Pemilik Toyota 400

Rekap: Denny Hamlin melonjak lewat untuk kemenangan Richmond

Mungkin tiada tempat yang lebih baik untuk Denny Hamlin untuk akhirnya mencatat kemenangan pertamanya pada 2022. Sangat menggembirakan peminat di Richmond Raceway, kegemaran kampung halaman dari Chesterfield, Virginia mendahului Toyota Owners 400 daripada William Byron dengan lima pusingan kekal dan ditahan di luar padang untuk kemenangan .552 saat ke atas Kevin Harvick dan Byron.

Ia merupakan 10 teratas pertama Hamlin pada musim 2022, walaupun ia menandakan kemenangan keempat Siri Piala NASCAR di trek sejauh 0.75 batu — tempat pemandu kereta No. 11 Joe Gibbs Racing Toyota membesar menonton NASCAR sebagai peminat muda. .

Ia adalah kemenangan keenam untuk pasukan JGR Toyota dalam lapan perlumbaan terakhir di trek Richmond — yang ke-18ke dalam sejarah pasukan di sana. Dan ia adalah perlumbaan ketiga berturut-turut di sana yang keempat-empat pemandu JGR menamatkan saingan dalam 10 teratas.

RICHMOND: Keputusan tidak rasmi | Galeri di trek | Hamlin bertindak balas untuk menang

Kemenangan itu juga penting kerana Hamlin yang berusia 41 tahun menghentikan kemenangan 12 perlumbaan yang dijalankan oleh pemandu berusia 30 tahun atau lebih muda — satu tanda sejak musim lalu.

“Hanya memandu sekeras yang saya boleh,” kata Hamlin, pesaing kejuaraan abadi yang telah berada di kedudukan ke-20 yang tidak biasa.ke dalam kedudukan sebelum perlumbaan Richmond.

“Sangat berbangga dengan seluruh pasukan FedEx Camry ini, mereka tidak pernah berputus asa.

“Tiada keraguan dalam fikiran saya, mungkin hanya sedikit, tetapi mereka mendapat kereta ini di sana menjelang penghujung,” sambung Hamlin. “Wah, ini sungguh sukar dipercayai.”

Kami memerlukan titik data, sesuatu, larian yang baik untuk mengimbangi diri kami di trek lain. Jelas sekali, saya rasa kita dapat di sini.”

Byron dan pasukan Chevrolet Hendrick Motorsports No. 24 beliau memilih untuk tidak menggunakan tayar lama untuk 90 pusingan terakhir dan pada satu ketika memegang pendahuluan kuat lima saat di atas padang. Tetapi apabila pasukan memilih tayar yang lebih segar semasa siri hentian pit bendera hijau lewat perlumbaan, ternyata bahawa Byron perlu benar-benar berusaha untuk menang — dan berbuat demikian pada tayar yang haus.

Akhirnya, Hamlin, yang mendapat tayar baharu dengan baki 47 pusingan lagi, mampu melepasi padang, mengambil tempat naib juara daripada rakan sepasukan JGR Martin Truex Jr. dengan baki enam pusingan dan terus mara ke hadapan untuk terjun rendah dan bergerak ke pendahulu di sekitar Byron dengan baki lima pusingan. Juga pada tayar yang lebih segar, pemandu Stewart-Haas Racing Harvick dapat melepasi kedua-dua Byron dan Truex untuk mengambil penamat terbaiknya musim ini juga.

“Sebenarnya ia adalah hari pertama bersih yang kami lalui sepanjang tahun,” kata juara siri 2014 Harvick. “Kereta telah laju dan kami melakukan pukulan di sana pada penghujungnya, saya mahu cukup dekat di bahagian putih [flag] untuk hanya meleret ke arahnya tetapi kereta-kereta yang berpusing menghalang dan saya kehilangan sedikit tanah. Masih hari yang hebat untuk kami dan semoga ada sedikit momentum.”

LEBIH: Kevin Harvick telah bersedia untuk ‘meleret’, mendapat tempat naib juara

Truex, yang mempunyai tiga kemenangan dalam lima perlumbaan Richmond terakhir, menduduki tempat keempat, diikuti juara bertahan Siri Piala NASCAR, Hendrick Motorsports Kyle Larson.

Pemandu JGR Christopher Bell berada di tempat keenam, diikuti oleh Ryan Blaney dari Team Penske, pemenang petak yang mendahului 128 pusingan pertama perlumbaan — kebanyakannya pada hari itu. Alex Bowman dari Hendrick Motorsports pulih daripada penalti jalan pit untuk menduduki tempat kelapan. Kyle Busch pulih daripada a penalti perlumbaan lewat juga, untuk menuntut tempat kesembilan dan pemandu Richard Childress Racing Austin Dillon berada di tempat ke-10.

Blaney (pertama) dan Truex (kedua) masing-masing memenangi satu peringkat dan merupakan satu-satunya pemenang peringkat tiga kali setakat musim ini.

Siri Piala NASCAR seterusnya perlumbaan di Litar Lumba Martinsville yang sejauh setengah batu di Blue-Emu Maximum Pain Relief 400 malam Sabtu depan (7:30 malam ET, FS1, MRN, SiriusXM NASCAR Radio). Truex ialah pemenang perlumbaan musim bunga bertahan.

BERKAITAN: Tonton koreografi pit-stop baharu Joe Gibbs Racing

We want to thank the writer of this post for this remarkable material

Pemilik Toyota 400


Our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/