Pendakwa: Saksi memberitahu polis UVA mengesyaki mangsa yang disasarkan

CHARLOTTESVILLE, Va. (AP) — Seorang saksi yang melihat seorang pelajar Universiti Virginia melepaskan tembakan di dalam bas yang pulang dari lawatan lapangan memberitahu polis lelaki bersenjata itu menyasarkan mangsa tertentu — kebanyakannya pemain bola sepak — menembak seorang ketika dia tidur, kata seorang pendakwa raya di mahkamah hari Rabu.

Butiran itu muncul semasa penampilan pertama suspek di mahkamah, pada hari yang sama pelajar kembali ke kelas dan pihak universiti mengumumkan ia telah membatalkan permainan bola sepaknya pada hari Sabtu berikutan kejadian tembakan maut itu.

Seorang saksi yang ditunjukkan gambar suspek menembak, Christopher Darnell Jones Jr., mengenal pasti dia sebagai lelaki bersenjata, kata pendakwa raya. Keganasan malam Ahad menyebabkan tiga pemain bola sepak terbunuh dan seorang pemain serta seorang lagi pelajar cedera.

Jones, bekas pemain bola sepak, muncul melalui pautan video dari penjara tempatan untuk perbicaraan mahkamah pada hari Rabu. Dia tidak membuat pengakuan terhadap pelbagai pertuduhan yang dihadapinya dan berkata dia bercadang untuk mengupah seorang peguam. Seorang hakim memerintahkan dia ditahan tanpa ikatan dan melantik seorang pembela awam untuk mewakilinya sehingga dia mendapatkan peguam peribadi.

Pegawai universiti dan polis berkata Jones, yang berusia 23 tahun pada Khamis, menyertai sekumpulan kira-kira dua dozen yang lain dalam lawatan lapangan Ahad dari kampus Charlottesville untuk melihat drama di ibu negara, kira-kira 120 batu (195 kilometer) jauhnya. Apabila bas mereka tiba di kampus, pihak berkuasa berkata Jones melepaskan tembakan, membunuh Lavel Davis Jr., D’Sean Perry dan Devin Chandler.

Polis berkata Jones dapat melarikan diri dari tempat kejadian, memulakan pemburuan dan penguncian kampus 12 jam yang menyebabkan ramai pelajar membatu. Dia menghadapi tiga pertuduhan pembunuhan tahap dua, dua pertuduhan mencederakan dengan niat jahat dan pertuduhan tambahan berkaitan senjata api.

Keganasan di universiti awam utama negeri telah mencetuskan hari berkabung di kalangan pelajar dan fakulti, komuniti Charlottesville yang lebih luas dan penyokong lain. Kelas disambung semula pada hari Rabu, apabila sekolah mengumumkan ia membatalkan perlawanan terakhir di tempat sendiri musim yang dijadualkan pada hujung minggu menentang Coastal Carolina. Tiada keputusan dibuat lagi mengenai perlawanan terakhirnya musim 26 November menentang Virginia Tech di Blacksburg.

Pelajar menggambarkan pelbagai emosi semasa mereka kembali ke kelas.

“Sejujurnya, ini adalah pengalaman yang agak nyata,” kata Carter Paulen, pelajar tahun empat dalam jurusan kejuruteraan sistem dan ekonomi. “Memang bagus untuk melihat wajah mesra, tetapi saya fikir semua orang cuba berasa normal semula dalam menghadapi semua kesukaran.”

Caden Kennedy, pelajar tahun dua, berkata ramai pelajar kembali ke kelas, “tetapi ada beberapa orang yang sudah pulang dan perlu pulang.”

“Saya fikir universiti itu sendiri sangat menyedari hakikat bahawa tidak semua orang bersedia untuk kembali,” kata Kennedy. “Guru pasti cuba bekerja dengan semua orang di mana semua orang berada.”

Universiti tidak akan mewajibkan pelajar sarjana untuk menyelesaikan sebarang tugasan yang dinilai atau mengambil peperiksaan sebelum cuti Kesyukuran. Presiden Universiti Jim Ryan telah membuka rumahnya di kampus kepada pelajar pada sebelah petang minggu ini, dan upacara peringatan untuk mangsa sedang dalam kerja-kerja.

Semasa perbicaraan mahkamah hari Rabu, Peguam Komanwel Daerah Albemarle James Hingeley memberikan perakaunan ringkas tentang apa yang dikatakan polis berlaku malam Ahad selepas pegawai bertindak balas terhadap laporan tembakan yang dilepaskan berhampiran garaj tempat letak kereta.

Seorang saksi memberitahu polis bahawa suspek mengacukan pistol ke arah Chandler, menembaknya ketika dia sedang tidur, dan Chandler tergelincir ke lantai, kata Hingeley.

Saksi itu berkata Jones “mensasarkan orang tertentu” dan tidak menembak secara rawak, menurut Hingeley.

Ryan berkata pada hari Isnin bahawa pihak berkuasa tidak mempunyai “pemahaman penuh” tentang motif di sebalik tembakan itu. Dokumen mahkamah tidak menawarkan pandangan tambahan, dan Hingeley tidak menangani kemungkinan motif pada hari Rabu.

Pembela awam yang dilantik untuk mewakili Jones tidak membincangkan intipati pertuduhan pada hari Rabu. Dia juga enggan mengulas di luar mahkamah.

Jones, yang telah berada dalam tahanan sejak dia ditangkap di pinggir bandar Richmond lewat pagi Isnin, kelihatan muram. Beliau tidak bercakap semasa perbicaraan kecuali menjawab soalan hakim, termasuk mengenai pekerjaan dan kemampuannya membayar peguam.

Jones, ahli berjalan kaki pasukan bola sepak semasa musim 2018, telah bekerja sambilan untuk Kelab Lelaki & Perempuan Central Virginia sejak September, Kate Lambert, Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan itu, mengesahkan dalam satu kenyataan melalui e-mel.

Hingeley juga menyemak rekod jenayah lampau Jones di mahkamah pada hari Rabu. Pada Februari 2021, Jones didakwa di Chesterfield County kerana memiliki pistol tersembunyi tanpa permit dan kemudiannya dijatuhkan hukuman gantung selama 12 bulan, kata Hingeley.

Pada masa penahanan itu, Jones mempunyai dua waran tertunggak berkaitan dengan kemalangan langgar lari dengan kerosakan harta benda dan pemanduan melulu dari Petersburg. Dia disabitkan dengan kedua-dua pertuduhan dan turut dikenakan hukuman gantung 12 bulan ke atas kedua-duanya, kata Hingeley.

Universiti itu berkata kegagalan Jones untuk melaporkan kesalahan kesalahan menyembunyikan sabitan senjata adalah pertimbangan dalam semakan berterusan Jones oleh pasukan penilaian ancamannya. Universiti itu pada mulanya berkata pejabat hal ehwal pelajarnya telah membawa kes Jones pada akhir Oktober kepada Jawatankuasa Kehakiman Universiti, sebuah badan yang dikendalikan pelajar yang boleh menggubal tindakan tatatertib. Tetapi lewat malam Selasa, jurucakap Brian Coy mengesahkan universiti itu sebenarnya tidak meningkatkan laporan itu. Ia akhirnya melakukannya pada malam Selasa, kata Coy.

Lembaga pengelola universiti — Lembaga Pelawat — mengadakan mesyuarat tergempar pada hari Rabu untuk menerima taklimat daripada penguatkuasa undang-undang, pegawai pengurusan kecemasan, kakitangan dan penasihat undang-undang mengenai tembakan dan penyiasatan, menurut agenda awam. Lembaga mengadakan mesyuaratnya dalam sesi eksekutif. Orang ramai tidak dibenarkan hadir, dan jurucakap universiti berkata ahli lembaga pengarah tidak akan memberi komen.

Daripada dua pelajar yang dimasukkan ke hospital, seorang telah dibenarkan keluar dari Pusat Perubatan UVA pada hari Selasa, menurut Eric Swensen, jurucakap sistem kesihatan.

Jurucakap keluarga untuk Mike Hollins, seorang pelari dalam pasukan yang ditembak di belakang, berkata dia menunjukkan tanda-tanda peningkatan pada hari Selasa selepas pembedahan kedua. Dia dikeluarkan dari ventilator dan dapat melawat dengan keluarga dan rakan-rakan di bilik hospitalnya, kata Joe Gipson, ketua pegawai operasi firma guaman di Baton Rouge, Louisiana, tempat ibu Hollins, Brenda Hollins, bekerja. Gipson kemudiannya mengeluarkan kenyataan mengulangi bahawa Hollins akan mendekati pemulihannya yang lama dengan kecekalan yang sama yang digunakannya di padang dan di dalam bilik darjah.

___

Penulis Associated Press Sarah Rankin di Richmond, Virginia, menyumbang kepada laporan ini.

We want to thank the writer of this post for this incredible material

Pendakwa: Saksi memberitahu polis UVA mengesyaki mangsa yang disasarkan


You can find our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/