Pendakwaraya: Pogba membayar €100K kepada peras ugut

Pemenang Piala Dunia Paul Pogba membayar €100,000 ($100,000) kepada kumpulan tersusun, termasuk abangnya, yang cuba memerasnya untuk berjuta-juta, kata pegawai Perancis pada Selasa.

Pendakwa raya Perancis sedang menyiasat dakwaan bahawa Pogba menjadi sasaran pemerasan oleh abangnya, Mathias Pogba, dan rakan zaman kanak-kanak dari pinggir timur Paris, tempat mereka dibesarkan. Mereka menuntut €13 juta daripada pemain tengah Perancis itu, dan berulang kali menakut-nakutkannya, mendakwa dia tidak menyokong mereka selepas dia menjadi bintang antarabangsa.

– Strim di ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, lagi (AS)

Tiada pertuduhan lagi dibuat, kata pendakwa raya, tetapi sumber memberitahu ESPN bahawa Pogba memberitahu polis bahawa kumpulan itu memberitahunya dia berhutang wang kepada mereka kerana menjaganya semasa muda dan mereka mengharapkan bayaran balik tunai.

Seorang pegawai yang rapat dengan siasatan mengesahkan kepada ESPN pada hari Selasa bahawa Pogba memberitahu penyiasat dia telah membayar €100,000.

Pegawai itu bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan selaras dengan amalan rasmi semasa siasatan sedang dijalankan.

Menurut laporan media Perancis, Paul Pogba memberitahu penyiasat dakwaan peras ugut itu mahu memburukkan nama beliau dengan mendakwa dia meminta seorang ahli sihir untuk menyihir bintang Perancis yang lain, Kylian Mbappe.

Paul Pogba menafikan dakwaan itu.

Mathias Pogba pada hari Ahad muncul untuk menangani dakwaan ahli sihir itu dalam catatan Twitter, yang ditujukan kepada Mbappe: “Kylian, adakah anda faham sekarang? Saya tidak menentang anda, apa yang saya katakan adalah untuk kebaikan anda sendiri, semuanya benar dan diketahui, bomoh itu dikenali!”

Mbappe tidak memberi sebarang maklum balas dan tidak mengulas mengenai skandal yang kelihatan berpunca daripada pertelingkahan keluarga.

Sumber memberitahu ESPN bahawa keluarga Mbappe sedang memantau keadaan.

Jurulatih pasukan Perancis Didier Deschamps telah menyedari isu antara Pogba dan abangnya sejak sekian lama dan sedang memantau situasi itu, kata sumber kepada ESPN.

Presiden Persekutuan Bola Sepak Perancis, Noel Le Graet, memperkecilkan skandal yang melibatkan dua bintang Perancis hanya empat bulan sebelum Piala Dunia.

“Ini hanyalah khabar angin pada ketika ini,” kata Le Graet dalam temu bual dengan Radio Monte Carlo pada hari Isnin.

Mengenai Paul Pogba, yang kini diketepikan akibat kecederaan lutut, Le Graet menambah: “Saya sayang Paul. Saya harap ini tidak mempersoalkan dia [World Cup] tempat di sebelah Perancis.”

Kes itu diketahui umum selepas Mathias Pogba menyiarkan di media sosial hujung minggu lalu ugutan untuk berkongsi pendedahan “meletup” mengenai abangnya, Rafaela Pimenta (ejen Paul), dan Mbappe.

Dalam video Instagram, Mathias seolah-olah membaca kenyataan dalam bahasa Itali, Sepanyol, Inggeris dan Perancis menjanjikan “pendedahan hebat.”

“Semua ini berkemungkinan meletup,” tambah Mathias.

Menurut sumber ESPN, rakan Pogba sejak kecil yang menghabiskan banyak masa di rumah Pogba di Manchester mencuri €200,000 melalui kad kredit.

Penyiar awam Perancis BFM melaporkan Selasa bahawa Pogba membuat pembayaran pada April selepas dia diugut oleh lelaki bertopeng dan bersenjata di sebuah apartmen Paris pada Mac ketika dia berada di Perancis untuk perlawanan pasukan kebangsaan.

Kumpulan itu juga didakwa membuat tuntutan terhadap Pogba di pusat latihan Juventus di Turin. Beliau berkata Mathias adalah antara mereka, menurut laporan oleh France-Info, juga penyiar awam.

Sebagai tindak balas, Paul Pogba mengeluarkan kenyataan melalui peguamnya yang mengatakan dakwaan abangnya adalah “sebagai tambahan kepada ugutan dan cubaan pemerasan oleh kumpulan terancang terhadap Paul Pogba.”

Pejabat pendakwa raya Paris berkata pada hari Isnin ia membuka siasatan bulan ini ke atas percubaan peras ugut terancang, yang dikendalikan oleh polis anti-rasuah. Ia tidak akan memberikan butiran lanjut yang melibatkan siasatan yang sedang dijalankan.

Paul Pogba, 29, memenangi Piala Dunia bersama Perancis pada 2018 dan kembali musim panas ini ke Juventus selepas enam musim di Manchester United.

Mathias Pogba, tiga tahun lebih tua, juga seorang pemain bola sepak yang menghabiskan sebahagian besar kariernya dengan pasukan peringkat bawahan di Eropah.

Maklumat daripada The Associated Press telah digunakan dalam laporan ini.We would like to give thanks to the writer of this article for this outstanding web content

Pendakwaraya: Pogba membayar €100K kepada peras ugut


Explore our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/