Remaja Alcaraz mengejutkan Djokovic selepas menewaskan Nadal

MADRID — Rafael Nadal satu hari. Novak Djokovic perkara seterusnya.

Senarai mangsa remaja Sepanyol Carlos Alcaraz terus berkembang.

Begitu juga dengan gembar-gembur mengenai sensasi terbaru tenis.

Selepas menewaskan pujaannya Nadal di suku akhir pada hari Jumaat, Alcaraz yang berusia 19 tahun bangkit untuk menewaskan pemain ranking teratas Djokovic 6-7 (5), 7-5, 7-6 (5) selepas lebih 3½ jam pada hari Sabtu untuk mara ke final Terbuka Madrid.

“Ia adalah salah satu perlawanan untuk dinikmati,” kata Alcaraz. “Walaupun berdepan ketegangan, walaupun berada di separuh akhir, menjadi 7-6 dalam tiebreak set ketiga… saya menikmatinya. Sehingga titik terakhir saya mampu tersenyum.”

Alcaraz menjadi pemain pertama yang menewaskan Nadal dan Djokovic pada acara gelanggang tanah liat yang sama. Dia menukar mata perlawanan ketiganya di hadapan penonton tuan rumah yang riuh rendah di gelanggang tengah Caja Mágica.

“Ia satu perasaan yang menakjubkan sekarang,” kata Alcaraz. “Saya sangat teruja dapat bermain perlawanan seperti ini, dapat menewaskan Rafa semalam, dapat menewaskan No. 1 hari ini.”

Kemenangan pada hari Ahad akan memberikan Alcaraz gelaran keempatnya musim ini, yang paling banyak daripada mana-mana pemain.

Dia akan menentang juara bertahan Alexander Zverevsiapa yang kalah Stefanos Tsitsipas 6-4, 3-6, 6-2. Pemain pilihan kedua Jerman itu menukar tiga daripada lima peluang rehatnya untuk meraih kemenangan dalam hampir dua jam dalam perlawanan yang berakhir selepas 1 pagi waktu tempatan.

Zverev kini 19-2 di Madrid, di mana dia juga memenangi gelaran pada 2018.

“Ini adalah gelanggang kegemaran saya di dunia,” kata Zverev. “Ini adalah Caja Mágica dan ia melakukan keajaiban untuk saya kerana saya datang ke kejohanan ini dengan bermain sangat teruk. Saya tidak begitu yakin saya tidak memenangi banyak perlawanan tahun ini tetapi gelanggang ini membawa sesuatu daripada saya.”

Pemain pilihan keempat Tsitsipas telah menewaskan Zverev dalam separuh akhir Monte Carlo awal tahun ini.

Alcaraz kalah dalam kedua-dua perlawanan yang dimainkannya menentang Zverev, sepanjang tahun lepas di gelanggang keras.

“Saya tahu 99.999% peratus rakyat akan menentang saya esok tetapi ini tidak mengapa,” katanya sambil tersenyum. “Saya masih bersyukur kerana kamu semua berada di sini pada pukul 1:10 pagi. Ia akan menjadi perlawanan yang menyeronokkan esok.”

Zverev kembali ke gelanggang tengah yang kosong selepas perlawanannya untuk berlatih servisnya.

Alcaraz, pemain termuda dalam 10 teratas sejak Nadal pada 2005, telah memenangi tahun ini di Miami, Rio de Janeiro dan Barcelona.

Djokovic kekal tanpa gelaran musim ini kerana dia terus mencuba untuk mendapatkan semula prestasi terbaiknya dalam mempertahankan kejuaraannya di Terbuka Perancis bulan ini.

“Tahniah kepadanya. Dia menahan sarafnya dengan baik,” kata Djokovic. “Bagi seseorang yang seusianya bermain dengan begitu matang dan berani adalah mengagumkan. Dia berhak untuk menang.”

Alcaraz, pemain termuda yang pernah mara ke separuh akhir Madrid, mendahului pada set pertama tetapi Djokovic bangkit.

Pemain Sepanyol itu mengambil set kedua selepas Djokovic mensia-siakan tiga peluang rehat untuk membuat servis bagi perlawanan itu, dan mengekalkan tekanan pada set ketiga sehingga akhirnya memanfaatkan salah satu daripada banyak peluangnya dalam pemecah seri.

Pemenang perlawanan datang adalah salah satu daripada lebih daripada 30 pukulan depan Alcaraz yang mengekalkan Djokovic di bahagian pertahanan sepanjang masa. Alcaraz mempunyai 51 pemenang berbanding Djokovic 24.

“Ia sangat dekat,” kata Alcaraz. “Dia berpeluang untuk mematahkan servis saya pada penghujung set kedua. Pada set pertama juga ia begitu hampir dalam tiebreak. Sejujurnya saya tidak tahu apa yang membezakannya.”

The Associated Press menyumbang kepada laporan ini.

We would like to thank the author of this short article for this amazing web content

Remaja Alcaraz mengejutkan Djokovic selepas menewaskan Nadal


Find here our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/