Piala Dunia 2026: Pendedahan bandar tuan rumah mendedahkan hubungan yang luas dan berputar wang

The orang ramai menjadi gila, jeritan, lompat-lompat, kibaran bendera, pusaran mengepam penumbuk kegembiraan merah-putih-biru. Dan kenapa tidak? Kansas City baru sahaja memenangi Piala Dunia 2026.

Proses pemilihan bandar tuan rumah untuk kejohanan di AS, Mexico dan Kanada berlangsung seperti a Piala Dunia itu sendiri: beberapa yang tidak berharap, beberapa underdog yang pergi lebih mendalam daripada yang dijangkakan, beberapa kegagalan yang mengejutkan dan kejayaan yang boleh diramal untuk kegemaran.

Peminat di KC Live! menonton pesta untuk Khamis pengumuman pemenang meraikan apa yang telah sehingga baru-baru ini seolah-olah kemenangan yang tidak mungkin. Apabila Fifa menilai bidaan Kansas City pada 2018, ia memperoleh beberapa markah terendah untuk penginapan dan pengangkutan dalam kalangan pesaing.

Tetapi lapangan terbang itu sedang dibina semula, terdapat budaya bola sepak yang bersemangat, keluarga Hunt adalah antara dinasti paling berpengaruh dalam sukan AS, dan Missouri meluluskan rang undang-undang mengecualikan Tiket Piala Dunia daripada cukai jualan – tidak seperti Colorado.

Walau apa pun, adalah lalai untuk tidak memilih mana-mana bandar barat tengah, walaupun peta tempat masih kelihatan pelik. Terdapat peninggalan yang ketara walaupun sebelum bidaan bersatu Amerika Utara mengalahkan Maghribi pada 2018, sejak Datuk Bandar Chicago ketika itu – bandar ketiga terbesar yang gila sukan di AS dan pangkalan Persekutuan Bola Sepak AS – mengintip potensi liabiliti kewangan dan ditolak. Seperti juga Montreal, yang berhenti perlumbaan musim panas lalu apabila kerajaan Quebec enggan menyumbang a dilaporkan $75j.

Edmonton ditolak oleh Fifa, bermakna Kanada hanya mempunyai dua bandar berbanding Mexico tiga dan AS 11. Dan KC mengalahkan DC. “Anda tidak boleh bayangkan Piala Dunia datang ke AS dan ibu kota tidak mengambil peranan utama juga,” Colin Smith, ketua pegawai kejohanan dan acara Fifa, memberitahu pemberita pada Khamis. Tetapi itulah apa yang sedang berlaku.

Malah bergabung dengan Baltimore berdekatan dan stadium pusat bandarnya yang kukuh selepas pemeriksa Fifa meredah padang FedEx yang suram dan jauh tidak dapat mempengaruhi badan induk itu, yang memilih Boston – tempat lain dengan tempat bermasalah, tetapi penyokong berpengaruh dalam pemilik pasukan jutawan Robert Kraft. Seorang senator AS menggambarkan Fifa sebagai seorang “sindiket jenayah ala mafia” dalam perbicaraan kongres 2015 di Washington, jadi mungkin broker kuasa bola sepak dunia tidak akan terlalu kecewa untuk melangkau bandar itu.

Piala Dunia ini akan mempunyai sedikit persamaan dengan USA ’94, walaupun Diana Ross membuat penampilan lain pada majlis perasmian. (Jangan bertaruh menentangnya.) Memandangkan kejohanan 24 pasukan itu bermula, USMNT hanya beraksi dalam satu Piala Dunia sejak 1950 dan MLS belum lahir.

Pegawai bandar raya meraikannya semasa perhimpunan di Philadelphia pada Khamis selepas mengetahui Fifa memilih Philadelphia sebagai salah satu daripada 11 bandar AS yang dipilih untuk menjadi tuan rumah perlawanan di Piala Dunia 2026. Gambar: Joseph Kaczmarek/REX/Shutterstock

Ia juga akan jauh berbeza daripada Qatar 2022, apabila Piala Dunia tergelincir daripada pertandingan musim sejuk 32 pasukan, 64 perlawanan yang dimampatkan di negara yang lebih kecil daripada Connecticut kepada ekstravaganza musim panas yang melibatkan 48 negara, 80 perlawanan rentas benua.

Di USA ’94 terdapat sembilan bandar tuan rumah. Wilayah Boston, Bay Area, Los Angeles, New York dan Dallas akan berulang tetapi tiada satu pun daripada stadium 1994 akan digunakan pada tahun 2026. Rose Bowl antik, di mana Brazil memenangi kejuaraan keempat mereka, telah diluluskan memihak kepada Stadium SoFi baharu yang mewah .

Fifa tidak mendedahkan di mana perlawanan pameran itu akan berlangsung. New York adalah pelari terdepan untuk perlawanan akhir, tetapi betapa pentingnya? Homogenisasi ialah matlamat mana-mana perniagaan antarabangsa utama yang cekap, sama ada anda Starbucks atau organisasi bukan untung Switzerland yang menjalankan bola sepak global.

“Keeksotik itu dicairkan sekarang. Orang ramai bercakap tentang menganjurkan Piala Dunia,” wartawan dan pengarang Jonathan Wilson menulis pada tahun 2014“tetapi sebenarnya setiap Piala Dunia sekarang diadakan di Fifaland, gelembung generik bebas cukai di mana nama tempat itu ditulis pada penimbunan pengiklanan di bahagian tengah kerana jika tidak, anda tidak akan dapat mengetahui di mana awak dulu.”

Presiden Fifa Gianni Infantino berada di Manhattan untuk pendedahan langsung, walaupun memandangkan elitisme ekonomi kejohanan itu mungkin Davos akan menjadi lokasi yang lebih sesuai.

Pertumbuhan pendapatan adalah mengejutkan. Fifa berkata bahawa ia membuat lebihan hampir $100 juta pada kejohanan 1994 daripada hasil $235j. Apabila ia melonjak untuk 2026 bidaan Amerika Utara diunjurkan Hasil $14bn dan lebihan $11bn untuk Fifa. Badan pentadbir secara literal adalah undang-undang untuk dirinya sendiri, mendesak bahawa kerajaan bersetuju untuk memberikan “pengecualian daripada undang-undang buruh dan perundangan lain”, menyelaraskan proses sempadan dan permit kerja serta pengecualian cukai.

Mereka terdengar seperti satu set pengenaan yang keterlaluan, satu penegasan kedaulatan Fifa ke atas kerajaan demokrasi. Kemudian lagi: pihak berkuasa tempatan dan negeri bermewah-mewahan dana awam dan pelepasan cukai mengenai sukan profesional dan memetik ekonomi pie-in-the-sky faedah. Perniagaan berbilion dolar membayar a kadar cukai yang lebih rendah daripada individu biasa. Apa yang boleh menjadi lebih Amerika?

Stadium NFL dengan medan bermasalah seperti venue di LA dan Dallas perlu diubah suai, dan rumput diletakkan di atas rumput tiruan, tetapi satu kelebihan yang jelas berbanding Piala Dunia baru-baru ini yang akan menjadikan 2026 lebih menguntungkan dan kurang membazir ialah tiada stadium perlu dibina atau dibina semula dengan ketara untuk kejohanan itu, mengelakkan skandal warisan seperti stadium $550m di Brazil yang menjadi tempat letak bas.

Dan bukan semua tentang acara sukan terbesar di planet ini boleh diukur dan diwangkan. “Bahagian dunia ini tidak menyedari apa yang akan berlaku di sini pada 2026. Ketiga-tiga negara ini akan terbalik dan kemudian terbalik semula,” Infantino kepada pemberita. “Dunia akan menyerang Kanada, Mexico dan Amerika Syarikat. Dan mereka akan diserang oleh gelombang kegembiraan dan kebahagiaan yang besar.”

Parti itu bermula Khamis, di Kansas City, Vancouver, Atlanta, Monterrey, dan sedozen lagi bandar di seluruh benua.We would like to say thanks to the writer of this short article for this remarkable material

Piala Dunia 2026: Pendedahan bandar tuan rumah mendedahkan hubungan yang luas dan berputar wang


Explore our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/