Persekutuan Renang Antarabangsa mengundi untuk menyekat atlet transgender daripada bertanding dalam pertandingan akuatik wanita elit

Badan induk dunia renang meluluskan dasar “kemasukan jantina” baharu pada Ahad, selepas 71.5% persekutuan ahli FINA mengundi menyokong pada Kongres Agung Luar Biasa FINA 2022.

Dasar rangkuman jantina baharu, yang akan berkuat kuasa pada 20 Jun 2022, mengatakan bahawa atlet transgender lelaki ke wanita hanya layak untuk bersaing dalam kategori wanita dalam pertandingan FINA jika mereka beralih sebelum umur 12 tahun atau sebelum mereka mencapai tahap dua pada Skala Tanner akil baligh.

Polisi itu juga mengatakan atlet yang sebelum ini menggunakan testosteron sebagai sebahagian daripada rawatan hormon yang mengesahkan jantina wanita ke lelaki hanya layak untuk bersaing dalam pertandingan wanita jika testosteron digunakan kurang daripada setahun secara keseluruhan, rawatan itu tidak berlaku semasa akil baligh dan tahap testosteron dalam serum kembali ke tahap pra-rawatan.

Hasil undian itu, FINA berkata ia akan menubuhkan kumpulan kerja baharu bagi membangunkan acara kategori terbuka untuk atlet yang tidak memenuhi kriteria kelayakan badan induk bagi kategori lelaki atau wanita.

FINA menyelia pertandingan akuatik dalam renang, polo air, selam, renang artistik dan renang air terbuka dan selam tinggi.

“Kami perlu melindungi hak atlet kami untuk bertanding, tetapi kami juga perlu melindungi keadilan kompetitif di acara kami, terutamanya kategori wanita di pertandingan FINA,” kata Presiden FINA Husain Al-Musallam. “FINA akan sentiasa mengalu-alukan setiap atlet. Penciptaan kategori terbuka bermakna semua orang mempunyai peluang untuk bersaing di peringkat elit. Ini belum pernah dilakukan sebelum ini, jadi FINA perlu mendahului. Saya mahu semua atlet merasai termasuk dalam dapat mengembangkan idea semasa proses ini.”

Pada November 2021, Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) mengeluarkan Rangka Kerja Keadilan, Kemasukan dan Tanpa Diskriminasi Berdasarkan Identiti Jantina dan Variasi Jantina, dengan mengatakan tiada atlet harus dikecualikan daripada pertandingan dengan andaian kelebihan disebabkan jantina mereka dan menolak tanggapan bahawa proksi testosteron sudah cukup untuk dikecualikan daripada kategori wanita.

Beberapa bulan kemudian, pada Januari 2022, Persekutuan Perubatan Sukan Antarabangsa dan Persekutuan Persatuan Perubatan Sukan Eropah mengeluarkan kenyataan kedudukan bersama yang mempertikaikan bahagian kedudukan IOC.

FINA berkata ia bertindak balas dengan membentuk kumpulan kerja untuk “mempertimbangkan bukti statistik, saintifik dan perubatan terbaik yang tersedia mengenai perbezaan jantina dalam prestasi sukan, dan sebarang kelebihan berasaskan seks lelaki yang berkaitan,” dan menggunakan maklumat tersebut untuk mewujudkan kriteria kelayakan untuk atlet transgender .

Kumpulan kerja itu terdiri daripada kumpulan atlet, yang dikatakan FINA termasuk atlet dan jurulatih transgender, kumpulan sains dan perubatan serta kumpulan undang-undang dan hak asasi manusia.

Perdebatan mengenai wanita transgender dalam renang mendapat perhatian apabila perenang Universiti Pennsylvania Lia Thomasyang bermula dalam pasukan renang lelaki sekolah pada 2017, akhirnya menyertai pasukan wanita UPenn pada 2020.

Pada masa peralihannya pada 2019, NCAA menghendaki atlet transgender mempunyai terapi penggantian hormon selama satu tahun untuk dibenarkan bersaing.

Pada bulan Februari, 16 ahli pasukan renang Universiti Pennsylvania menghantar surat kepada universiti dan Liga Ivy meminta mereka untuk tidak mencabar dasar penyertaan atlet transgender baharu NCAA yang akan menghalang Thomas dan atlet transgender lain untuk bersaing. Dalam surat itu, mereka berhujah Thomas mempunyai “kelebihan yang tidak adil,” dan berkata mereka menyokong peralihan jantinanya keluar dari kumpulan tetapi tidak semestinya di dalamnya.

Walaupun mendapat tindak balas, Penn Athletics dan Liga Ivy mengekalkan sokongan mereka terhadap perenang transgender itu, dan lebih 300 perenang semasa dan bekas menandatangani nama mereka pada surat terbuka mempertahankan keupayaannya untuk bersaing.

Sebagai perenang dalam pasukan wanita, Thomas menjadi atlit transgender pertama untuk memenangi gelaran NCAA Bahagian I selepas memenangi acara gaya bebas 500 ela wanita pada Mac.

We would love to thank the writer of this post for this remarkable material

Persekutuan Renang Antarabangsa mengundi untuk menyekat atlet transgender daripada bertanding dalam pertandingan akuatik wanita elit


You can find our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/