Perlawanan Liga Perdana 2022-23 diumumkan

Jadual perlawanan untuk musim Liga Perdana 2022-23 dikeluarkan pada hari Khamis, dengan juara Manchester City bermula di West Ham dan era Erik ten Hag di Manchester United bermula dengan perlawanan di tempat sendiri menentang Brighton, memulakan larian yang kelihatan sukar untuk bermula pekerjaan barunya.

City merangkul kejuaraan 2021-22 dengan cara yang luar biasa pada hari terakhir, bangkit daripada ketinggalan 2-0 untuk menewaskan Aston Villa 3-2 dan mengetepikan Liverpool dalam perlumbaan yang mendebarkan. Pasukan Pep Guardiola bersaing untuk menjadi pasukan Liga Perdana pertama memenangi trofi tiga musim berturut-turut sejak Manchester United pada 2009 dan kempen mereka bermula di Stadium London, sebelum menjadi tuan rumah kepada Bournemouth yang baru dinaikkan pangkat.

Pertemuan pertama antara dua pasukan teratas musim lalu datang pada 15 Oktober apabila anak buah Guardiola melawat Anfield, dengan perlawanan yang sama ditetapkan pada 1 April. Pasukan Jurgen Klopp memulakan kempen mereka menentang Fulham yang baru dinaikkan pangkat di Craven Cottage.

– Liga Perdana 2022-23: Senarai perlawanan penuh
– Bilakah musim 2022-23 bermula di seluruh Eropah?
– Jadual pramusim 2022-23: Ke mana arah tuju kelab-kelab teratas

Manchester United mengharungi mimpi ngeri musim 2021-22, berakhir dengan pungutan mata terendah dalam era Liga Perdana. Ole Gunnar Solskjaer dipecat pada pertengahan kempen dan Ralf Rangnick mengambil alih secara sementara, hanya meninggalkan kelab itu pada musim panas ini sebelum tamat jawatan penasihatnya selama dua tahun.

Ten Hag adalah pemain terbaharu yang cuba menghentikan kebusukan di Old Trafford dan dia mempunyai permulaan hidup yang sukar di United, dengan perlawanan di tempat sendiri menentang Liverpool pada perlawanan ketiga kelab itu musim ini, pada 20 Ogos. Dalam perlawanan itu musim lalu, Pasukan Solskjaer mengalami salah satu kekalahan paling memalukan dalam sejarah mereka apabila Liverpool menang 5-0.

10 perlawanan pertama United dalam kempen ini juga termasuk lawatan ke Leicester dan Everton serta lawatan Arsenal. Derbi Manchester pertama musim ini diadakan pada 1 Okt. di Etihad, dengan perlawanan Old Trafford ditetapkan pada 14 Januari.

Musim 2022-23 bermula dengan Crystal Palace lwn Arsenal pada hari Jumaat 5 Ogos dan kemudian program lanjutan tujuh perlawanan pada hari Sabtu, termasuk Everton kendalian Frank Lampard melayan bekas kelab Chelsea.

Tottenham kendalian Antonio Conte menewaskan Arsenal kendalian Mikel Arteta ke baki tempat Liga Juara-Juara musim lalu dan mereka membuka tirai dengan perlawanan di tempat sendiri menentang Southampton, dengan derbi London Utara pertama musim ini di Emirates pada 1 Okt.

Liga Perdana memasuki tahun ke-30 sejak penubuhannya pada 1992 dan musim baharu mengambil bentuk yang berbeza daripada kempen sebelumnya, dengan liga ditangguhkan pada November kerana Piala Dunia di Qatar. Perlawanan terakhir liga sebelum kejohanan berlangsung adalah pada 12-13 November dan Persatuan Bola Sepak Inggeris mengemukakan permintaan rasmi kepada Liga Perdana meminta perlawanan antara “Enam Besar” tidak dijadualkan pada hujung minggu itu sebelum Piala Dunia bermula, sumber memberitahu ESPN.

Tiada pertandingan Big Six pada hujung minggu itu, dengan City menerima kunjungan Brentford, Liverpool di tempat sendiri dengan Southampton, Chelsea di Newcastle, Tottenham menerima Leeds, Arsenal bertandang ke Wolves dan United menentang Fulham di Craven Cottage.

Perlawanan akhir Piala Dunia adalah pada 18 Disember dan Liga Perdana kembali pada 26 Disember dengan program penuh perlawanan termasuk Liverpool di Aston Villa pimpinan Steven Gerrard, Leeds lwn Manchester City, dan derby London antara Arsenal dan West Ham. Pusingan perlawanan berikutnya tidak akan berlangsung sehingga Malam Tahun Baru penggal ini, untuk meringankan beban kerja pasukan selepas Piala Dunia.

Di tempat lain pada hari pembukaan, Nottingham Forest, kembali dalam senarai teratas buat kali pertama dalam tempoh 23 tahun, bermula dengan perjalanan ke St James’ Park untuk menentang Newcastle, manakala rakan-rakan baru Bournemouth menerima kunjungan Aston Villa.

Jadual perlawanan adalah tertakluk kepada perubahan, disebabkan perlawanan dipindahkan untuk tujuan televisyen dan bagaimana pasukan mungkin maju dalam pertandingan piala domestik dan Eropah.

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this awesome web content

Perlawanan Liga Perdana 2022-23 diumumkan


Check out our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/