Pusingan Akhir WNBA: Alyssa Thomas meraih triple-double pertama dalam sejarah Pusingan Akhir sebagai Sun force Game 4 vs. Aces

Sejarah berlimpah sebagai Connecticut Sun menyelak sepenuhnya skrip selepas a perjalanan merentas desa dan pusing balik yang singkat.

Alyssa Thomas mencatatkan triple-double pertama dalam sejarah Pusingan Akhir WNBA ketika Matahari meningkatkan serangan mereka untuk menyokong pertahanan mereka yang biasanya memberangsangkan untuk mengelakkan penyingkiran dengan 105-76 menang mengatasi Las Vegas Aces dalam Permainan 3 di Mohegan Sun Arena di Uncasville, Connecticut, pada Khamis. Permainan 4 ialah Ahad (4 petang ET, ESPN) di Connecticut.

Thomas, yang dinamakan untuk pasukan kedua All-WNBA sebelum tipoff, mempunyai 16 mata, 15 lantunan dan 11 bantuan ketika The Sun meningkat kepada 4-0 dalam perlawanan penyingkiran selepas musim ini. Thomas mempunyai tiga triple-double kerjaya dengan dua yang pertama datang awal musim ini (22 Julai menentang Minnesota dan 2 Ogos menentang Phoenix).

“Kami banyak meletakkan bola di tangannya malam ini, dan apabila semuanya berfungsi sebagai jurulatih, anda berasa sangat gembira kerana anda menekan beberapa butang yang betul,” kata jurulatih Sun Curt Miller. “Tetapi dia tidak mementingkan diri sendiri. Anda tahu, dia dan Candace [Parker] ialah dua penyerang pemudah cara terbaik di dunia, dan sungguh menyeronokkan untuk menonton bukan pengawal mata berkongsinya. Dan malam ini, dia hanya menyembur bola sepanjang malam, dan ia adalah hebat untuk ditonton.”

Jonquel Jones mendapat peluang untuk menjaringkan 20 mata, tetapi pertukarannya ialah empat kesalahan, yang menghadkannya kepada 25 minit. The Sun menamatkan permainan dengan larian 19-0.

Matahari akhirnya menemui pukulan mereka, dan pukulan itu jatuh pada separuh masa pertama. The Sun mencipta rekod Pusingan Akhir dengan mencatatkan 82.4% pada suku pertama, yang juga merupakan suku pertama yang mendapat markah tertinggi dalam sejarah Pusingan Akhir. Connecticut menutup suku pertama dengan larian 25-4.

Untuk permainan, Connecticut 55.8% dan 53.3% (8 daripada 15) daripada julat 3 mata. The Sun mempunyai 38 lantunan dan 32 bantuan pada 43 gol lapangan.

DeWanna Bonner, yang hanya menjaringkan lima mata dalam dua perlawanan pertama siri ini digabungkan, menjaringkan sembilan mata pada separuh pertama Permainan 3. Dia menamatkan dengan 18. Kesalahannya amat diperlukan.

Bonner juga menukar tugasan pertahanannya, cuba memperlahankan Chelsea Grey Aces. Ia berjaya, kerana Gray hanya menemui kejayaan apabila Bonner berada di bangku simpanan.

Terdapat kilat di mana Aces kelihatan seperti mereka akan mengawal permainan. Gray melepaskan tiga pukulan 3 mata berturut-turut pada penghujung separuh masa pertama dan Aces menamatkan suku kedua dengan larian 8-0 yang dihadkan oleh pemukul buzzer Kelsey Plum.

Pada separuh masa kedua, bagaimanapun, Matahari adalah pasukan yang mengawal. Jackie Young mendahului Aces dengan 22 mata, manakala A’ja Wilson menambah 19 mata.

The Sun mempunyai kelebihan 23 mata pada separuh masa pertama, pendahuluan terbesar oleh mana-mana pasukan dalam siri ini (The Sun menang dengan margin 29 mata tetapi itu selepas kedua-dua bangku dikosongkan dengan permainan di luar jangkauan). Connecticut mempunyai 19 assist pada 21 gol lapangan pada separuh masa pertama, dan melakukan 18 rebounds (16 pada bahagian pertahanan).

Pemain Connecticut Sun, Alyssa Thomas, kiri, kelihatan untuk melepasi manakala A’ja Wilson dari Las Vegas Aces bertahan semasa separuh masa pertama dalam Permainan 3 siri playoff akhir bola keranjang WNBA, Khamis, 15 Sept. 2022, di Uncasville, Conn. (AP Foto/Jessica Hill)

Bagaimana Matahari memenangi Permainan 3

Pelarasan pertahanan oleh Miller membuat semua perbezaan. Miller memanfaatkan panjang Bonner untuk cuba memperlahankan Gray dan larian selepas musim yang menakjubkan. Ianya berhasil. Grey tidak menjaringkan gol selepas separuh masa.

“Nombor Chelsea Gray adalah bersejarah sekarang pada pukulan yang dipertandingkan. Jadi kami gembira memasuki malam ini, dua perlawanan, 27 daripada 33 pukulan beliau dalam siri ini telah dipertandingkan, 27 pukulan dipertandingkan,” kata Miller. “Jadi kami kekal di tempat bersamanya, cuba menyukarkan mereka tetapi dia mempunyai titik pelepasan yang luar biasa dan kemahiran menjaringkan gol yang luar biasa semasa dipertandingkan. Jadi kami memutuskan sedikit lagi panjang mengenainya, dan kami tahu semua orang akan menjaganya, semua orang akan menjaganya malam ini. Tetapi mari kita panjangkan sedikit mengenainya.”

Perlawanan menyeluruh Bonner dan sokongan orang ramai adalah apa yang diperlukan oleh Matahari untuk memaksa sekurang-kurangnya satu perlawanan lagi. Bonner telah bergelut secara menyerang pada awal siri ini, sesuatu yang dibincangkan oleh Jones dengannya sebelum Khamis.

Permainan peringkat MVP Jones dan triple-double Thomas juga tidak boleh didiskaunkan. Usaha berpasukan yang menyeluruh telah mendapat ganjaran. The Sun mungkin telah mencuri Game 1 di Vegas dan yakin selepas kehilangan tiga mata. Perlawanan mereka dalam Permainan 3 adalah seperti yang dijangkakan dalam Permainan 2, tetapi tidak menjadi kenyataan.

Bagaimana Aces boleh bangkit dalam Permainan 4

Kini, Aces untuk membuat pelarasan pertahanan jika mereka mahu memenangi gelaran pertama mereka dalam sejarah francais. Las Vegas terkenal dengan kesalahannya, tetapi ia mesti mendapat perhentian terlebih dahulu apabila Connecticut mula bergolek.

“Saya mempunyai krew yang menarik di sana. Saya tidak perlu bercakap banyak,” kata jurulatih Aces, Becky Hammon. “Kembali. Lihat cara kita boleh mengeksploitasi apa yang mereka lakukan dan pergi melemparkan bola ke atas. Permainan ini adalah mengenai fizikal dan ketangguhan mental, dan mereka menghisap kami, titik. Fizikal mengikuti, tetapi mental untuk mereka ada di sana. dan bukan kita.”

Terdapat sekilas dalam Permainan 3 di mana Aces boleh kembali ke landasan dan menutup siri ini. Setiap kali, bagaimanapun, Matahari terus menolak bola ke dalam. The Sun menjaringkan rekod Akhir 64 mata dalam cat; Aces hanya mempunyai 26.

“Itu baru sahaja, saya rasa, MO bagi playoff, kan. Seperti juga siri Chicago, pasukan yang memenangi cat memenangi permainan. Di situlah ia dilakukan,” kata Jones. “Anda tahu, saya fikir lama dahulu, saya bercakap dengan Lisa Leslie dan dia berkata, ‘Untuk memenangi kejuaraan, anda perlu memenangi catan.’ Saya melihatnya sekarang dan saya merasakannya sekarang dan sebagai seorang veteran sekarang, saya pasti boleh kembali kepada itu dan mengatakan bahawa dia betul.”

Jadual WNBA Akhir

Permainan 1: Las Vegas 67, Connecticut 64

Permainan 2: Las Vegas 85, Connecticut 71

Permainan 3: Connecticut 105, Las Vegas 76 (Aces mendahului 2-1)

Permainan 4: Las Vegas di Connecticut, 4 petang ET Ahad (ESPN)

Permainan 5: Connecticut di Las Vegas, 9 malam ET Selasa (ESPN)*

* – jika perlu

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this amazing material

Pusingan Akhir WNBA: Alyssa Thomas meraih triple-double pertama dalam sejarah Pusingan Akhir sebagai Sun force Game 4 vs. Aces


Our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/