Perenang artistik AS yang pengsan di bawah air pada kejohanan dunia diselamatkan oleh jurulatih

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Perenang Olimpik dua kali Anita Alvarez pengsan dan tenggelam ke dasar kolam semasa Kejohanan Akuatik Dunia di Budapest, Rabu. Jurulatihnya dalam Pasukan USA, Andrea Fuentes, menyelam untuk menyelamatkannya, mencedok badannya yang lemas dan meluru ke belakang ke permukaan air.

Satu siri gambar merakamkan penyelamatan dramatik itu. Satu imej menunjukkan Fuentes, berpakaian lengkap, menjangkau di bawah air ketika dia cuba menangkap perenang yang tidak sedarkan diri itu. Satu lagi menunjukkan pasangan itu terjalin ketika Fuentes membimbing mereka berdua ke udara.

Alvarez menerima rawatan perubatan segera selepas penyelamatan.

Ekoran kejadian itu. Fuentes menuduh penyelamat di tempat kejadian tidak bertindak cukup pantas dalam menghadapi bahaya.

“Ia adalah satu ketakutan yang besar,” kata Fuentes kepada akhbar Marca Sepanyol. “Saya terpaksa melompat masuk kerana penyelamat tidak melakukannya.”

Alvarez beraksi dalam perlawanan akhir bebas solo wanita apabila dia berhenti bernafas, mencetuskan kebimbangan meluas di kalangan rakan sepasukan dan penonton di venue dan di media sosial.

Dalam kemas kini Instagram hari Rabu, akaun renang artistik AS rasmi berkongsi kenyataan daripada Fuentes yang berkata Alvarez telah diperiksa secara menyeluruh oleh doktor dan semakin pulih. Dia berterima kasih kepada orang ramai atas ucapan selamat mereka dan berkata atlet itu “berasa baik sekarang.”

“Semuanya baik-baik saja,” tulisnya, sebelum menonjolkan risiko yang dihadapi oleh perenang, seperti atlet lain, semasa membuat persembahan.

“Kita semua telah melihat imej di mana sesetengah atlet tidak berjaya ke garisan penamat dan yang lain membantu mereka ke sana. Sukan kami tidak berbeza daripada yang lain, hanya di dalam kolam,” katanya. “Kami menolak had dan kadangkala kami menemuinya.”

Alvarez, dari Tonawanda, NY, memulakan renang artistik, lebih dikenali sebagai renang segerak sehingga 2017, pada usia 5 tahun. Dia kini dianggap sebagai veteran mahir dan ahli Pasukan USAbersaing di Sukan Rio de Janeiro 2016 dan Sukan Tokyo 2020, yang dijadualkan semula ke 2021 di tengah-tengah wabak itu.

Rabu menandakan kali kedua Alvarez, 25, pengsan semasa berenang. Ia juga menandakan kali kedua Fuentes melompat masuk untuk menyelamatkannya.

Di Barcelona tahun lalu, perenang itu pengsan semasa acara kelayakan Sukan Olimpik, menyebabkan jurulatihnya menyelam dan menariknya dari air. Masih tidak jelas apa yang menyebabkan Alvarez rebah tetapi sukan itu sering memerlukan perenang untuk menahan nafas.

“Hanya datang untuk udara sekali-sekala, perenang artistik memerlukan udara bersih apabila mereka mempunyai peluang untuk bernafas,” membaca maklumat mengenai pasukan itu. laman web rasmi.

Perenang artistik AS, terpisah dan keluar dari kolam, masih cuba untuk kekal selaras

Semasa pandemik coronavirus, atlet di seluruh dunia terpaksa mencari kaedah latihan alternatif, termasuk pasukan renang artistik AS yang terpaksa berlatih secara solo, kadang kala berdiri di atas kepala di bilik tidur mereka – menyempurnakan pergerakan kaki mereka – walaupun kolam di seluruh negara berada. ditutup.

Fuentes memberitahu The Washington Post bahawa pasukan itu beralih kepada latihan kumpulan maya, kadangkala disertai oleh perenang antarabangsa yang lain. Alvarez, katanya, mengajar kumpulan itu tarian TikTok.

Masih tidak jelas sama ada Alvarez akan mengambil bahagian dalam acara berpasukan Jumaat ini. Dia akan diperiksa oleh doktor pada hari Khamis.

We wish to say thanks to the writer of this short article for this remarkable web content

Perenang artistik AS yang pengsan di bawah air pada kejohanan dunia diselamatkan oleh jurulatih


You can find our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/