Playoff Bola Sepak Kolej akan berkembang untuk merangkumi 12 pasukan selewat-lewatnya 2026

Format baharu itu ditetapkan untuk bermula pada 2026 tetapi lembaga telah menugaskan Jawatankuasa Pengurusan Bola Sepak Kolej untuk cuba melaksanakan pengembangan lebih awal, berikutan musim 2024 atau 2025.

“Lebih banyak pasukan, lebih banyak penyertaan dan lebih banyak keseronokan adalah baik untuk peminat, alumni dan atlet pelajar kami,” Mark Keenum, Presiden Mississippi State dan pengerusi Lembaga Pengurus Playoff Bola Sepak Kolej.

“Saya berterima kasih kepada rakan sekerja saya di lembaga pengarah atas pendekatan bertimbang rasa mereka terhadap isu ini dan atas keazaman mereka untuk mendapatkan pengembangan merentasi garisan gol dan untuk kerja menyeluruh Jawatankuasa Pengurusan yang membolehkan keputusan ini.”

Format playoff empat pasukan bermula semasa musim bola sepak kolej 2014 berikutan beberapa dekad Siri Kejohanan Bowl di mana dua pasukan dipilih untuk bermain dalam permainan mangkuk yang ditetapkan sebagai pertandingan kejohanan kebangsaan.

Keenum meneruskan, “Saya sangat gembira kami dapat mencapai kejayaan ini dan saya tidak sabar-sabar untuk pengembangan berlangsung. Playoff empat pasukan telah sangat popular dan berjaya. Saya percaya format baharu ini akan menjadi lebih popular dan berjaya. “

Lembaga itu, sekumpulan 11 presiden dan canselor universiti, berkata padang itu akan menjadi enam juara persidangan yang menduduki ranking tertinggi oleh jawatankuasa pemilihan dan enam pasukan ranking tertinggi yang lain.

Empat juara persidangan peringkat tertinggi akan menerima bye untuk pusingan pertama.

Lapan pasukan lain akan bermain empat perlawanan pusingan pertama — pilihan No. 12 di No. 5, No. 11 di No. 6, No. 10 di No. 7 dan No. 9 di No. 8.

Empat perlawanan suku akhir dan dua pertandingan separuh akhir playoff akan dimainkan sebagai boling, dengan tapak tuan rumah berbeza setiap tahun.

Permainan kejohanan kebangsaan akan berada di tapak neutral. Tuan rumah yang dijadualkan untuk perlawanan 2025 yang menamatkan musim 2024 ialah Atlanta dan perlawanan gelaran musim 2025 akan dimainkan di Miami.

Memulakan format baharu selepas musim 2023 telah pun diketepikan, Pengarah Eksekutif Playoff Bola Sepak Kolej Bill Hancock berkata pada telesidang.

Beliau berkata kemungkinan tarikh perlawanan kejuaraan kebangsaan dalam format baharu akan datang lebih lewat daripada perlawanan playoff semasa.

“Kami mempunyai dua lagi pusingan kejohanan untuk dimainkan dalam dua pusingan semasa, jadi akan ada empat pusingan, sudah tentu, dan cara kami melihatnya sekarang, ia akan menjadi sukar untuk memasukkan semua itu dan masih menamatkannya. pada tarikh yang kami mainkan sekarang,” katanya.

Pesuruhjaya Persidangan Olahraga Amerika Mike Aresco berkata pegawai dengan liganya sangat gembira dengan berita pengembangan itu.

“Kami telah menjadi penyokong tegar model playoff 12 pasukan, termasuk enam juara persidangan peringkat tertinggi, sejak ia pada mulanya dicadangkan oleh Kumpulan Kerja Playoff Bola Sepak Kolej Jun lalu, dan saya gembira melihat bahawa Lembaga Pengurus CFP sebulat suara menyokong model ini,” katanya.

Pesuruhjaya Big 12 Brett Yormark tweet ia adalah hari yang hebat dan padang playoff yang lebih besar akan meningkatkan minat peminat dan memberi penekanan yang lebih pada musim biasa.

Pegawai Pac-12 berkata bidang yang diperluaskan adalah “perkara yang betul untuk atlet pelajar dan peminat kami.”

Georgia ialah juara kebangsaan Bahagian I Bola Sepak Subdivisyen bertahan, setelah memasuki playoff sebagai pilihan No. 3 selepas tewas dalam perlawanan kejohanan persidangannya.We would like to give thanks to the writer of this post for this incredible material

Playoff Bola Sepak Kolej akan berkembang untuk merangkumi 12 pasukan selewat-lewatnya 2026


We have our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/