Peminat yang diharamkan oleh BYU nampaknya tidak menjerit pada perlawanan bola tampar, kata polis kampus

Universiti Brigham Young masih menyiasat fitnah perkauman yang dilaungkan pada pemain bola tampar Duke minggu lepas — sebahagiannya kerana polis kampus mengatakan tidak nampak lelaki yang akhirnya diharamkan adalah orang yang menjerit perkataan N.

Leftenan Polis BYU George Besendorfer berkata pada hari Selasa bahawa berdasarkan semakan awal rakaman pengawasan orang ramai, individu yang dilarang itu tidak menjerit apa-apa semasa pemain Duke itu sedang berkhidmat.

“Apabila kami menonton video itu, kami tidak melihat tingkah laku itu daripadanya,” katanya.

Pelajar tahun kedua Duke Rachel Richardson, satu-satunya pemain kulit hitam dalam pasukan, telah berkata dia “sangat jelas” mendengar “cemuhan perkauman yang sangat kuat dan negatif” datang dari bahagian pelajar semasa perlawanan Jumaat semasa dia berkhidmat.

“Pelbagai pekerja BYU Athletics telah menyemak video daripada BYUtv dan kamera lain di kemudahan yang pasukan bola tampar mempunyai akses untuk semakan filem. Ini telah berterusan sejak selepas perlawanan pada malam Jumaat,” kata Pengarah Olahraga Bersekutu BYU Jon McBride dalam satu kenyataan. “Orang yang diharamkan ialah orang yang dikenal pasti oleh Duke menggunakan kata-kata perkauman. Bagaimanapun, kami tidak dapat menemui sebarang bukti orang itu menggunakan kata-kata cemuhan dalam perlawanan itu.”

Berdasarkan laporan itu, itu boleh bermakna orang kedua, yang menjerit cemuhan itu, masih belum dikenal pasti dan tidak mempunyai sebarang tindakan diambil terhadap mereka oleh universiti Provo.

BYU meminta peminat yang hadir untuk berkongsi video dan akaun daripada perlawanan untuk membantu siasatan. Pada perlawanan bola tampar keesokan harinya, Pengarah BYU Athletic Tom Holmoe menggalakkan mereka untuk, juga, meminta mereka untuk “memiliki keberanian untuk mengambil pendirian dan menjaga antara satu sama lain dan lebih penting lagi tetamu, tetamu kami yang kami jemput datang. dan bermain di sini.”

Laporan polis mengatakan bahawa pada hari Ahad – satu hari kemudian – seseorang meninggalkan mel suara mengancam untuk jurulatih olahraga BYU. Laporan itu tidak mengenal pasti jurulatih atau memberikan butiran tentang mesej tanpa nama.

Laporan itu, dengan nama yang disunting, diperoleh oleh The Salt Lake Tribune melalui permintaan rekod awam. Ia mengatakan peminat yang diharamkan mendekati pemain bola tampar Duke selepas perlawanan pada hari Jumaat dalam interaksi yang dilaporkannya membuatnya tidak selesa. Laporan polis mengatakan peminat “mendekap” pemain itu, yang tidak dikenal pasti, tetapi tidak mengambil perhatian jika ada apa-apa yang dikatakan.

Keluarga pemain itu berkata dia didatangi seorang lelaki kulit putih yang menyuruhnya memerhatikannya dari belakang.

Selepas itu, jurulatih dan pemain Duke mengenal pasti lelaki itu sebagai orang yang sama yang menjerit perkataan N dari bahagian pelajar BYU di Richardson, menurut laporan polis.

Polis bercakap dengan lelaki itu, yang dikenal pasti dalam laporan itu sebagai pelajar Universiti Utah Valley, dan dia menafikan menjerit apa-apa cemuhan; dia berkata satu-satunya perkara yang dia menjerit ialah pemain “tidak sepatutnya memukul bola ke dalam jaring.” Dia mengakui bahawa dia memang mendekati pemain Duke itu selepas perlawanan, menganggap dia adalah kawannya yang bermain untuk BYU (uniform mereka adalah warna yang sama, kata pegawai itu).

Seorang pegawai kemudian menyemak rakaman, menurut laporan itu, dan menulis: “Tiada apa-apa yang dilihat pada filem permainan yang menyebabkan saya percaya” bahawa lelaki itu “adalah orang yang membuat komen kepada pemain yang mengadu tentang dipanggil N. -perkataan.”

Semasa set kedua perlawanan, pegawai memerhatikan, pelajar UVU itu tidak hadir ketika Richardson berkhidmat, iaitu apabila keluarga Richardson dan pegawai Duke berkata cemuhan itu dijerit-jerit. Dan kemudian, apabila dia berkhidmat lagi, dia bermain di telefonnya, pegawai itu menulis.

Tetapi pegawai berkata jabatan olahraga mahu mengharamkan lelaki itu, jadi pihak sekolah meneruskan proses itu. Pegawai itu memberitahu lelaki itu untuk tidak datang ke mana-mana permainan masa depan “selama-lamanya,” menurut laporan itu.

Dalam satu kenyataan selepas perlawanan, BYU berkata hanya individu yang “dikenal pasti oleh Duke” diharamkan.

Apabila ditanya sama ada polis telah menyemak rakaman lebih lanjut untuk melihat siapa yang menjerit kata-kata itu — kerana mereka dapat melihat bahawa pelajar UVU yang dilarang itu berkemungkinan tidak — Besendorfer berkata jabatan polis tidak lagi melihat video itu.

Beliau berkata, tugas menyemak rakaman telah diambil alih oleh olahraga BYU dan pentadbiran komunikasi sekolah.

“Terdapat banyak video,” kata Besendorfer. “Olahraga dan komunikasi universiti, mereka melihat semua itu.”

Tidak jelas sama ada mana-mana kakitangan di sana mempunyai pengalaman forensik dalam menyiasat rakaman video; jurucakap universiti tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas malam Selasa mengenai soalan itu.

Ia juga menimbulkan persoalan tentang perkara yang akan didedahkan dalam siasatan. Jabatan polis BYU tertakluk kepada permintaan rekod awam. Jabatan lain, termasuk olahraga, di sekolah swasta yang dikendalikan oleh The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, tidak.

Setakat ini, Besendorfer juga berkata, tiada seorang pun dari bahagian pelajar atau tempat lain pada perlawanan bola tampar minggu lalu telah tampil ke polis BYU untuk melaporkan individu yang bertanggungjawab terhadap penghinaan itu. Beliau juga berkata tiada siapa yang tampil untuk mengatakan mereka mendengar cemuhan yang dijeritkan semasa perlawanan itu. Beliau meminta pelajar yang mendengar komen untuk tampil ke hadapan; mereka boleh menghubungi penghantaran polis, katanya, di 801-422-2222.

“Kami berharap seseorang akan melakukannya,” katanya.

mengikut Kod Kehormat sekolahpelajar sepatutnya tampil ke hadapan dalam situasi seperti ini “untuk mengekalkan standard tertinggi dalam kelakuan peribadi mereka mengenai kehormatan, integriti, moral, dan pertimbangan orang lain.”

Kerana kebimbangan keselamatan yang dibangkitkan oleh pemain Duke, perlawanan seterusnya mereka menentang Rider telah dipindahkan dari kampus Provo sehari selepas Richardson melaporkan mendengar cemuhan itu. BYU juga bermain semula pada hari Sabtu, di mana Holmoe menggesa mana-mana peminat yang menjadi saksi untuk tampil ke hadapan.

“Sebagai anak Tuhan, kita bertanggungjawab,” tambahnya. “Ia adalah misi kami untuk menyayangi satu sama lain dan melayan semua orang dengan hormat. Dan itu tidak berlaku. Kami jatuh sangat pendek.”

Dia memberitahu CNN pada hari Isnin bahawa jika pelajar terlibat, mereka akan berisiko dibuang kerja.

Garis masa acara yang tidak sepadan

Laporan polis itu juga menyediakan buat kali pertama garis masa yang lebih terperinci tentang apa yang berlaku dan tindak balas oleh BYU semasa perlawanan — dan sebahagian daripadanya tidak sepadan dengan apa yang diceritakan oleh pemain yang berlaku kepada mereka.

Richardson berkata dia memaklumkan kakitangan kejurulatihan Duke serta-merta selepas mendengar kata-kata perkauman pada set kedua. Pada ketika itu, jurulatih Duke memberitahu kedua-dua pegawai dan jurulatih BYU, katanya.

Menurut laporan polis, BYU memberitahu seorang pegawai mengenai isu itu semasa set ketiga perlawanan dan memilih untuk meletakkan seorang pegawai polis berhampiran bangku simpanan Duke sebelum set keempat. Tiada siapa yang mengenal pasti orang yang membuat penghinaan pada masa itu, kata pegawai itu.

Keluarga Richardson telah berkata seorang peminat di bahagian pelajar berulang kali menjerit perkataan N kepada Richardson setiap kali dia melakukan servis bola. Richardson kemudiannya menyatakan dalam satu kenyataan tentang penghinaan kaum meningkat sepanjang perlawanan dan beberapa komen “menjadi ancaman yang menyebabkan [her] berasa tidak selamat.”

Pegawai itu berkata dalam laporannya dia tidak mendengar apa-apa cemuhan secara peribadi semasa dia kelihatan berdiri di sana, mendengar. Dia berkata apa yang dia dengar hanyalah peminat BYU yang memanggil pemain Duke tertentu dengan nama pertama mereka.

Holmoe juga berkata BYU menghantar empat pengantar dan seorang pegawai ke tempat duduk untuk mencari orang yang mengatakan penghinaan perkauman itu, ketika dia bercakap semasa temu bual dengan CNN pada Isnin.

Richardson sejak itu berkata dia mahu perlawanan itu diteruskan pada ketika itu, dan merasakan jurulatihnya sendiri telah mengambil langkah yang perlu untuk membendung tindakan itu.

“Itu sudah cukup tindakan pada masa itu dan itu membuatkan saya berasa dilihat dan didengari,” Richardson berkata dalam temu bual ESPN pada hari Selasa.

Menjelang set keempat, Richardson berkata penghinaan kaum semakin memuncak. Dia juga berkata bahawa beberapa rakan sepasukannya tertakluk kepada ejekan daripada orang ramai.

“Pada set keempat, kami kembali ke bahagian itu, dan ia hampir seolah-olah suasana bahagian pelajar telah berubah,” katanya kepada ESPN. “Malah rakan sepasukan Hitam saya yang berada di bangku simpanan, yang tidak bermain, mereka dipanggil keluar, ditunjuk dan ia benar-benar mengelirukan mengapa. Ketika itulah cemuhan dan cemuhan kaum semakin menjadi-jadi.”

Pegawai polis itu berkata, dia bercakap dengan kakitangan jurulatih daripada kedua-dua pasukan malam itu dan mengetahui bahawa kakitangan Duke marah kerana dia tidak mengambil tindakan pada set keempat sementara ejekan berterusan. Mereka berkata pemain Hitam dipanggil dengan nama, sahaja – manakala tidak ada pemain kulit putih.

“Saya memberitahu kakitangan olahraga bahawa saya tidak pernah mendengar satu komen perkauman dibuat,” tulisnya dalam laporannya. Pegawai itu melaporkan dia juga bercakap dengan orang lain di sana yang mengatakan mereka tidak mendengar cemuhan.

BYU mengharamkan pelajar UVU itu dari kampus selepas perlawanan.

Apa yang berlaku selepas itu

Selepas perlawanan itu, keluarga Richardson berkata dia juga didatangi seorang lelaki kulit putih yang menyuruhnya memerhatikannya dari belakang. Tidak jelas sama ada ketika itu pelajar UVU yang dilarang menghampiri yang disangka rakannya, menurut laporan polis.

Keesokan paginya, Richardson bertemu dengan Holmoe, pengarah olahraga BYU, di hotel pasukan. Jurulatih bola tampar BYU Heather Olmstead juga berkata dia bercakap dengan Richardson pada masa yang berasingan.

Richardson menyatakan perkara yang dia mahu Holmoe dan BYU lakukan, termasuk “kakitangan dan pemain yang menjalani pendidikan dan latihan untuk mengendalikan dan mencegah tingkah laku perkauman, jahil dan bodoh yang ditunjukkan oleh peminat mereka dengan lebih baik semasa perlawanan.”

“Saya sangat berasa didengari dan dilihat semasa perbualan itu,” katanya mengenai pertemuannya. “Saya dapat merasakan dan saya dapat melihat betapa dia menyesal dan sejujurnya terkejut bahawa ia berlaku.”

Dia berkata beberapa pemain bola tampar BYU juga telah menghubunginya “hanya meluahkan rasa kesal mereka.”

“Itu adalah kumpulan gadis yang hebat. Mereka sangat manis, “kata Richardson. “Bertindak begitu sportif sebelum perlawanan, selepas perlawanan, semasa perlawanan.”

Dia menambah: “Saya hanya melihatnya sebagai peluang untuk meningkatkan kesedaran tentang fakta bahawa insiden perkauman seperti ini, ia masih berlaku. Ia adalah 2022 dan ia sepatutnya tidak boleh diterima, tetapi ia masih berlaku.”

We would love to thank the writer of this article for this amazing content

Peminat yang diharamkan oleh BYU nampaknya tidak menjerit pada perlawanan bola tampar, kata polis kampus


Take a look at our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/