Peguam Negara Mengancam untuk Menyiasat Layanan NFL terhadap Pekerja Wanita

Peguam negara enam negeri, termasuk New York, telah memberitahu NFL bahawa mereka mempunyai “kebimbangan besar” mengenai dakwaan gangguan di tempat kerja terhadap wanita dan minoriti dan memberi amaran kepada liga bahawa melainkan jika ia mengambil langkah untuk menangani masalah itu, ia boleh menghadapi penyiasatan yang luas.

Ketua pegawai undang-undang menghantar surat kepada Pesuruhjaya Roger Goodell lewat Selasa menggariskan kebimbangan mereka, yang berpunca daripada Februari laporan oleh The New York Times di mana lebih daripada 30 bekas pekerja menggambarkan mengalami budaya melemahkan semangat.

Tuduhan itu termasuk kakitangan wanita yang mengatakan mereka telah dipaksa menonton video yang menunjukkan bekas yang melarikan diri Ray Rice mengetuk tunangnya ketika itu pengsan; diminta untuk mengisytiharkan secara terbuka jika mereka telah menjadi mangsa keganasan rumah tangga; dan dipinggirkan atau ditolak daripada pekerjaan mereka jika mereka mempersoalkan NFLpengendalian isu gangguan seksual.

“Semua ini sama sekali tidak boleh diterima dan berpotensi menyalahi undang-undang,” tulis peguam negara dalam surat, yang diperoleh oleh The Times, sambil menambah bahawa mereka akan menggunakan “sepenuhnya kuasa kami untuk menyiasat dan mendakwa dakwaan gangguan, diskriminasi, atau pembalasan oleh majikan di seluruh negeri kita, termasuk Liga Bola Sepak Kebangsaan.” Ibu pejabat liga berada di Manhattan, dan Letitia James, peguam negara New York, adalah antara yang menandatangani.

NFL tidak segera bertindak balas untuk meminta komen.

James dan peguam negara yang lain merancang untuk meminta mangsa dan saksi diskriminasi di NFL untuk memfailkan aduan dengan pejabatnya. Selalunya, penyiasatan sivil di tempat kerja dibuka selepas pekerja atau bekas pekerja memfailkan aduan secara langsung dengan peguam negara. Menyertai New York ialah Illinois, Massachusetts, Minnesota, Oregon dan Negeri Washington.

Surat daripada peguam negara itu datang ketika NFL menghadapi siasatan Kongres mengenai layanan tempat kerja pekerja wanita di francais Washington dan tuntutan diskriminasi oleh Brian Flores, seorang lelaki Afro Latino dan bekas jurulatih Miami Dolphins, yang berkata liga melanggar peraturannya yang memerlukan pasukan menemu duga pelbagai calon untuk jawatan jurulatih dan pengurus besar.

Flores telah dipecat oleh Miami Dolphins pada penghujung musim 2021 dan, tanpa tawaran kejurulatihan ketua, telah diupah sebagai penolong jurulatih pertahanan oleh Pittsburgh Steelers. Persidangan praperbicaraan untuk tuntutan mahkamah persekutuannya dijadualkan diadakan pada 29 April.

Beberapa pasukan telah lantang menafikan dakwaan Flores dan NFL berkata ia “sangat komited untuk memastikan amalan pekerjaan yang saksama” dan bahawa “kami akan mempertahankan terhadap tuntutan ini, yang tanpa merit.”

A jawatankuasa kongres juga telah menyiasat pengendalian NFL terhadap dakwaan gangguan seksual yang meluas di pejabat hadapan Komander Washington. Jawatankuasa itu meminta puluhan ribu dokumen daripada liga dan mengadakan pendengaran pada bulan Februari di mana bekas pekerja bercakap tentang pengalaman mereka bekerja untuk pasukan itu dan menawarkan dakwaan baru gangguan terhadap Daniel Snyder, pemilik Komander.

Snyder telah menafikan dakwaan itu dan NFL membuka siasatan terhadap dakwaan gangguan seksual yang baru timbul. Liga pada tahun 2021 menyimpulkan siasatan sepanjang tahunnya terhadap laporan asal gangguan dalam organisasi Komander, mendenda pasukan $10 juta tetapi enggan mendedahkan penemuan penuhnya kepada umum.

Minggu lalu, Goodell berkata terdapat “tiada jangka masa” untuk memuktamadkan siasatan liga sama ada suku pemain Cleveland Browns Deshaun Watson melanggar dasar kelakuan peribadinya. Dia dituduh oleh 22 wanita melakukan salah laku seksual pada 2020, dakwaan Watson telah dinafikan. Pada bulan Mac, juri besar di dua daerah Texas menolak 10 kes jenayah keseluruhan terhadapnya.

Ancaman untuk menyiasat keadaan tempat kerja di ibu pejabat NFL adalah percubaan terbaru James, seorang Demokrat yang pada 2018 menjadi wanita kulit hitam pertama yang dipilih sebagai peguam negara New York, untuk berdepan dengan syarikat dan majikan yang dituduh melakukan gangguan atau penderaan seksual.

Siasatannya terdiri daripada pertanyaan berprofil tinggi ke dalam industri restoran New York City kepada kes yang kurang kelihatan, seperti penyiasatan pada 2020 terhadap sebuah syarikat pembinaan yang berpangkalan di Long Island bahawa pejabatnya didapati telah mengganggu 18 bekas pekerja secara seksual.

Pejabatnya menyiasat dakwaan gangguan seksual di Spotted Pig, sebuah restoran Manhattan yang ditutup pada Januari 2020, beberapa minggu selepas James memperoleh penyelesaian daripada Ken Friedman, pemilik utamanya. Friedman bersetuju untuk membayar $240,000 dan bahagian keuntungannya kepada 11 bekas pekerja yang menuduhnya melakukan gangguan seksual, tindakan balas dan diskriminasi.

Siasatan itu, yang bermula di bawah pendahulu James, juga meneliti kejadian gangguan seksual oleh Mario Batali, chef selebriti dan bekas pelabur di Spotted Pig.

James memimpin siasatan berasingan ke Batali dan bekas rakan kongsinya, Joe Bastianich, yang mendapati bahawa perniagaan restoran mereka yang dahulunya berkembang pesat melanggar undang-undang hak asasi manusia negeri dan bandar. Pejabatnya memperantarakan penyelesaian sebanyak $600,000 untuk membayar sekurang-kurangnya 20 wanita dan lelaki yang mengatakan mereka telah diganggu secara seksual semasa bekerja di restoran mewah mereka, termasuk Babbo, Lupa dan Del Posto.

Terbaru, pejabat James menyelia penyiasatan itu ke dalam dakwaan gangguan seksual – daripada komen yang tidak sesuai kepada contoh sentuhan yang tidak diingini – terhadap Andrew M. Cuomo yang membawa kepada peletakan jawatannya sebagai gabenor. Pejabatnya mengeluarkan laporan buruk pada bulan Ogos yang memperincikan kejadian di mana Cuomo telah mengganggu beberapa wanita, termasuk kakitangan kerajaan sekarang dan bekas, daripada pembantu eksekutif kepada askar wanita negara.

“Saya percaya wanita, dan saya percaya 11 wanita ini,” kata James ketika dia mengeluarkan laporan itu, sambil menambah bahawa negara mempunyai “kewajipan untuk melindungi wanita di tempat kerja mereka.”

Luis Ferré-Sadurní menyumbang laporan daripada Albany, NY

We would love to say thanks to the writer of this post for this remarkable material

Peguam Negara Mengancam untuk Menyiasat Layanan NFL terhadap Pekerja Wanita


You can view our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/