.

Apabila Bueckers akhirnya mendapat kejuaraan negeri pertamanya pada musim berikutnya, ia adalah di The Barn. “Saya fikir ada sebab mengapa saya kembali ke sini, dan mengapa saya mendapat peluang sekali lagi,” kata Bueckers. “Ia gila apa yang Tuhan lakukan dalam hidup anda.”

Kesan Bueckers terhadap bola keranjang Minnesota telah memuncak dalam mural yang muncul di Mall of America minggu ini. Peminat, terutamanya peminat muda, sering memenuhi permainannya di Hopkins, meminta gambar dan tandatangan.

Apabila UConn menentang Stanford pada malam Jumaat, Bueckers akan berlari keluar ke gelanggang yang sudah mempunyai sekeping dirinya. Dia akan berusaha untuk menjulang trofi di Pusat Sasaran buat kali pertama bersama rakan sepasukan Huskiesnya. Dan dia akan bermain di hadapan orang ramai di kampung halamannya — bersama keluarga dan rakan rapatnya menonton.

“Dia layak berada di sini di rumah,” kata Starks. “Dia berhak untuk memiliki seluruh negeri di belakangnya.”

We want to give thanks to the author of this write-up for this awesome material

Paige Bueckers telah pulang untuk memenangi UConn gelaran NCAA seterusnya


Check out our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/