Penduduk pulau memecat Barry Trotz kerana Lou Lamoriello berkata ‘suara baharu’ diperlukan

Sebagai musim Islanders yang mengecewakan yang dibelenggu oleh penjadualan dan halangan COVID-19 menjadi kesimpulan yang tidak dapat dielakkan dengan kekalahan playoff pertama pasukan sejak 2018, Barry Trotz menyifatkan ia sebagai “pelik.”

Seolah-olah pelik ialah keputusan presiden dan pengurus besar Lou Lamoriello pada hari Isnin untuk melepaskan Trotz daripada tugas kejurulatihannya selepas empat musim, hanya satu daripadanya tidak terjejas oleh wabak itu.

“Ia akan menjadi satu kenyataan yang sangat mengecil untuk mengatakan bahawa ini bukan keputusan yang mudah untuk dibuat,” kata Lamoriello dalam telesidang. “Malangnya, menjadi tanggungjawab saya untuk membuat keputusan terbaik untuk organisasi pada masa hadapan. Dan saya percaya kumpulan pemain ini memerlukan suara baharu.”

Lamoriello menambah tiada jadual untuk mengupah jurulatih dan, pada masa ini, semua kakitangan Trotz — jurulatih bersekutu Lane Lambert, penolong jurulatih John Gruden dan Jim Hiller, pengarah penjaga gol Mitch Korn dan jurulatih penjaga gol Piero Greco — kekal di bawah kontrak.

Lamoriello berkata dia tidak dapat menjawab jenis “suara baharu” yang diperlukan oleh penduduk Pulau dan juga tidak akan memperincikan mengapa dia percaya penduduk Pulau memerlukannya.

“Mana-mana jenis keputusan seperti ini tidak berlaku dalam sekelip mata, ia melalui satu tempoh masa,” kata Lamoriello. “Sudah tentu, semua keadaan yang meringankan yang berlaku tahun ini, tidak dapat dikawal oleh semua orang atau sesiapa sahaja, diambil kira. Tetapi saya lebih suka tidak masuk ke mana-mana sebab kerana itu adalah tugas saya berdasarkan maklumat yang saya ada dan saya mempunyai pengalaman untuk membuat keputusan seperti ini.”

Lamoriello, kurang sebulan selepas menyertai Islanders, mengupah Trotz pada 21 Jun 2018, sejurus selepas dia membimbing Capitals ke Piala Stanley pertama organisasi itu.

Trotz, yang berusia 60 tahun pada 15 Julai, mencatatkan rekod 152-102-34 dalam empat musim bersama Islanders. Trotz memulakan kerjaya NHLnya dengan pengembangan Predator pada tahun 1998 dan melatih 15 musim di Nashville sebelum empat musim di Washington. Dia mempunyai rekod kerjaya 914-670-168 dengan 60 seri dalam 1,812 perlawanan. Trotz hanya mengikuti Scotty Bowman (1,244) dan Joel Quenneville (969) dalam kemenangan bimbingan NHL dan hanya Bowman (2,141) dalam permainan yang dilatih.

Pada musim pertama Trotz, Islanders beralih daripada membenarkan gol terbanyak dalam NHL pada 2017-18 kepada membenarkan yang paling sedikit, dan pasukan itu menyapu bersih Penguin pada pusingan pertama playoff sebelum disapu oleh Hurricanes.

Trotz kemudian membawa Islanders ke penampilan berturut-turut di separuh akhir NHL, tewas kepada juara Piala Stanley Lightning kedua-dua kali. Kedua-dua musim itu dipendekkan oleh pandemik COVID-19 dan pasca musim 2020 dimainkan dalam buih playoff di Toronto dan Edmonton pada Ogos dan September.

Musim ini bermula dengan rekod francais 13 perlawanan jalan raya apabila pembinaan UBS Arena telah siap. Wabak COVID-19 yang bermula pada pertengahan November membawa kepada beberapa penangguhan dan perlawanan yang dijadualkan semula, menyebabkan Islanders terpaksa bergelut tanpa perlawanan pada Disember dan awal Januari sebelum memendekkan 17 perlawanan ke Mac dan 16 hingga April.

Trotz terlepas tiga perlawanan sekitar Tahun Baru — dengan Lambert menggantikannya di bangku simpanan — selepas ibunya meninggal dunia dan kemudian dia disahkan positif COVID-19.

“Saya fikir kita semua sentiasa boleh mengendalikan sesuatu yang berbeza selepas fakta itu,” kata Lamoriello. “Mana-mana keputusan ini bukan sahaja dibuat pada musim ini.”

Terdapat faktor lain yang mungkin menjadi faktor dalam keputusan Lamoriello.

Trotz dipercayai akan memasuki musim terakhir kontraknya, walaupun Lamoriello, bertanya secara langsung, berkata itu tidak memainkan peranan dalam pemecatan Trotz.

Terdapat pekerjaan NHL lain yang tersedia, termasuk Winnipeg Jets. Trotz dibesarkan di Dauphin, Manitoba yang berdekatan, dan bapanya yang balu masih tinggal di sana.

Bagi pasukan yang dia tinggalkan, Lamoriello berkata teras Islanders mesti bertindak balas terhadap tembakan Trotz.

“Mereka berada dalam notis sekarang bahawa suara baharu adalah apa yang diperlukan untuk kami mencapai kejayaan,” kata Lamoriello. “Pendapat saya adalah apa yang perlu membuat keputusan ini.”

“Kami ingin meningkatkan pertahanan kami, jika boleh. Jika ada cara untuk membuat perjanjian hoki dengan penyerang kami, kami akan melakukannya. Apa yang perlu kami lakukan ialah mendapatkan peningkatan daripada pemain muda kami dan juga tahun yang lebih lengkap daripada beberapa pemain veteran kami berbanding tahun ini.”

We would love to say thanks to the author of this short article for this remarkable material

Penduduk pulau memecat Barry Trotz kerana Lou Lamoriello berkata ‘suara baharu’ diperlukan


Discover our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/