Pusingan Akhir NBA: Celtics menewaskan Heat dengan pertahanan yang sempurna, tetapi adakah itu menyediakan mereka untuk ujian seterusnya vs. Warriors?

Enam hari sebelum Boston Celtics memenangi Perlawanan ke-7 pusingan akhir Persidangan Timur di jalan raya, mereka sangat memerlukan untuk memenangi Perlawanan 4 di tempat sendiri. Mereka tewas 2-1 dalam siri itu, dan mereka bangkit daripada kekalahan yang mengecewakan Miami Heat bintang Jimmy Butler bermain sifar minit separuh kedua.

Semasa sidang media pra-perlawanan jurulatih Ime Udoka Isnin lalu, seorang wartawan bertanya tentang statistik luar biasa yang telah bertukar menjadi bahan perbincangan: Celtics hanya kalah dua suku dalam tiga perlawanan. Udoka berkata bahawa perkara yang penting bukanlah berapa banyak tempoh 12 minit yang mereka telah hilang, tepat, tetapi “bersikap konsisten dan tidak jatuh dari jurang seperti yang kami lakukan dalam dua suku ketika kesalahan kami tidak mengalir.” Boston telah membenarkan 39 mata pada suku ketiga pada pembukaan, dan ia telah melepaskan jumlah yang sama pada suku pertama Permainan 3.

“Lebih-lebih lagi, kami suka mengekalkan pasukan pada pertengahan hingga rendah-20s setiap suku,” kata Udoka.

The pertengahan hingga rendah-20an. Itu, dalam NBA 2022, adalah matlamat yang tidak masuk akal. Ini adalah liga di mana Guruh Kota Oklahomapasukan serangan terburuknya, purata 103.7 mata setiap perlawanan, iaitu kira-kira 26 mata setiap suku tahun.

Bagi Celtics, ia telah terbukti munasabah. Dalam empat kemenangan menentang Miami, pertahanan mereka membenarkan 26 atau kurang mata dalam 13 daripada 16 suku. Seorang daripada tiga yang lain masuk Ahad 100-96 clincher — Heat menjaringkan 32 mata pada suku kedua Permainan 7, berkat kecemerlangan Butler dan Boston menghantar mereka ke garisan lontaran percuma berulang kali. Dua lagi adalah suku keempat kemenangan meledak.

Daripada 28 suku yang terdiri daripada siri ini, Miami berjaya lebih daripada 26 mata hanya sembilan kali, termasuk dua tempoh masa berat sampah itu. Heat adalah pasukan pertahanan elit juga, dan mereka mempunyai peluang untuk mengatasinya, sehingga minit akhir, tetapi serangan mereka — melebihi purata pada musim biasa — terlalu kerap bertukar menjadi Thunderesque.

“Kami tidak dapat mengawal permainan,” kata jurulatih Miami, Erik Spoelstra. “Sebilangan besar daripada itu adalah Boston. Kami tidak berhenti menggiling dan kami mencubanya pada penghujungnya. Kami tidak dapat membuat permainan yang mencukupi semasa permainan. Rasanya seperti kebanyakan permainan kami mengisar daripada defisit lapan hingga 10 mata.”

Inilah yang dilakukan oleh pertahanan Boston. Dalam pusingan kedua menentang Milwaukee Bucks, ia sama menyesakkan: Satu lagi siri tujuh perlawanan, 19 suku lagi di mana Celtics membenarkan 26 atau kurang mata, empat lagi kemenangan di mana pihak lawan membersihkan nombor itu hanya tiga kali. Bucks menjaringkan 99.4 mata bagi setiap 100 permainan separuh gelanggang pada musim biasa, yang menduduki tempat keenam dalam liga, setiap Cleaning The Glass, dan hanya menjaringkan 81.9 setiap 100 yang mengerikan dalam separuh gelanggang menentang Boston. (Sebagai titik rujukan, Oklahoma City dan Detroit Pistons menamatkan musim ini dalam kedudukan terakhir: 88.6 setiap 100.)

Dalam empat kekalahan Heat dalam perlawanan akhir persidangan, mereka masing-masing memperoleh 85.2, 65.7, 58.8 dan 75.9 mata bagi setiap 100 permainan separuh gelanggang. Sejurus sebelum tipoff pada hari Ahad, ESPN menyiarkan rakaman Udoka di bilik persalinan memberitahu Celtics untuk tidak membiarkan Miami mendapat baldi yang mudah pada awalnya, untuk berdisiplin, untuk menjaga bola dan untuk melindungi kaca pertahanan. Sepanjang playoff, apabila Boston telah mengelak perkara bodoh dan memaksa lawannya cuba menjaringkan gol menentang pertahanan yang ditetapkan, ia sentiasa berkembang maju, di tempat sendiri atau di tempat lawan.

Dalam Permainan 7, Celtics “mencapai semua sasaran yang kami mahu,” kata Udoka. Mereka menamatkan dengan 13 pusingan, dan hanya tiga daripadanya membawa kepada peluang peralihan Heat. Mereka memenangi pertempuran melantun dan hanya menyerahkan sembilan mata peluang kedua. Miami merembat 6 untuk 30 dari jarak 3 mata. Selepas memotong pendahuluan Boston kepada tiga dengan kira-kira 11 minit untuk bermain, Heat terlepas sembilan pukulan berturut-turut, tanpa jaringan selama lebih daripada empat minit.

“Pertahanan adalah identiti kami,” kata Udoka. “Ia telah berada di sana dan menahan kami, membantu kami melalui masa-masa sukar apabila kesalahan itu tidak berlaku. Permainan apabila kesalahan tidak mencapai tahap yang sepatutnya, kami sentiasa boleh bergantung padanya. Dan itu berlaku malam ini. Kami mendapat petunjuk besar, mengurangkannya dan kami terus mendapat perhentian apabila kami perlu.”

Pada satu penguasaan pertahanan yang sempurna dalam tempoh itu, pemain Miami, Kyle Lowry menghabiskan sebahagian besar jam pukulan 24 saat untuk mencari kelebihan, akhirnya memberi peluang kepada Victor Oladipo untuk menyerang bakul dengan melakukan dribble-handoff. Apabila Oladipo berlepas, Al Horford berada di sana bersamanya. Oladipo mencuba susun atur terbalik, tetapi Horford menghalangnya dengan tangan kirinya dan mendapatkan lantunan serta-merta:

Miami mendapat perhentian selepas itu, dan kemudian ia mencari serangan awal. Bam Adebayo menyerahkannya kepada Butler, tetapi dengan Jaylen Brown berada di bawah skrin dan Horford jatuh, Butler memutuskan untuk tidak menyerang serta-merta. Adebayo menetapkan skrin lain, Butler menolaknya dan Brown terperangkap dengannya semasa pemanduannya, kemudian kekal dengan pam palsunya. Ini memaksa Butler menjadi pelompat yang terdesak dan bertanding hebat:

Beberapa minit kemudian, Heat melakukan permainan di luar sempadan untuk Max Strus. Ia berkesan, saya rasa, dalam erti kata ia mampu menjana 3-pointer. Tetapi lihat Tatum beralih kepadanya, kekal terikat dan lawan pukulan, dan kemudian lihat sejauh mana Strus dari bakul apabila dia mendapat pukulan — ini adalah pandangan yang dalam, sukar dan tidak selesa:

Horford bercakap dengan bangga selepas perlawanan tentang Celtics mengejar penembak di sekeliling perimeter. Dia berkata sukar untuk menjaga Strus dan memanggil Lowry “sangat berubah-ubah.” Apabila kesalahan Miami berada pada tahap terbaik, ia menyerang anda dengan gabungan pemburuan tidak sepadan, permainan peralihan, pergerakan dan menembak. Untuk kebanyakan Permainan 7, rasanya satu-satunya perkara yang berkesan untuk Heat ialah bola wira Butler. Jika Butler tidak dapat mencipta apa-apa, pemilikan mungkin berakhir dengan, katakan, Derrick White beralih kepada Lowry dan memaksa pemulihan yang mengerikan 3:

Dalam siri yang ketat ini, Heat pasti akan tertanya-tanya sama ada permainan dan rembatan Tyler Herro, yang bermain hanya tujuh minit dalam Permainan 7 dan terlepas tiga perlawanan sebelumnya kerana kecederaan pangkal paha, boleh membuat perubahan. Boston akan memilih dia di hujung yang lain, walaupun, kerana ia tidak percaya dalam membiarkan pemain pertahanan individu yang miskin terlepas dari cangkuk. Jika pemain penyerang yang baik mencederakan pertahanan anda, dengan itu membantu Celtics menetapkan pertahanan mereka, maka berapa banyakkah pemain itu benar-benar membantu serangan anda? Ini adalah jenis soalan gila yang Boston memaksa pasukan lawan untuk dipertimbangkan.

Sepanjang playoff, ia adalah kisah yang sama untuk Celtics: Mereka menakutkan secara defensif, dan, walaupun mereka mengalami beberapa kemunduran, tergelincir dan regangan yang ceroboh, mereka cenderung untuk mendapati diri mereka sebelum terlambat. Ini adalah benar dalam setiap perlawanan pusingan pertama menentang Brooklyn Nets — salah satu sapuan terdekat dalam sejarah NBA — dan ia telah berlaku dalam kedua-dua siri berikutnya.

“Sukar untuk menang dalam liga ini, terutamanya dalam playoff,” kata Brown. “Mana-mana malam tertentu, keadaan boleh berbeza, tetapi pasukan yang baik mampu bertindak balas. Pasukan yang baik mampu meletakkan kaki terbaik mereka ke hadapan setiap malam. Terdapat beberapa perlawanan yang kami rasa terlepas daripada kami, dan bukannya membawanya seperti bagasi, kami memakainya seperti lencana pengalaman untuk membantu kami bersedia untuk perlawanan seterusnya.”

Bagi Brown, Permainan 7 adalah “ujian terbesar, bukan sahaja pada tahun ini, tetapi kerjaya kami.” Dan sekarang setelah mereka lulus, ganjaran mereka adalah lebih besar. Selama berbulan-bulan, Celtics telah menjadi pasukan paling seimbang dalam NBA, dan, menentang Miami, mereka menunjukkan bahawa mereka lebih daripada gembira untuk memenangi perlawanan dalam lumpur. The Pahlawan Negeri Emas mereka sendiri cukup seimbang, walaupun, dan trio Stephen Curry, Draymond Green dan Klay Thompson telah berebut pertahanan yang hebat sebelum ini. The Heat mempunyai improvisasi yang mahir dalam Butler dan Lowry, dan mereka seperti Warriors dalam cara mereka cuba membebaskan penembak mereka dan pingsan dari tiang, tetapi tiada siapa yang melakukan perkara Golden State dengan kepantasan, menembak dan pantas. sabitan Golden State.

Pada Pusingan Akhir, gol pertengahan hingga rendah 20-an itu sebenarnya tidak masuk akal, walaupun untuk Boston. Walau bagaimanapun, cara Celtics melihatnya, mereka sepatutnya lebih kuat dari sebelumnya, tepatnya kerana apa yang mereka terselamat.

“Sangat yakin untuk masuk,” kata Udoka. “Saya tahu ia adalah satu lagi cabaran yang sukar. Ia fikir Miami akan membantu menyediakan kami untuk beberapa aksi luar bola dan penembak yang mereka ada. Tetapi kami tahu ia adalah pasukan peringkat tinggi, pasukan pelaksana, yang mempunyai banyak penembak yang hebat , pemain yang hebat secara keseluruhan, lelaki yang saya kenali dengan baik. Dan kami bersedia untuk cabaran itu.”

We would like to thank the writer of this post for this amazing web content

Pusingan Akhir NBA: Celtics menewaskan Heat dengan pertahanan yang sempurna, tetapi adakah itu menyediakan mereka untuk ujian seterusnya vs. Warriors?


You can view our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/