Piastri akan berlumba untuk McLaren pada 2023

Oscar Piastri akan menggantikan Daniel Ricciardo di McLaren pada 2023 selepas lembaga pengiktirafan kontrak (CRB) FIA mengekalkan kontrak pasukan itu dengan juara Formula 2 itu.

McLaren dan Alpine merasakan mereka mempunyai kontrak yang sah untuk perkhidmatan pemain Australia itu untuk musim depan.

Pada hari Jumaat CRB mengekalkan kontrak McLaren, mendedahkan dia telah menandatangani kontrak dua tahun pada 4 Julai, sehari selepas Grand Prix British.

Sejurus selepas keputusan dikeluarkan, McLaren mengumumkan Piastri akan menyertai pasukan itu pada 2023.

Piastri dianggap pemandu muda terbaik untuk menyertai F1 sejak kelas rookie 2019 Lando Norris — yang akan menjadi rakan sepasukannya pada 2023 — George Russell dan Alex Albon.

Piastri berkata: “Saya amat teruja untuk membuat penampilan sulung F1 saya dengan pasukan berprestij seperti McLaren dan saya sangat berterima kasih atas peluang yang ditawarkan kepada saya. Pasukan ini mempunyai tradisi yang lama untuk memberi peluang kepada bakat muda, dan saya tidak sabar untuk bekerja keras bersama Lando untuk mendorong pasukan ke hadapan grid.”

Berita itu meninggalkan Alpine tanpa pengganti untuk Fernando Alonso yang akan menaiki Aston Martin tahun depan. Pierre Gasly dari AlphaTauri telah muncul sebagai pesaing utama untuk kerusi itu, walaupun Ricciardo, yang akan berlepas dari McLaren membuka pintu untuk Piastri menyertai, masih dalam campuran.

Jika Alpine mahukan Gasly, mereka perlu membayar Red Bull untuk membeli tahun terakhir perjanjian pemandu Perancis itu.

Alpine mengeluarkan kenyataan pendek selepas keputusan itu, dengan berkata: “Kami menganggap perkara itu ditutup di pihak kami dan akan mengumumkan barisan pemandu penuh 2023 kami dalam masa terdekat.”

Ia adalah satu kemunduran yang memalukan bagi Alpine, setelah kehilangan ahli akademi pemandunya yang lama selepas melaksanakan program ujian Formula Satu yang meluas dengan perbelanjaan yang besar untuknya tahun ini.

Pertikaian bermula pada cuti musim panas Formula Satu selepas Aston Martin mengesahkan menandatangani Alonso untuk 2023.

Produk akademi Alpine Piastri, yang dianggap sebagai bintang masa depan, kelihatan seperti pilihan paling logik untuk mengisi jurang itu dan Alpine dengan cepat mengumumkannya untuk naik ke pasukan F1 untuk tahun depan, walaupun kenyataan akhbar itu disertakan bersama. tiada petikan dari seorang pemandu baru sahaja menyerahkan penampilan sulung F1nya.

Dua jam kemudian, Piastri menghantar Tweet yang kini terkenal: “Saya faham bahawa, tanpa persetujuan saya, Alpine F1 telah mengeluarkan kenyataan akhbar lewat petang ini bahawa saya memandu untuk mereka tahun depan. Ini salah dan saya belum menandatangani kontrak dengan Alpine untuk 2023. Saya tidak akan memandu untuk Alpine tahun depan.”

Pengurus Piastri Mark Webber memainkan peranan penting dalam perbincangan dengan McLaren. Webber bekerja dengan pengetua pasukan McLaren, Andreas Seidl semasa dia mengetuai pasukan Kejohanan Ketahanan Dunia Porsche. Di bawah kepimpinan Seidl, Webber adalah sebahagian daripada pasukan yang memenangi gelaran WEC pada 2016.

Dengan kedua-dua Alpine dan McLaren yakin mereka mempunyai kontrak yang sah dengan Piastri, perkara itu diserahkan kepada lembaga pengiktirafan kontrak (CRB).

CRB telah ditubuhkan pada tahun 1992 untuk menangani pertikaian antara Jordan dan Benetton mengenai perkhidmatan Michael Schumacher, yang dimenangi oleh Benetton. Ia jarang dipanggil dalam F1 sejak itu, tetapi ia menyelesaikan pertikaian British American Racing dan Williams mengenai Jenson Button pada tahun 2004, yang dimenangi BAR, dan pertikaian Toyota dan BMW mengenai Timo Glock pada tahun 2007, yang dimenangi oleh Toyota.

We would love to give thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Piastri akan berlumba untuk McLaren pada 2023


Discover our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/