Robert Sarver memulakan proses menjual Phoenix Suns dan Phoenix Mercury

Ditengah tekanan pelekap daripada pemain NBA, penaja dan pegawai kerajaan tempatan dan berikutan penggantungannya selama setahun kerana menggunakan bahasa perkauman dan misoginis, Robert Sarver mengumumkan pada Rabu rancangan untuk menjual Phoenix Suns dan Mercury WNBA.

Pemaju hartanah berusia 60 tahun itu berkata dalam satu kenyataan bahawa dia tidak mahu menjadi “gangguan” dan bahawa dia “inginkan yang terbaik” untuk organisasi.

“Sebagai lelaki yang beriman, saya percaya pada penebusan dosa dan jalan menuju pengampunan. Saya menjangkakan penggantungan satu tahun pesuruhjaya akan memberi masa untuk saya fokus, menebus kesalahan dan menghapuskan kontroversi peribadi saya daripada pasukan yang saya dan ramai peminat suka,” kata Sarver. “Tetapi dalam iklim kita yang tidak memaafkan semasa, ia menjadi sangat jelas bahawa itu tidak lagi mungkin – bahawa apa sahaja kebaikan yang saya lakukan, atau masih boleh lakukan, adalah lebih berat daripada perkara yang saya katakan pada masa lalu. Atas sebab itu, saya memulakan proses mencari pembeli untuk Matahari dan Mercury.”

Adam Silver ialah pesuruhjaya yang ‘baik’. Mengapa membazir membela orang jahat?

Pesuruhjaya NBA Adam Silver menggantung Sarver selama satu tahun dan didenda maksimum $10 juta minggu lepas berikutan penyiasatan pengendalian tempat kerja yang panjang yang dilancarkan berikutan artikel ESPN.com pada bulan November. Perak, bagaimanapun, berhenti mengeluarkan larangan seumur hidup kepada Sarver, hukuman yang pernah diberikan oleh pesuruhjaya kepada bekas pemilik Los Angeles Clippers, Donald Sterling pada tahun 2014 kerana komen perkaumannya.

Bintang NBA terkemuka seperti LeBron James, Chris Paul dan Draymond Green, serta pengarah eksekutif Persatuan Pemain Bola Keranjang Kebangsaan Tamika Tremaglio, mengecam tingkah laku Sarver dan mencadangkan hukuman Silver tidak cukup jauh, dan PayPal berkata ia tidak akan memperbaharui kontraknya sebagai penaja jersi Suns selepas musim ini jika Sarver kekal bersama pasukan itu, yang dimilikinya sejak 2004. Pemilik minoriti Suns, Jahm Najafi dan aktivis hak sivil seperti Rev. Al Sharpton menggesa peletakan jawatan Sarver, manakala Datuk Bandar Phoenix Kate Gallego dan bandar ahli majlis mengeluarkan kenyataan mengatakan mereka “terkejut” dengan kelakuannya dan merancang untuk menjalankan siasatan mereka sendiri.

Dengan musim 2022-23 akan dibuka bulan depan dan hari media pasukan dijadualkan bermula Ahad, Keputusan Sarver untuk meneruskan penjualan Suns mendapat kelegaan di seluruh liga memandangkan penafian awalnya yang kuat terhadap ESPN.comdakwaan dan reputasinya kerana kedegilan. Walaupun dia mengeluarkan permohonan maaf selepas Silver menggantungnya, Sarver mempertikaikan beberapa penemuan laporan itu dan wakil undang-undangnya terus berdalih mengenai beberapa dakwaan itu. Sesetengah pemerhati bimbang bahawa Sarver akan menggali, seperti Sterling, dengan itu mewujudkan perebutan kuasa yang berlarutan untuk masa depan Matahari dan kewujudan sehari-hari yang tidak dapat dipertahankan.

“Saya menyokong penuh keputusan Robert Sarver untuk menjual Phoenix Suns dan Mercury,” kata Silver dalam satu kenyataan hari ini. “Ini adalah langkah seterusnya yang tepat untuk organisasi dan komuniti.”

Perak mencatatkan minggu lepas bahawa dia tidak mempunyai kuasa sebagai pesuruhjaya untuk mengambil Suns secara unilateral daripada Sarver. Sebaliknya, Lembaga Gabenor NBA perlu mengundi Sarver dengan majoriti tiga perempat, cadangan yang sukar dan intensif masa dan yang boleh menyebabkan litigasi daripada Sarver. Keputusan NBA untuk menerbitkan laporan penyiasat secara terbuka, bagaimanapun, mendedahkan Sarver kepada kritikan dan kemarahan yang meluas. Pada masa lalu, laporan penyiasatan serupa telah diringkaskan oleh liga, bukannya diterbitkan sepenuhnya.

“Saya sangat berbangga menjadi sebahagian daripada liga yang komited untuk maju,” tulis James di Twitter Rabu.

“Kami berterima kasih kepada Encik Sarver kerana membuat keputusan pantas yang demi kepentingan komuniti sukan kami,” kata Presiden NBPA CJ McCollum dalam satu kenyataan.

Penyiasat dari firma guaman Wachtell, Lipton, Rosen & Katz mendokumentasikan senarai panjang pelanggaran salah laku di tempat kerja dalam laporan 43 muka surat, termasuk Sarver menggunakan perkataan-n sekurang-kurangnya lima kali, contoh berulang tingkah laku seksis dan pelbagai insiden di mana Sarver mendedahkan dirinya kepada pekerja.

Menurut saksi, Sarver menggunakan perkataan-n semasa merekrut ejen percuma pada 2004, semasa latihan membina pasukan pada 2012 atau 2013, selepas perlawanan Oktober 2016 menentang Golden State Warriors dan semasa menceritakan semula kisah tentang apa yang ahli keluarga pemain. telah berkata semasa menaiki pesawat pasukan itu. Menurut dua saksi, Sarver memetik ahli keluarga itu berkata: “Orang kulit putih di hadapan, [n-words] di belakang.” Penyiasat mendapati Sarver, yang berkulit putih, terus menggunakan cemuhan itu selama bertahun-tahun walaupun berulang kali diberi amaran daripada rakan sekerja bahawa berbuat demikian adalah tidak wajar.

Pelanggaran Sarver terhadap pekerja wanita termasuk memberitahu seseorang bahawa dia mesti berhenti melakukan tugasan kerana bayinya “memerlukan ibu mereka, bukan bapa mereka,” bertanya kepada seorang lagi sama ada dia telah mendapat “naik taraf” – eufemisme untuk pembesaran payudara – dan memberitahu yang lain bahawa dia “tidak pernah melihat sesuatu sebesar ini” semasa dia bersedia untuk mandi di kemudahan pasukan. Dalam kejadian lain, dia memarahi seorang pekerja wanita kerana prestasinya pada 2011, membantah apabila dia mula menangis dan kemudiannya mengadakan jamuan makan tengah hari untuk empat pekerja wanita yang dianggap oleh hadirin sebagai cara untuk menguatkan mereka.

Penyiasat mengaitkan beberapa kelakuan Sarver dengan rasa jenakanya yang “sophomorik dan tidak sesuai” dan “kekurangan penapisnya”, tetapi mereka mendokumentasikan insiden yang berulang kali melepasi garisan menjadi gangguan. Semasa menerima “pemeriksaan kecergasan” daripada seorang pekerja lelaki, Sarver “tidak semestinya menjatuhkan seluar dalamnya” semasa pekerja itu melutut di hadapannya, mendedahkan dirinya. Sarver juga menari “pelvis ke pelvis” dengan pekerja lelaki di pesta percutian, menurunkan seluar pekerja lelaki di hadapan rakan sekerja semasa acara amal 2014 dan bertanya sekurang-kurangnya seorang pemain dalam pasukan 2009-2010 tentang tabiat dandanan peribadi .

Mengikut syarat penggantungannya, Sarver dilarang daripada menghadiri semua permainan NBA dan WNBA dan daripada kemudahan pasukan, dia tidak boleh hadir di acara awam bagi pihak Suns atau Phoenix Mercury WNBA, dan dia tidak boleh terlibat dalam operasi perniagaan organisasinya. atau mesyuarat liga. Sam Garvin, pemilik minoriti lama Suns, telah menggantikan Sarver secara sementara.

“Kelab lelaki tua rasis dalam sukan profesional ditutup secara rasmi,” kata Sharpton dalam satu kenyataan. “Era baharu sudah menghampiri kita di mana tidak boleh diterima untuk melihat pemain Hitam seperti harta. Keputusan Sarver hari ini adalah langkah pertama dalam perjalanan panjang ke arah keadilan untuk Suns dan Mercury — kakitangan, pemain dan peminat. Kini amat penting bahawa NBA, kedua-dua pasukan, penaja korporat dan pemilik baharu, walau siapa pun mereka, melaksanakan komitmen untuk menghapuskan perkauman, kebencian dan kebencian.”

Sepanjang tempoh perkhidmatannya, Sarver telah dikenali sebagai pemilik yang berjimat cermat, dan kadangkala agresif, yang bergelut untuk meletakkan pasukan yang menang di gelanggang selepas kejayaan awal Suns “Tujuh Saat atau Kurang”, yang mara ke peringkat akhir Persidangan Barat pada 2005 dan 2006. Phoenix terlepas playoff selama 10 musim berturut-turut dari 2011 hingga 2020, ketika Sarver berbasikal melalui jurulatih, mengupah dan memecat eksekutif dan berulang kali gagal dalam draf NBA. Semasa satu tempoh yang amat meruncing, Sarver memecat Jurulatih Earl Watson hanya tiga perlawanan ke musim 2017-2018 dan kemudian memecat pengganti sepenuh masanya, Igor Kokoskov, selepas satu musim.

Terdapat banyak kemalangan sepanjang perjalanan. Pada 2014, Sarver memohon maaf kepada peminat Suns kerana San Antonio Spurs telah memilih untuk merehatkan beberapa bintang semasa perlawanan di Phoenix. Jurulatih Spurs Gregg Popovich menjawab terus terang dengan mengatakan bahawa Sarver sepatutnya memakai a “saman ayam” semasa ucapannya. Pada 2017, Suns guard Eric Bledsoe terkenal tweet “Saya tidak mahu berada di sini,” permintaan perdagangan yang kemudiannya didakwa merujuk kepada kebosanannya di salon rambut. Kemudian, pada 2019, Sarver khabarnya meletakkan kambing hidup di pejabat pengurus besarnya dalam apa yang nampaknya merupakan taktik motivasi.

Tetapi kedatangan Jurulatih Monty Williams dan Paul beberapa tahun kebelakangan ini membawa Suns kembali ke playoff dan peringkat kebangsaan. Phoenix mara ke Pusingan Akhir pada 2021 buat kali pertama sejak 1993, dan ia memenangi rekod francais 64 perlawanan musim lalu walaupun siasatan berterusan terhadap Sarver. Dengan senarai berbakat yang dibina di sekeliling Paul, pengawal semua bintang Devin Booker, penyerang Mikal Bridges dan pusat Deandre Ayton, Suns memasuki musim akan datang sebagai salah satu kegemaran Barat.

Sarver mengetuai kumpulan yang membeli Suns untuk kira-kira $400 juta pada tahun 2004, dan baru-baru ini Anggaran Forbes menambat nilai semasa francais pada lebih daripada $1.8 bilion. Penilaian harga jualan Suns boleh melebihi $2 bilion, kerana francais NBA telah meningkat dengan ketara dalam nilai dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan perjanjian hak media nasional yang baharu sedang menanti. Selepas Clippers dijual $2 bilion pada 2014, Houston Rockets dijual $2.2 bilion pada 2017 dan Brooklyn Nets dijual dengan arena Barclays Center pada $3.3 bilion pada 2019. Sejak 2020, francais pasaran yang lebih kecil seperti Utah Jazz ($1.6 bilion). ) dan Minnesota Timberwolves ($1.5 bilion) menghasilkan pulangan yang lumayan untuk pemilik lama mereka.

Daftar untuk surat berita NBA mingguan kami untuk mendapatkan liputan bola keranjang terbaik dalam peti masuk andaWe would love to thank the author of this short article for this amazing material

Robert Sarver memulakan proses menjual Phoenix Suns dan Phoenix Mercury


Explore our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/