Pontifikasi selepas permainan: Kedalaman diuji

SEATTLE — Melalui beberapa bulan pertama musim ini, mereka Seattle Sounders telah menunjukkan dengan meyakinkan bahawa mereka adalah sama baik dengan sesiapa sahaja apabila mereka mempunyai sesuatu seperti skuad kekuatan penuh. Dalam 16 perlawanan merentasi pertandingan dengan sekurang-kurangnya sembilan pemain pilihan pertama, Sounders telah mencapai 9-3-5 — rentak yang akan meletakkan mereka dalam pertarungan untuk Perisai Penyokong.

Masalah utama, setakat ini, adalah dengan permainan di mana mereka mempunyai enam atau kurang daripada pemain permulaan yang ideal. Dalam lima perlawanan pertama mereka, Sounders telah pergi 0-3-2 — rentak yang hampir memastikan mereka menduduki tempat terakhir dalam kedudukan.

Dengan hanya lima pemain permulaan yang ideal tersedia untuk perlawanan Selasa menentang Vancouver Whitecaps, Sounders akhirnya menukar jenis prestasi melenturkan kedalaman yang telah lama kami percaya mereka mampu. Ya, pemain pilihan pertama seperti Raúl Ruidíaz (dua gol), Nicolás Lodeiro (satu gol) dan Alex Roldán (satu gol) membekalkan pukulan menjaringkan, tetapi terdapat banyak yang disukai daripada pemain yang bukan pemain automatik juga.

Bukan hanya kakitangan yang dirombak akibat kecederaan dan tugas antarabangsa, ia adalah cara mereka ditempatkan. Paling ketara di antara syif itu ialah menggelongsorkan Lodeiro ke belakang untuk bermain bersama Obed Vargas di pangsi dua.

Lodeiro membalas dengan 101 sentuhan yang penuh dengan skor kotak termasuk menyempurnakan 77 daripada 87 hantaran dan lima peluang dicipta sambil terapung di seluruh padang. Dia juga menambah sembilan pemulihan, seolah-olah hanya untuk menunjukkan bahawa dia tidak sepenuhnya meninggalkan tanggungjawab pertahanannya. Lodeiro diberikan kebebasan sedemikian kerana Vargas sekali lagi menunjukkan kematangan melebihi usianya dan mampu mengendalikan tugas bahagian tengah pertahanan kebanyakannya sendirian.

“Saya fikir ia berfungsi dengan baik,” kata Vargas di bilik persalinan selepas permainan. “Kami menang 4-0.”

Walaupun itu mungkin tidak boleh dipertikaikan, ia masih perlu diberi perhatian bahawa ketua jurulatih Brian Schmetzer mempunyai keyakinan untuk menempatkan Vargas seperti ini. Pivot berkembar sangat bergantung pada kedua-dua pemain yang mempunyai persefahaman antara satu sama lain, dan setiap rakan kongsi yang telah dibarisi Vargas pada tahun ini mempunyai kecenderungan dan keinginan yang berbeza.

Tetapi Schmetzer sekali lagi tidak teragak-agak untuk menggandingkan Vargas dengan pasangan yang kecenderungan semula jadinya mungkin akan meninggalkan pemain berusia 16 tahun itu di pulau tengah. Ia juga bercakap tentang kadar pantas yang mengejutkan di mana Vargas mengambil dan memproses maklumat. Vargas kini telah digandingkan dengan lima rakan kongsi yang berbeza dan telah memulakan aksi tertinggi pasukan sebanyak 12 kali dalam double-pivot.

“Saya maksudkan, [Schmetzer] meletakkan saya di final Concacaf apabila JP tewas,” kata Vargas mengenai persembahannya selama 60 minit menentang Pumas menggantikan João Paulo yang cedera. “Itu sahaja keyakinan yang saya perlukan. Memilih saya dalam permainan ini hanyalah satu lagi ekspresi kepercayaannya kepada saya.”

Menentang Whitecaps, Vargas kebanyakannya menangguhkan perlawanan dan fokus untuk mengekalkan penguasaan bola. Dia menyempurnakan 40 daripada 44 hantaran, memenangi 7 daripada 13 perlawanan dan dikasari empat kali.

MLSsoccer.com

“Terdapat banyak perbualan tentang cara menubuhkan pasukan,” kata Schmetzer mengenai keputusan untuk menggandingkan Lodeiro dan Vargas. “Kami juga tahu bahawa Nico suka menyentuh bola, mendapatkan seberapa banyak sentuhan yang dia boleh dalam permainan, dan itu sesuai dengan personalitinya. Ia juga bagus untuk saya kerana apabila Nico bermain lebih dalam sedikit, permainan kami dari belakang ke hadapan adalah lebih baik sedikit. Dia tidak takut untuk mendapatkan bola di tempat yang sempit, dia mampu untuk keluar, dia mampu menyambung hantaran ke barisan seterusnya.”

Kebebasan Lodeiro amat ketara pada gol kedua Sounders. Fredy Montero telah turun ke barisan tengah untuk menahan bola panjang dari Stefan Frei. Lodeiro segera bergerak ke ruang itu dan akhirnya membuat hantaran yang membuka kunci urutan serangan, meletakkan Kelyn Rowe ke angkasa sebelum dia melepaskan hantaran kepada Jimmy Medranda di dalam kotak. Sentuhan pertama Medranda agak longgar, tetapi ia jatuh tepat kepada Ruidíaz, yang sentuhan pertamanya memasukkan bola ke dalam jaring.

“Apabila kami meletakkan Fredy di kedudukan Nico dan Nico di belakang barisan, saya fikir ia berfungsi dengan baik,” kata Schmetzer. “[Assistant coach] Freddy Juarez memukul keluar dari taman dengan taktik. Kami bermain belakang empat lagi sempit dan cetek – kerana mereka mempunyai sayap belakang – dan itu membuka ruang dan itu membantu Nico.”

Semua ini memberi petanda baik untuk pasukan yang kini nampaknya sedang mencapai kemajuan. Datang terus selepas kekalahan liga tiga perlawanan berturut-turut, Sounders telah menang 4 daripada 5 manakala mengatasi lawan 10-3, berada dalam kedudukan playoff buat kali pertama tahun ini, dan berada di kedudukan yang lebih tinggi dengan mereka yang seterusnya tiga perlawanan semuanya di rumah. Mereka juga akan mendapat beberapa pemula kembali dari tugas antarabangsa.

Sounders nampaknya semakin panas tepat pada masanya untuk musim panas.

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this incredible web content

Pontifikasi selepas permainan: Kedalaman diuji


You can find our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/