Roger Federer mengumumkan persaraannya daripada Jelajah ATP dan grand slam

“Saya berumur 41 tahun. Saya telah bermain lebih daripada 1500 perlawanan dalam tempoh 24 tahun. Tenis telah melayan saya dengan lebih murah hati daripada yang pernah saya impikan, dan kini saya mesti menyedari bila masanya untuk menamatkan karier kompetitif saya,” 20- masa pemenang grand slam berkata dalam Instagram jawatan.
Beberapa tahun terakhir milik Federer kerjaya telah dicemari oleh beberapa siri kecederaan, ketika dia menjalani dua pembedahan lutut pada 2020 dan satu lagi selepas dia ditewaskan oleh Hubert Hurkacz pada suku akhir Wimbledon 2021 — perlawanan kompetitif terakhirnya setakat ini.

“Seperti yang anda ketahui, tiga tahun lalu memberikan saya cabaran dalam bentuk kecederaan dan pembedahan,” katanya. “Saya telah bekerja keras untuk kembali ke bentuk kompetitif penuh. Tetapi saya juga tahu kapasiti dan had badan saya, dan mesejnya kepada saya sejak kebelakangan ini jelas.”

Kerjaya panjang Federer bertepatan dengan pemenang grand slam 22 kali, Rafael Nadal dan pemenang grand slam 21 kali Novak Djokovic, dengan siapa dia mendominasi tenis lelaki selama dua dekad yang lalu.

“Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pesaing saya di gelanggang,” kata Federer.

“Saya cukup bernasib baik untuk bermain begitu banyak perlawanan epik yang tidak akan saya lupakan. Kami bertarung dengan adil, dengan semangat dan intensiti, dan saya sentiasa mencuba yang terbaik untuk menghormati sejarah permainan. Saya berasa amat bersyukur.”

Nadal dibawa ke Twitter untuk memperingati saingan dan kawan hebatnya: “Roger yang dihormati, kawan dan saingan saya. Saya berharap hari ini tidak akan datang. Ia adalah hari yang menyedihkan untuk saya secara peribadi dan untuk sukan di seluruh dunia. Ia adalah satu keseronokan tetapi juga penghormatan dan keistimewaan untuk berkongsi sepanjang tahun ini dengan anda, menjalani banyak detik yang menakjubkan di dalam dan di luar gelanggang.

“Kami akan mempunyai banyak lagi detik untuk dikongsi bersama pada masa hadapan, masih banyak perkara yang perlu dilakukan bersama, kami tahu bahawa … saya akan jumpa anda di London.”

Walaupun bermain bersama dua pemain terhebat sepanjang zaman, Federer masih memecahkan beberapa rekod, termasuk menjadi pemain No. 1 dunia tertua pada usia 36 tahun dan kekal di kedudukan teratas untuk rekod 237 minggu berturut-turut.

Di antara banyak anugerahnya, Federer memenangi grand slam kerjaya: Terbuka Australia enam kali, Terbuka Perancis sekali, Terbuka AS lima kali, dan Wimbledon — kejohanan yang sinonim dengannya — rekod lapan kali.

Dia juga memenangi 103 gelaran ATP — yang kedua terbanyak dalam era Terbuka di belakang hanya Jimmy Connors — rekod enam perlawanan akhir ATP, Piala Davis dan pingat emas pada Sukan Olimpik 2008 dalam beregu lelaki bersama Stan Wawrinka.

“Ini adalah keputusan yang pahit, kerana saya akan merindui segala yang diberikan oleh jelajah itu kepada saya,” katanya.

“Tetapi pada masa yang sama, banyak yang perlu diraikan. Saya menganggap diri saya antara orang yang paling bertuah di Bumi. Saya diberi bakat istimewa untuk bermain tenis, dan saya melakukannya pada tahap yang tidak pernah saya bayangkan, lebih lama lagi. daripada yang saya fikir mungkin.”

“24 tahun terakhir dalam jelajah adalah pengembaraan yang luar biasa. Walaupun kadang-kadang terasa seperti berlalu dalam 24 jam, ia juga begitu mendalam dan ajaib sehingga seolah-olah saya sudah menjalani seumur hidup penuh.

“Saya mempunyai kekayaan yang besar untuk bermain di hadapan anda di lebih 40 negara yang berbeza. Saya telah ketawa dan menangis, merasai kegembiraan dan kesakitan, dan yang paling penting saya telah berasa sangat hidup.”

Selain mengucapkan terima kasih kepada peminatnya, Federer mengucapkan terima kasih kepada pasukannya, penaja, ibu bapa, kakak, isteri dan anak-anaknya, dan mengimbau kembali masanya dibesarkan di Basel, Switzerland.

“Apabila cinta saya terhadap tenis bermula, saya masih kanak-kanak bola di kampung halaman saya di Basel. Saya pernah melihat pemain dengan rasa tertanya-tanya. Mereka seperti gergasi bagi saya dan saya mula bermimpi. Impian saya mendorong saya untuk bekerja lebih keras. dan saya mula percaya pada diri sendiri,” katanya.

“Sesetengah kejayaan membawa saya keyakinan dan saya dalam perjalanan ke perjalanan yang paling menakjubkan yang telah membawa kepada hari ini. Jadi, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua dari lubuk hati saya, kepada semua orang di seluruh dunia yang telah membantu mewujudkan impian seorang kanak-kanak bola Switzerland menjadi kenyataan.”

Hampir sebaik sahaja Federer mengumumkan persaraannya, penghormatan mula bergulir dari dunia tenis.

Juara Terbuka AS yang baru dinobatkan dan pemain No. 1 dunia lelaki Carlos Alcaraz, yang berusia dua bulan ketika Federer memenangi grand slam pertamanya, menulis emoji patah hati, begitu juga pemenang grand slam dua kali Garbiñe Muguruza.

“Roger, di mana kita mulakan?” disiarkan Akaun Twitter rasmi Wimbledon.

“Adalah satu keistimewaan untuk menyaksikan perjalanan anda dan melihat anda menjadi juara dalam setiap erti kata. Kami akan sangat merindui pemandangan anda menghiasi gelanggang kami, tetapi apa yang boleh kami ucapkan buat masa ini ialah terima kasih, atas kenangan dan kegembiraan telah kamu berikan kepada banyak orang.”

Atas syarat dia sendiri

Pengumuman persaraan Federer tiba sebulan selepas Serena Williams turut mengisytiharkannya niat “untuk berkembang jauh” daripada sukan itu, menandakan berakhirnya hampir serentak era di mana mereka telah membentuk tenis lelaki dan wanita.

Kebarangkalian nyanyian Williams muncul di Terbuka AS — di negara asalnya dan di tapak kejayaan grand slam pertamanya — tetapi Federer memberitahu Christina Macfarlane dari CNN pada 2019 bahawa dia tidak mempunyai rancangan khusus sedemikian.

“Saya fikir semuanya akan turun kepada badan, adakah keluarga, adakah minda, adakah pagi apabila saya bangun, bagaimana ia akan berlaku?” katanya.

“Hari ia berlaku, mungkin itu adalah penghujungnya atau mungkin saya katakan saya mempunyai beberapa lagi kejohanan yang tinggal dalam diri saya, saya tidak tahu. Dan kemudian mungkin satu kejohanan yang saya fikir ia mungkin terlalu jauh. pergi dan kemudian anda tidak boleh ke sana … Wimbledon menonjol sebagai tempat tetapi sebenarnya terdapat banyak lagi.”

Federer memenangi grand slam ke-20 dan terakhirnya di Terbuka Australia 2018.

Disebabkan kecederaan, Federer tidak hadir dalam undian utama tahun ini di Wimbledon buat kali pertama sejak 1998, dan dia akan menamatkan kariernya di Piala Laver — kejohanan di mana dia menjadi pendorong di belakang di mana enam pemain dari Eropah bermain enam. pemain dari seluruh dunia.

“Saya ingin keluar mengikut syarat saya,” tambahnya pada 2019. “Saya tidak mempunyai kisah dongeng yang berakhir di kepala saya mengatakan ia mesti menjadi tajuk lain di suatu tempat dan kemudian saya perlu mengumumkannya besar dan berkata, ‘Oleh caranya, itu sahaja, kawan-kawan.’ Saya tidak perlu mempunyai cara itu.

“Jangkaan daripada media adalah bahawa semuanya harus berakhir dengan sempurna dan saya sudah lama berputus asa. Saya hanya fikir selagi saya sihat dan saya menikmati diri saya pada penghujungnya, saya tahu itu akan menjadi emosi pula.”We want to thank the writer of this write-up for this awesome web content

Roger Federer mengumumkan persaraannya daripada Jelajah ATP dan grand slam


You can find our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/