Papan pendahulu Terbuka AS 2022, pemenang: Matt Fitzpatrick melepasi kejuaraan utama pertama, kemenangan Jelajah PGA

Pemain golf kedua tertinggi di dunia tanpa kemenangan Jelajah PGA dalam kariernya akhirnya merangkul satu hari Ahad sambil pada masa yang sama menembusi bahagian atas golf dengan kejuaraan utama pertamanya. Matt Fitzpatrick memenangi Terbuka AS 2022 di The Country Club di Brookline, Massachusetts, pada hari Ahad dengan dua birdie dan tiada bogey merentasi tujuh lubang terakhir untuk merangkul kejohanan itu dengan 6 bawah.

Fitzpatrick, 27, mengenepikan ketua bersama 54 lubangnya Will Zalatori dan juara Masters 2022 Scottie Scheffler dengan satu pukulan untuk menjulang trofi.

Setelah memenangi Amatur AS 2013 di The Country Club, Fitzpatrick menambah jumlah USGAnya secara dramatik dengan kemenangan di Terbuka AS ke-122. Dengan berbuat demikian, dia menyertai Jack Nicklaus dan Julie Inkster sebagai satu-satunya pemain yang memenangi dua kejuaraan di tempat yang sama, mengukuhkan kedudukannya dalam sejarah sejarah golf.

Pemain No. 18 dalam Kedudukan Rasmi Golf Dunia, Fitzpatrick berjaya menembusi hari Ahad selepas apa yang telah menjadi musim yang kuat di kejohanan utama. Lelaki Inggeris itu sebelum ini menamatkan T14 di Masters pada April dan T5 di Kejohanan PGA bulan lepas.

Namun, ia bukanlah jalan yang mudah untuk Fitzpatrick ke tahap ini, dan pusingan terakhirnya di The Country Club adalah pengkapsulan yang sempurna untuk ini. Sama ada dia akan memilih untuk mengakuinya atau tidak, keraguan terpaksa menyelinap masuk kerana dia terlepas peluang untuk memenangi acara selama bertahun-tahun.

Seorang pemain yang sentiasa berkembang maju kerana gabungan ketepatan dan kehebatannya, Fitzpatrick datang ke tahun 2022 sebagai pemain yang telah dilengkapkan semula sepenuhnya. Itu terbukti minggu ini kerana nama permainan untuk Fitzpatrick adalah konsisten. Sementara yang lain keluar dengan pusingan rendah pada awal kejohanan, dia merembat 2 di bawah merentasi 36 lubang pertama dengan par 70 pada hari Jumaat sebelum mencatatkan 68 kedua pada Moving Day untuk mendahului bersama.

Fitzpatrick naik turun melintasi sembilan bahagian depan Ahad, dan dua bogey untuk memulakan bahagian belakang kelihatan seolah-olah dia akan sekali lagi duduk di bahagian luar penyampaian trofi.

Kesilapan singkat pada par-4 ke-10 diikuti oleh tiga putt yang tidak dapat dijelaskan pada par-3 ke-11 yang pendek. Hayunan pantas tiga lejang dengan Zalatoris bernafas ke bawah lehernya boleh menyebabkan Fitzpatrick terkedu. Kerjaya yang dipenuhi dengan panggilan rapat boleh menambah satu lagi, tetapi bukannya layu, Fitzpatrick mula berkembang maju.

Birdie yang tegas pada par-4 ke-13 meletakkan Fitzpatrick kembali mendahului dengan Zalatoris di bawah 5. Dua lubang kemudian, selepas terlepas fairway, Fitzpatrick melakukan salah satu pukulan besi terbaik pada hari itu untuk membuat penampilan birdie pada par-4 ke-15 yang panjang. Dengan Zalatoris dalam untuk bogey, Fitzpatrick melangkah ke tempat ketiga dan seketika meraih pendahuluan dua pukulan.

Walaupun Zalatoris dan Scheffler kedua-duanya menarik dalam satu perlawanan selepas menjaringkan birdie, Fitzpatrick tidak pernah berputus asa.

Selepas berdagang pars dengan Zalatoris pada 17hb yang boleh diakses, Fitzpatrick pergi ke lubang ke-72 dengan kelebihan satu lejang dan membuat satu-satunya kesilapan yang anda tidak dapat lakukan apabila dia menemui bunker fairway dari tee. Dia mengambilnya di dagu, menyusuli kesilapan itu dengan pukulan penentu kerjaya ke hijau yang mencipta kejayaannya Terbuka AS. Fitzpatrick terlepas pukulan birdie 18 kaki untuk meraih kemenangan, tetapi Zalatori terlepas pukulan 14 kaki yang serupa ketika Fitzpatrick mencatatkan 68 kejohanan ketiganya dan kemenangan pertama Jelajah PGA.

Terbuka AS selalunya dan wajar digambarkan sebagai “ujian paling sukar dalam golf.” Sebilangan besar percaya perkara itu berlaku kerana keadaan. Mereka sememangnya memainkan peranan, tetapi cabaran mental yang ditetapkan oleh USGA jauh melebihi mereka. Bersaing di Terbuka AS benar-benar merupakan rollercoaster emosi, dan satu kesilapan kecil boleh mengakibatkan kejatuhan seseorang.

Fitzpatrick mengalami salah laku pada hari Ahad, tetapi dia menerima pukulan seperti juara. Dalam proses itu, dia melepaskan gelaran yang dia pelana selama ini, membungkam keraguannya dan memimpin sukan itu dengan trofi kejohanan kebangsaan.

CBS Sports akan mengemas kini berita tergempar ini tidak lama lagi.

We want to say thanks to the author of this article for this amazing content

Papan pendahulu Terbuka AS 2022, pemenang: Matt Fitzpatrick melepasi kejuaraan utama pertama, kemenangan Jelajah PGA


Visit our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/