Renang dunia mengharamkan atlet transgender daripada acara wanita

Budapest, Hungary — Badan induk renang dunia secara berkesan melarang wanita transgender daripada bertanding dalam acara wanita, mulai Isnin.

Ahli FINA secara meluas menerima pakai “dasar kemasukan jantina” baharu pada hari Ahad yang hanya membenarkan perenang yang beralih sebelum umur 12 untuk bertanding dalam acara wanita. Organisasi itu juga mencadangkan “kategori pertandingan terbuka.”

“Ini tidak mengatakan bahawa orang digalakkan untuk beralih pada usia 12 tahun. Itulah yang dikatakan saintis, bahawa jika anda beralih selepas permulaan akil baligh, anda mempunyai kelebihan, yang tidak adil,” James Pearce, yang merupakan jurucakap presiden FINA Husain Al-Musallam, memberitahu The Associated Press.

“Mereka tidak mengatakan semua orang perlu beralih pada umur 11 tahun, itu tidak masuk akal. Anda tidak boleh beralih mengikut umur itu di kebanyakan negara dan semoga anda tidak digalakkan untuk melakukannya. Pada asasnya, apa yang mereka katakan adalah tidak mungkin bagi mereka yang telah beralih untuk bersaing tanpa mempunyai kelebihan.”

Pearce mengesahkan pada masa ini tiada wanita transgender bersaing dalam peringkat elit renang.

Persatuan Profesional Dunia untuk Kesihatan Transgender baru sahaja menurunkan umur minimum yang disyorkan untuk memulakan rawatan hormon peralihan jantina kepada 14 dan beberapa pembedahan kepada 15 atau 17.

Polisi 24 muka surat baharu FINA juga termasuk cadangan untuk kategori “pertandingan terbuka” baharu. Organisasi itu berkata ia sedang menubuhkan “kumpulan kerja baharu yang akan menghabiskan masa enam bulan akan datang melihat cara paling berkesan untuk menubuhkan kategori baharu ini.”

Pearce memberitahu AP bahawa pertandingan terbuka kemungkinan besar akan bermakna lebih banyak acara, tetapi butiran itu masih perlu diselesaikan.

“Tiada siapa yang tahu bagaimana ini akan berfungsi. Dan kita perlu menyertakan ramai orang yang berbeza, termasuk atlet transgender, untuk memikirkan bagaimana ia akan berfungsi, “katanya. “Jadi tidak ada butiran tentang bagaimana ia akan berfungsi. Kategori terbuka adalah sesuatu yang akan mula dibincangkan esok.”

Ahli-ahli mengundi 71.5% menyokong pada kongres agung luar biasa organisasi itu selepas mendengar pembentangan daripada tiga kumpulan pakar — kumpulan atlet, kumpulan sains dan perubatan serta kumpulan undang-undang dan hak asasi manusia — yang telah bekerjasama untuk membentuk dasar berikutan cadangan yang diberikan oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa pada November lalu.

IOC menggesa mengalihkan tumpuan daripada tahap testosteron individu dan meminta bukti untuk membuktikan apabila kelebihan prestasi wujud.

FINA berkata ia mengiktiraf “bahawa sesetengah individu dan kumpulan mungkin tidak selesa dengan penggunaan istilah perubatan dan saintifik yang berkaitan dengan jantina dan sifat berkaitan seks (tetapi) beberapa penggunaan istilah sensitif diperlukan untuk tepat mengenai ciri jantina yang mewajarkan persaingan yang berasingan. kategori.”

Pada bulan Mac, Lia Thomas mencipta sejarah di Amerika Syarikat sebagai wanita transgender pertama memenangi kejohanan renang NCAA, gaya bebas 500 ela.

Thomas berkata bulan lalu di ABC “Good Morning America” ​​bahawa dia berhasrat untuk menjadi perenang Olimpik. Dia juga mempertikaikan mereka yang mengatakan dia mempunyai kelebihan biologi yang tidak adil yang merosakkan integriti olahraga wanita, dengan berkata “wanita trans bukan ancaman kepada sukan wanita.”

Universiti Pennsylvania tidak segera menjawab permintaan untuk komen daripada Thomas.

Sukan lain juga telah meneliti peraturan mereka mengenai atlet transgender.

Pada hari Khamis, badan induk berbasikal mengemas kini peraturan kelayakannya untuk atlet transgender dengan had yang lebih ketat yang akan memaksa pelumba menunggu lebih lama sebelum mereka boleh bersaing.

Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) meningkatkan tempoh peralihan pada testosteron rendah kepada dua tahun, dan menurunkan tahap maksimum testosteron yang diterima. Tempoh peralihan sebelum ini adalah 12 bulan tetapi UCI berkata kajian saintifik baru-baru ini menunjukkan bahawa “penyesuaian yang ditunggu-tunggu dalam jisim otot dan kekuatan/kuasa otot” di kalangan atlet yang telah membuat peralihan daripada lelaki kepada wanita mengambil masa sekurang-kurangnya dua tahun.

———

Lebih banyak sukan AP: danWe would love to say thanks to the author of this short article for this outstanding web content

Renang dunia mengharamkan atlet transgender daripada acara wanita


Visit our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/