Playoff Bola Sepak Kolej akan berkembang kepada 12 pasukan seawal 2024

Komen

Keasyikan dan pelbagai mesyuarat jawatankuasa mengenai potensi pengembangan Playoff Bola Sepak Kolej mencapai kejayaan pada hari Jumaat, apabila lembaga pengurus 11 ahli yang menyelia acara itu bersetuju sebulat suara untuk pelebaran slot playoff yang telah lama dibincangkan daripada empat kepada 12 tidak lewat. berbanding musim 2026.

Lembaga itu, terdiri daripada 11 presiden universiti atau canselor dari dalam 10 persidangan utama serta Notre Dame, mengundi dalam mesyuarat maya yang diadakan pada hari Jumaat. Ia mengutamakan model playoff empat pusingan yang menampilkan enam juara persidangan yang menduduki ranking tertinggi oleh jawatankuasa pemilihan Playoff Bola Sepak Kolej, kemudian enam pasukan besar dengan kedudukan tertinggi selain juara persidangan tersebut.

Kaedah itu akan menghapuskan proses pemilihan tahunan daripada beberapa peninggalannya yang paling menyakitkan, termasuk pemenang persidangan ganjil daripada Power Five yang terlepas playoff empat pasukan, dan sekolah Kumpulan Lima yang dinamakan di bawah Power Five. , yang pasukan terbaiknya bergelut untuk merebut tempat playoff dengan rekod yang sering tidak tewas dihalang oleh jadual yang lebih lemah.

Minggu 1 pratonton bola sepak kolej: Bryce Young boleh mencipta sejarah Heisman

“Hari yang baik,” Mike Aresco, pesuruhjaya salah satu liga Kumpulan Lima, Persidangan Olahraga Amerika, menulis dalam mesej teks, menyatakan bahawa “12-pasukan, 6-6 adalah model yang kami mahukan. Memberi kami akses jika kami memperolehnya.”

Di bawah konsep empat pasukan merentasi lapan musim, ACC telah terlepas sama sekali hanya sekali (pada 2021), Sepuluh Besar dua kali, 12 Besar empat kali dan Pac-12 enam kali daripada lapan. SEC telah mencapai semua lapan playoff, termasuk dua kali dengan dua pasukan.

Format baharu ditetapkan untuk bermula pada 2026, sebaik sahaja kontrak 12 tahun semasa tamat, tetapi membenarkan jawatankuasa lain, Jawatankuasa Pengurusan Bola Sepak Kolej, meneroka pengembangan sama ada untuk musim 2024 atau 2025. Jawatankuasa itu terdiri daripada 10 pesuruhjaya persidangan ditambah pengarah olahraga Notre Dame Jack Swarbrick.

Di bawah model yang dikeluarkan lembaga pengurus, empat juara persidangan peringkat teratas akan menerima selamat tinggal pusingan pertama. Itu akan menghasilkan lapan perlawanan pusingan pertama di tapak kampus pada bulan Disember, dengan pilihan yang lebih tinggi dalam setiap perlawanan menjadi tuan rumah. Suku akhir dan separuh akhir akan berlangsung di tapak permainan mangkuk terkenal, membawa nama-nama tersebut, manakala perlawanan akhir akan berlangsung di tapak neutral yang dipilih, seperti yang berlaku sekarang dengan format empat pasukan.

“Ini adalah hari yang bersejarah dan menarik untuk bola sepak kolej,” kata Mark Keenum, presiden di Mississippi State dan pengerusi Lembaga Pengurus, dalam satu kenyataan.

Ia datang 15 bulan selepas a panel empat orang telah mengesyorkan playoff 12 pasukan sama dengan kaedah yang diluluskan pada hari Jumaat, lapan bulan selepas tiga pesuruhjaya persidangan menyatakan keraguan tentang pengembangan pada masa itu dan tujuh bulan selepas itu. undian 8-3 telah menyebabkan konsep itu terhenti. Malah pada bulan Januari di tengah-tengah kebuntuan dan kekecewaan atas kebuntuan itu, pesuruhjaya George Kliavkoff dari Pac-12 dan Jim Phillips dari ACC mengira secara terbuka bahawa perjanjian akan datang. Kliavkoff menegaskan bahawa pembuat keputusan mempunyai masa. Phillips berkata, “Pada tahun 13 [2026]kita akan ada perjanjian, saya pasti.”

Walaupun dengan USC dan UCLA, bola sepak Pac-12 agak suram

Mereka menyertai pesuruhjaya Kevin Warren dari Sepuluh Besar dalam menentang kebenaran itu, dan alasan mereka berbeza-beza. ACC mendapati masa sibuk di tengah-tengah perubahan lain dalam sukan seperti NIL, portal perpindahan dan pembuatan semula perlembagaan NCAA pada bulan Januari. Pac-12 bimbang tentang mengekalkan dalam mana-mana rangka kerja keunggulan Rose Bowl. Sepuluh Besar mahukan kaedah di mana semua juara persidangan akan layak secara automatik, walaupun mereka mengalami beberapa kekalahan yang biasanya hilang kelayakan untuk playoff empat pasukan, yang tidak pernah menampilkan pasukan dengan lebih daripada satu kekalahan.

Idea perluasan playoff telah menjana perbualan sejak hampir 15 minit — atau mungkin 14 — selepas sistem semasa pada 2014, apabila sistem penentuan juara yang berlarutan lama akhirnya beralih daripada satu perlawanan kejuaraan kepada kurungan empat pasukan. Pengembangan mendapat permulaan pada Jun 2021, apabila kumpulan kerja empat orang menyokong kaedah 12 pasukan yang terdiri daripada enam juara persidangan dan enam pasukan besar. Empat lelaki itu, yang telah mengkaji kemungkinan di dalam dan di luar selama dua tahun, ialah Bob Bowlsby, ketika itu pesuruhjaya Big 12; Greg Sankey, dahulu dan kini pesuruhjaya SEC; Craig Thompson, dahulu dan kini pesuruhjaya Mountain West; dan Swarbrick of Notre Dame. Ia tidak termasuk mana-mana daripada tiga persidangan yang akan menolak mesyuarat pada musim sejuk berikutnya, dan ia mengeluarkan idea-ideanya secara terbuka, mungkin memberi kedudukan kepada beberapa yang lain.

Kenaikan mengejutkan Marcus Freeman di Notre Dame juga boleh diramalkan

Sepanjang masa, Pac-12 menyatakan ia menggemari kesemua enam model yang ditimbang musim sejuk lalu. Menjelang hari Jumaat, ia menyatakan dirinya “sangat memihak kepada pengembangan CFP” kerana penyediaannya “peningkatan akses dan keseronokan” dan “berharap untuk bekerjasama dengan rakan persidangan kami untuk memuktamadkan elemen penting CFP yang diperluaskan untuk dilancarkan secepat mungkin. mengikut praktik.”

ACC menyatakan ia “telah jelas dari awal bahawa ia menyokong pengembangan” dan memanggil keputusan Lembaga Pengurus “dialu-alukan” sambil menyatakan, “Kerjasama kami dalam tempoh enam bulan yang lalu akan memberi manfaat kepada kami semasa kami menangani spesifik penting untuk perdana menteri. acara dalam bola sepak kolej.”

Sepuluh Besar, ACC dan Pac-12 mengumumkan pakatan kepentingan bersama pada Ogos 2021, tetapi menjelang Jun 2022, Sepuluh Besar telah memburu California Selatan dan UCLA daripada Pac-12 untuk membawa keahliannya kepada 16 sekolah dari pantai ke pantai kerana penjajaran semula terus mengambil kira pasukan mana yang mungkin mewakili persidangan.

We wish to give thanks to the author of this write-up for this awesome material

Playoff Bola Sepak Kolej akan berkembang kepada 12 pasukan seawal 2024


Visit our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/