Pronman: Adakah Shane Wright masih pilihan No. 1? Apa yang dipertaruhkan pada Loteri Draf NHL

Shane Wright memasuki musim 2021-22 sebagai prospek No. 1 konsensus untuk 2022 NHL Draf Penyertaan. Dia dianggap sebagai prospek elit sejati oleh ramai pengakap, bintang berpotensi No. 1 pusat. Selepas diberikan status luar biasa untuk bermain di OHL sebagai pemain berusia 15 tahun, dia segera menjaringkan 39 gol dalam 58 perlawanan OHL. Dia menjaringkan 9 gol dan 14 mata dalam 5 perlawanan di Dunia Bawah 18 sebagai pemain bawah umur. Dia berada di laluan untuk menjadi terkenal dan nampaknya tidak dapat dielakkan dia akan mempunyai musim draf yang hebat.

Kemudian musim bermula dan Wright keluar dari pintu dengan perlahan. Dia mempunyai 8 mata dalam 8 perlawanan pada bulan pembukaan musim ini. Dia juga kelihatan tidak begitu memberi kesan dalam permainan yang saya lihat. Pelbagai rasional yang munasabah untuk permainannya yang kurang luar biasa mula datang dari sekitar NHL, dengan penonton menunjukkan saiz sampel atau musim terlepasnya pada 2020-21 sebagai faktor yang boleh membawa kepada permulaan yang perlahan.

Sukar untuk membuat spekulasi sejauh mana musim yang terlepas memberi kesan kepada perkembangan pemain, tetapi perlu diingat bahawa ia kelihatan tidak perlahan Dallas pilih Wyatt Johnston atau Seattle pilih Ryan Winterton daripada menjadi antara penjaring terbanyak dalam OHL dalam mata/permainan. Wright tampil dengan kuat pada separuh masa kedua dan berakhir dalam 10 teratas dalam pemarkahan OHL.

Statistik Wright yang muncul sentiasa kelihatan menakjubkan, tetapi saya akui hanya beberapa kali saya melihatnya dan benar-benar terpesona: perlawanan pembukaan cabaran U17 dan perlawanan dunia U18 menentang Sweden. Dia menjaringkan hatrik dalam kedua-duanya. Kaveat yang jelas di sini ialah dia sentiasa sangat muda sehingga saya hanya secara munasabah membuat kesimpulan bahawa usia adalah sebab mengapa dia tidak konsisten bermain permainan yang hebat.

Tontonan lepas itu memaklumkan musim ini, walaupun. Saya telah bercakap dengan pengakap tentang perkara yang mereka lihat dan saya telah menonton lebih daripada sedozen permainan Kingston, kedua-duanya secara langsung dan melalui video. Kesedaran dan pemikiran umum di sekitar industri ialah Wright tidak mempunyai unsur olahraga dan kemahiran dinamik yang biasanya anda kaitkan dengan pilihan No. 1. Dia pemain yang cemerlang dan prospek NHL, tetapi dia tidak mempunyai Nathan MacKinnonmeluncur, Patrick Kanetangan, atau pukulan Steven Stamkos. Saya secara sejarah melihat pukulan Wright sebagai elit, tetapi ia tidak kelihatan seperti itu musim ini, dan sebenarnya dia mempunyai dua kali lebih banyak bantuan daripada gol. Wright hanyalah seorang pemain yang sangat baik, yang diakui boleh membosankan untuk pilihan keseluruhan pertama. Itulah sebabnya anda mendengar pengakap menonjolkan dia sebagai Patrice Bergeron dan Ryan O’Reilly, tidak kira anda, kedua-duanya adalah pilihan pusingan pertama kerana kekurangan beberapa elemen dinamik tersebut. Anda boleh berhujah ini adalah unjuran berisiko untuk seorang remaja apabila tidak ada bakat tinggi yang sangat besar untuk dipukul. Walau bagaimanapun, perihalan serupa boleh digunakan untuk dua pilihan teratas dalam draf 2021 dalam Owen Power dan Matthew Beniers. Perbandingan semasa saya untuk Wright adalah Renjer pusat Mika Zibanejad.

Wright agak produktif musim ini, tetapi berbanding di mana prospek CHL teratas biasanya berada, jelas dia tidak berada pada tahap yang anda biasa lihat sebagai pilihan keseluruhan pertama dari segi penguasaan liga CHL masing-masing.

tahun Pemain Mata/Permainan Kedudukan Liga

2005

2.71

pertama

2015

2.55

pertama

2007

2.5

pertama

2020

2.15

pertama

2010

1.86

pertama

2009

1.86

pertama

2008

1.72

ke-5

2013

1.7

ke-5

2012

1.64

ke-2

2011

1.54

ke-5

2017

1.51

ke-4

2022

1.49

ke-8

2002

1.33

ke-17

Cengkaman Shane Wright pada pilihan No. 1 masih belum tercabar sebahagiannya kerana kekurangan pemain bangkit yang jelas musim ini. Logan Cooley adalah prospek yang sangat baik tetapi mempunyai 36 mata dalam 24 perlawanan USHL. Joakim Kemell bermula dengan terik di Liiga tetapi sejak itu telah menjadi perlahan, dan perkara yang sama boleh dikatakan pada tahap yang lebih rendah tentang Matthew Savoie dalam WHL. Juraj Slafkovsky mempunyai prestasi yang luar biasa Sukan Olimpik dan secara keseluruhan telah mengagumkan dalam permainan antarabangsa dua musim lepas, tetapi walaupun beberapa minggu lepas yang baik dengan kelabnya pengeluaran keseluruhan Liiga beliau adalah sesuatu yang menakjubkan.


(Imej Robert Lefebvre / OHL)

“Anda mengekalkan seorang lelaki pada mulanya secara keseluruhan berdasarkan kebanyakannya pada apa yang dia lakukan pada musim lalu dan bukan pada musim drafnya,” kata seorang eksekutif NHL. “Saya rasa itu berbahaya.” Ini adalah pemikiran yang munasabah, dan ia telah saya pertimbangkan lebih daripada sekali. Kebanyakan pengakap NHL yang saya bincangkan dengan Wright mengakui bahawa mereka tidak melompat keluar dari tempat duduk mereka untuknya pada pilihan No. 1, tetapi mereka juga mengakui dia akan menjadi pilihan mereka hanya kerana kekurangan pengganti yang jelas. Terdapat beberapa pengakap pada separuh pertama musim berhujah kepada saya bahawa Logan Cooley adalah alternatif yang munasabah, tetapi kurang sejak kebelakangan ini selepas Cooley tidak menyalakannya musim ini. Sejak kebelakangan ini terdapat pengakap berhujah Slafkovsky sebagai pencabar utama Wright, dengan minoriti mencadangkan mereka memang akan mengambil pemain sayap Slovakia itu jika mereka mendapat pilihan pertama.

Musim Wright dan Slafkovsky masih belum berakhir. Disebabkan betapa lambatnya playoff CHL, kita masih perlu melihat bagaimana nasib Wright di pasca musim. Bolehkah penyingkiran awal Kingston menyebabkan lebih banyak ketidakpastian dengan pilihan No. 1? Bagaimana jika mereka menyingkirkan Hamilton kegemaran OHL? Bagaimana jika Slafkovsky mengadakan Kejohanan Dunia yang besar dengan kehadiran pemain NHL? Ini adalah soalan yang masih belum terjawab pada malam loteri.

Unjuran apabila pemain berusia 18 tahun bukanlah jaminan. Hanya kerana Wright tidak kelihatan seperti pilihan No. 1 yang mati lampu tidak bermakna dia tidak boleh melakukannya. Ada kalanya berlaku, apabila pilihan No 1 suka Nico Hischier pada tahun 2017 dan Ryan Nugent-Hopkins pada tahun 2011 tidak membuatkan anda begitu teruja dan itu akhirnya menjadi ramalan walaupun mereka pemain yang sangat bagus. Terdapat juga tahun seperti 2014 dalam Aaron Ekblad dan Patrick Kane pada tahun 2007 — pemain yang tidak mempunyai konsensus No. 1 dan akhirnya menjadi pemain asas yang sah. Terdapat juga tahun seperti 2020, apabila Alexis Lafreniere kelihatan seperti bintang masa depan dan, sekurang-kurangnya setakat ini, itu belum berlaku lagi.

Masih terdapat beberapa pengakap yang sangat percaya kepada Wright, dan yang menyangka dia akan menjadi pusat bintang sejati di NHL dan akan menikmati peluang untuk memilihnya. Saya juga secara peribadi percaya dia menonjol sebagai pusat barisan pertama, seseorang yang boleh menjadi pusat 15-20 teratas dalam liga. Walau bagaimanapun, apabila musim telah berjalan, terdapat lebih berhati-hati di kalangan pengakap dalam mengunjurkan Wright, dan terdapat beberapa penilai yang tidak melihat sisi tinggi yang saya lihat.

Wright kekal sebagai permata mahkota bagi pasukan yang memenangi loteri. Pada saat ini, saya sukar melihat pasukan mengambil pemain lain seperti Slafkovsky kerana ia kekal rapat di antara kedua-duanya dan pasukan akan condong ke bahagian tengah jika ketat. Wright mungkin akan menjadi pemain yang sangat penting untuk mana-mana organisasi NHL yang memilihnya. Tetapi dia tidak pasti untuk menjadi bintang NHL yang sah atau penjaring terbanyak dalam liga, dan apabila bola loteri mula berpusing, kisah puncak Draf NHL 2022 masih belum ditulis sepenuhnya.

(Foto atas: Claus Andersen / Getty Images)

We would love to thank the writer of this article for this remarkable material

Pronman: Adakah Shane Wright masih pilihan No. 1? Apa yang dipertaruhkan pada Loteri Draf NHL


Find here our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/