Peluasan Playoff Bola Sepak Kolej: Lembaga bersetuju dengan padang 12 pasukan dengan matlamat untuk melaksanakan secepat mungkin

Lembaga Pengurus Playoff Bola Sepak Kolej mengundi pada hari Jumaat untuk mengembangkan padang playoff kepada 12 pasukan dengan matlamat untuk melaksanakan format yang lebih besar secepat mungkin, sumber memberitahu Dennis Dodd dari CBS Sports. Undian sebulat suara adalah langkah pertama yang penting dalam menolak playoff melebihi format empat pasukan semasa.

Kumpulan 12 pasukan yang diperluaskan akan menampilkan enam juara persidangan peringkat tertinggi sebagai kelayakan automatik bersama-sama dengan enam pasukan kedudukan tertinggi seterusnya. Lembaga telah meluluskan format baharu untuk digunakan bermula dengan musim 2026, walaupun ia berharap ia dapat dilaksanakan lebih awal, mungkin sebaik sahaja kempen 2024.

Walaupun lembaga pengarah 11 ahli — termasuk presiden universiti dan canselor yang mewakili setiap satu daripada 10 persidangan FBS, ditambah dengan presiden Notre Dame John Jenkins — meluluskan pengembangan sebagai konsep, ia hanya langkah pertama dalam memastikan bidang itu bergerak melepasi empat pasukan. Kini terpulang kepada 10 pesuruhjaya FBS dan pengarah olahraga Notre Dame Jack Swarbrick, mereka yang terdiri daripada Jawatankuasa Pengurusan CFP, untuk mengawasi pelaksanaan.

Jawatankuasa itu dijadualkan bertemu pada hari Khamis di Irving, Texas. Antara topik utama dalam doket bagi jawatankuasa itu ialah menangani permintaan lembaga pengarah untuk melaksanakan padang 12 pasukan lebih awal daripada 2026 berserta bila dan di mana permainan akan dimainkan. Kontrak 12 tahun CFP dengan ESPN tamat selepas musim 2025.

“Ini adalah hari yang bersejarah dan menarik untuk bola sepak kolej,” kata Mark Keenum, pengerusi Pengerusi Lembaga Pengurus CFP dan presiden Mississippi State. “Lebih banyak pasukan, lebih banyak penyertaan dan lebih banyak keseronokan adalah baik untuk peminat, alumni dan atlet pelajar kami. Saya berterima kasih kepada rakan sekerja saya di lembaga pengarah atas pendekatan bertimbang rasa mereka terhadap isu ini dan atas keazaman mereka untuk mendapatkan pengembangan merentasi garisan gol dan untuk kerja menyeluruh Jawatankuasa Pengurusan yang membolehkan keputusan ini.”

Antara langkah yang diluluskan oleh lembaga CFP pada hari Jumaat:

  • kurungan 12 pasukan: Enam juara persidangan peringkat tertinggi (tiada keperluan kedudukan minimum), ditambah enam pasukan kedudukan tertinggi seterusnya
  • Sistem kedudukan: Jawatankuasa Pemilihan CFP akan terus menentukan kedudukan mingguan dengan kriteria untuk dinilai semula
  • Peletakan kurungan: Empat juara persidangan peringkat tertinggi akan menjadi pilihan 1-4 dengan byes pusingan pertama; empat biji benih tertinggi akan menjadi tuan rumah benih yang lebih rendah di tapak yang akan ditentukan
  • Penjadualan: Permainan pusingan pertama akan dimainkan sama ada pada hujung minggu kedua atau ketiga pada bulan Disember, sekurang-kurangnya 12 hari selepas perlawanan kejohanan persidangan
  • Hubungan mangkuk: Permainan suku akhir dan separuh akhir akan dimainkan di tapak mangkuk berputar tertakluk kepada persetujuan yang dicapai; kejohanan kebangsaan akan terus dimainkan di tapak berkecuali; hubungan persidangan sedia ada dengan mangkuk akan dipertimbangkan untuk penempatan permainan

Sebuah jawatankuasa kecil CFP terdiri daripada pesuruhjaya FBS yang pada asalnya membangunkan kurungan 12 pasukan ini menerima sambutan yang menggalakkan apabila ia mula diperkenalkan pada Jun 2021. Berikutan pembentangan itu dan sebelum pengembangan boleh diluluskan, penjajaran semula menggegarkan sukan kolej apabila Texas dan Oklahoma mengumumkan rancangan untuk berlepas 12 Besar untuk SEC.

Memandangkan pesuruhjaya SEC, Greg Sankey dan pesuruhjaya Big 12, Bob Bowlsby, berada dalam jawatankuasa kecil CFP itu, barisan itu bergejolak dengan pesuruhjaya persidangan lain menghentikan perbualan pengembangan sambil menilai semula kedudukan liga mereka dalam sukan itu.

Mula-mula muncul pakatan antara ACC, Big Ten dan Pac-12 dengan persidangan bersetuju untuk mengundi sebagai satu blok dalam isu-isu utama. Perikatan itu menghalang pengembangan pada 10 Januari dengan pungutan 8-3 sebagai sokongan untuk berpindah ke bidang yang lebih besar; undi sebulat suara diperlukan untuk meluluskan perluasan. Pada Februari 2022, memandangkan lembaga itu sebahagian besarnya menjangkakan setem getah dalam undian sebelumnya, pengembangan dianggap sebagai topik tertangguh untuk masa hadapan.

Sepuluh Besar meleret USC dan UCLA dari Pac-12 di luar musim lepas ini, kesinambungan pusingan penjajaran semula ini, membawa pengakhiran yang jelas kepada pakatan jangka pendek itu. Ia juga membuka pintu kepada perbincangan yang digiatkan semula memandangkan ACC, Big 12 dan Pac-12 tidak akan membawa masuk hasil hak media ke tahap Sepuluh Besar dan SEC dalam masa terdekat dan boleh menggunakan pengembangan CFP untuk membantu menjamin masa depan masing-masing. .

Pengarah eksekutif CFP Bill Hancock sebelum ini menyatakan bahawa playoff tidak akan berkembang sebelum tamat kontrak semasanya, yang akan tamat pada 2025. Dalam mengeluarkan tapak permainan kejohanan kebangsaan melalui musim 2025 hanya beberapa minggu lalu — Atlanta akan menjadi tuan rumah selepas 2024 musim, Florida Selatan pada tahun hadapan — CFP nampaknya mengesahkan perubahan format tidak akan berlaku lebih awal.

Jika CFP berhasrat untuk berkembang sebelum tamat kontrak ESPNnya, ia menghadapi halangan untuk mencari tapak permainan yang mencukupi (mungkin di kampus untuk perlawanan awal) dan menggubal logistik yang sesuai (bilik hotel, kemudahan latihan, dsb.) dalam tempoh yang singkat. Walaupun itu masih menjadi halangan besar, beberapa sumber memberitahu Dodd semua boleh diselesaikan dengan 28 bulan lagi sehingga playoff yang berpotensi diperluaskan pada 2024.

‚ÄúTanggapan saya secara amnya, kalau orang sudi [to do it]apa sahaja boleh berlaku,” kata pesuruhjaya Mountain West Craig Thompson, salah seorang daripada empat ahli utama jawatankuasa kecil itu bersama Sankey, Bowlsby dan Swarbrick.

Playoff 12 pasukan telah bernilai $1.2 bilion setiap tahun, sumber industri memberitahu Dodd, meningkat daripada $600 juta semasa yang CFP peroleh daripada ESPN. Dengan tidak melaksanakan pengembangan sebelum musim 2026, CFP akan meninggalkan wang yang besar di atas meja. ESPN akan memegang hak untuk sebarang permainan CFP tambahan sepanjang dua tahun terakhir perjanjian 12 tahunnya.

Masih terdapat sokongan meluas untuk hak media CFP untuk pergi kepada berbilang pembida sebaik sahaja kontrak ESPN tamat. The Big Ten baru-baru ini menandatangani perjanjian tahunan $1.2 bilion dengan CBS, Fox dan NBC untuk menyiarkan permainannya.

We wish to thank the author of this short article for this awesome content

Peluasan Playoff Bola Sepak Kolej: Lembaga bersetuju dengan padang 12 pasukan dengan matlamat untuk melaksanakan secepat mungkin


Visit our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/