Pasukan Eropah tidak akan menggunakan lilitan LGBTQ di Piala Dunia selepas ancaman FIFA

Komen

Pasukan bola sepak yang mewakili tujuh negara Eropah pada Piala Dunia mengumumkan pada Isnin bahawa kapten mereka tidak akan memakai lilitan lengan LGBTQ di Qatar selepas FIFA, yang menganjurkan kejohanan itu, berkata pemain yang menyertai kumpulan itu akan dikenakan penalti.

Kapten England, Wales, Belgium, Denmark, Jerman, Belanda dan Switzerland berhasrat untuk memakai lilitan pelangi OneLove untuk mempromosikan kepelbagaian dan penyertaan di Piala Dunia.

“Kami bersedia untuk membayar denda yang biasanya dikenakan ke atas pelanggaran peraturan kit dan mempunyai komitmen yang kuat untuk memakai lilitan lengan. Bagaimanapun, kami tidak boleh meletakkan pemain kami dalam situasi di mana mereka mungkin diketepikan atau terpaksa meninggalkan padang permainan,” kata persatuan bola sepak itu dalam satu kenyataan bersama. Tiga daripada pasukan – England, Wales dan Belanda – dijadualkan bermain pada hari Isnin.

Qatar terus menganiaya golongan LGBT sebelum Piala Dunia, kata kumpulan hak asasi manusia

“Kami sangat kecewa dengan keputusan FIFA yang kami percaya tidak pernah berlaku sebelum ini,” tambah pasukan itu, berjanji untuk menunjukkan sokongan untuk “kemasukan” dengan cara lain. “Sebagai persekutuan kebangsaan, kami tidak boleh meletakkan pemain kami pada kedudukan di mana mereka boleh menghadapi sekatan sukan termasuk tempahan.”

Qatar telah menjadi pemerhatian menjelang kejohanan itu berhubung pendekatannya terhadap hak asasi manusia, termasuk kebimbangan terhadap keadaan pekerja asing dan pendirian konservatif negara Teluk Parsi itu terhadap golongan LGBTQ. Hubungan seks antara lelaki dilarang di Qatar dan boleh dihukum penjara sehingga tujuh tahun, menurut Jabatan Negara AS baru-baru ini laporan.

Piala Dunia 2022, yang bermula di Qatar pada 20 November, telah dikelilingi dengan kontroversi sejak diumumkan negara gurun kecil itu akan menjadi tuan rumah kejohanan itu. (Video: The Washington Post)

Grant Wahl, seorang penulis bola sepak Amerika, berkata dia telah dihalang oleh seorang pengawal keselamatan pada hari Isnin di perlawanan Amerika Syarikat vs Wales kerana memakai baju dengan pelangi padanya.

Wahl kemudiannya berkata beliau telah ditahan selama setengah jam dalam “pandangan yang tidak perlu” tetapi akhirnya dibenarkan masuk ke stadium. “Go gays,” tulisnya di Twitter dengan emoji pelangi.

Peter Bossaert, Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Bola Sepak Belgium, memberitahu media tempatan hari ini bahawa pasukan kebangsaan telah dipaksa oleh FIFA untuk mengeluarkan perkataan “Cinta” daripada kit tandangnya — walaupun ia diikat pada bahagian dalam baju.

“Perkataan ‘Cinta’ mesti hilang,” kata Bossaert kepada Belgium wartawan pada hari Isnin.

“Ia menyedihkan,” katanya. “Tetapi FIFA tidak meninggalkan kami pilihan.”

Kempen OneLove pada asalnya diilhamkan oleh pasukan bola sepak Belanda, dan pada mulanya 10 pasukan Eropah mendaftar untuknya pada bulan September. Mereka bersetuju bahawa kapten mereka akan memakai lilitan pelangi untuk menghantar mesej menentang diskriminasi dan menggalakkan kemasukan.

Belanda adalah orang pertama yang mengumumkan secara terbuka bahawa kapten Virgil van Dijk tidak akan memakai lilitan itu. “Beberapa jam sebelum perlawanan pertama, ia telah dijelaskan kepada kami daripada FIFA [officially] bahawa kapten akan menerima kad kuning jika dia memakai lilitan kapten ‘OneLove’,” kata KNVB, persatuan bola sepak negara itu dalam satu kenyataan. “Kami amat kesal kerana tidak dapat mencapai penyelesaian yang munasabah bersama-sama.”

“Kami menyokong mesej ‘OneLove’ dan akan terus menyebarkannya, tetapi keutamaan No. 1 kami di Piala Dunia adalah untuk memenangi perlawanan tersebut,” lanjut kenyataan itu. “Anda tidak mahu kapten memulakan perlawanan dengan kad kuning. Itulah sebabnya dengan berat hati kami sebagai kumpulan kerja UEFA, KNVB dan sebagai satu pasukan terpaksa membuat keputusan untuk meninggalkan rancangan kami.”

Diplomat terkemuka UK memberitahu peminat Piala Dunia LGBT supaya ‘menghormati’ di Qatar

Menghukum kapten pasukan sebelum perlawanan bermula akan menimbulkan kelemahan kompetitif dari awal, dengan kad kuning kedua semasa perlawanan membawa penyingkiran.

Walaupun asas sebarang kemungkinan sekatan FIFA terhadap pemain belum didedahkan kepada umum, menurut Artikel 4.3 peraturan peralatan FIFA, tiada item pakaian atau peralatan boleh dipakai jika ia dianggap “berbahaya, menyinggung perasaan atau tidak senonoh” atau termasuk “politik. , slogan agama atau peribadi.”

FIFA telah mencadangkan agar kapten negara memakai lilitan lengan daripada kempen “Tanpa Diskriminasi” berasingan yang telah dirancang untuk bermula dengan suku akhir.

Dalam kenyataan berasingan Isninpertubuhan bola sepak global itu berkata ia telah membawa permulaan kempen “Tiada Diskriminasi” untuk membenarkan semua 32 kapten negara memakai lilitan itu sepanjang keseluruhan kejohanan.

Apakah yang perlu diharapkan oleh peminat bola sepak LGBTQ di Piala Dunia Qatar? Panduan.

“FIFA adalah organisasi inklusif yang mahu meletakkan bola sepak untuk manfaat masyarakat dengan menyokong tujuan yang baik dan sah, tetapi ia perlu dilakukan dalam rangka peraturan pertandingan yang diketahui semua orang,” kata kenyataan itu.

Persatuan Bola Sepak Wales melahirkan kekecewaan dan kekecewaan dalam satu kenyataan, tetapi menambah: “Kami tetap dengan kepercayaan bahawa bola sepak adalah untuk semua orang dan berdiri bersama ahli LGBTQ+ kami dalam keluarga bola sepak Wales. Bola sepak untuk semua orang.”

Persatuan Penyokong Bola Sepak, sebuah kumpulan yang mewakili peminat dari England dan Wales, berkata dalam satu kenyataan bahawa peminat LGBTQ berasa marah dan dikhianati oleh keputusan FIFA.

“Hari ini kami berasa hina terhadap organisasi yang telah menunjukkan nilai sebenar dengan memberikan kad kuning kepada pemain dan kad merah untuk toleransi,” kata kumpulan itu.

Dalam temu bual dengan BBC Radio, bekas kapten England, Alan Shearer berkata, walaupun masa keputusan itu “tidak adil” kepada pemain, dia akan tetap memakai lilitan itu.

“Itu akan menimbulkan persoalan yang lebih besar dan masalah yang lebih besar untuk FIFA daripada mereka tidak memakainya, dan itulah yang saya akan lakukan, jika saya boleh,” kata Shearer.

Piala Dunia di Qatar

USMNT: Dalam kepulangan mereka ke Piala Dunia, orang muda Amerika menetap untuk a seri 1-1 menentang Wales dalam pembukaan Kumpulan B mereka. Pasukan kebangsaan lelaki AS akan menghadapi tugas yang lebih tinggi pada hari Jumaat Kumpulan B England kegemaran, yang memusnahkan Iran, 6-2, awal Isnin.

Ancaman FIFA: Pasukan bola sepak yang mewakili tujuh negara Eropah pada Piala Dunia mengumumkan hari Isnin bahawa kapten mereka tidak akan memakai lilitan LGBTQ di Qatar selepas FIFA berkata pemain yang bersukan akan dikenakan sanksi. Pegawai Qatar telah sewenang-wenangnya menangkap dan menganiaya golongan LGBTdalam beberapa kes seawal bulan lepas, menurut Human Rights Watch.

Panduan kumpulan: The Pasukan bola sepak kebangsaan lelaki AS, diketuai oleh Jurulatih Gregg Berhalter dan bintang penyerang Christian Pulisic, layak ke Piala Dunia 2022, peningkatan daripada kempen 2018 yang membawa bencana dan tidak berjaya. Berikut adalah pandangan dekat bagaimana semua pasukan dalam setiap kumpulan disusun.

Laporan Catatan: Piala Dunia 2022 sedang berlangsung di Qatar, dan ia sudah pun ditandai dengan kontroversi. Mendengar kepentingan geopolitik Piala Dunia tahun inidan pratonton yang paling menarik pemain dan pasukan untuk ditonton di Doha.We would like to say thanks to the author of this short article for this outstanding web content

Pasukan Eropah tidak akan menggunakan lilitan LGBTQ di Piala Dunia selepas ancaman FIFA


You can view our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/