Rosenthal: Surat terbuka kepada Tony La Russa

Tony, mula-mula, saya harap awak sihat. Anda tidak berjaya sejak 28 Ogos, kehilangan masa kerana anda memerlukan prosedur untuk membaiki litar perentak jantung anda. Anda sedang menonton permainan dari suite di Padang Kadar Terjamin dan White Sox pengurus besar Rick Hahn memberitahu pemberita pada hari Selasa bahawa pasukan itu akan mengikut nasihat pakar perubatan jika dan bila anda akan menguruskan semula. Kembali bermakna menyambung semula kerja yang tertekan pada masa yang paling tertekan musim ini dengan masalah jantung apabila anda mencapai usia 78 tahun pada 4 Okt. Tetapi walaupun doktor membenarkan anda bekerja semula, ini bukan lagi persoalan perubatan semata-mata. Tidak jika anda memikirkan kepentingan terbaik pasukan.

Saya tahu awak sedang menonton perlawanan. Saya tahu anda sedar White Sox, 63-65 ketika anda meninggalkan kelab, adalah 10-4 sejak jurulatih bangku simpanan Miguel Cairo, 48, mengambil alih sebagai pemangku pengurus. Anda boleh merasionalkan pemulihan ini berikutan kekalahan berturut-turut lima perlawanan, menolaknya sebagai kebetulan. Mengenali anda sejak akhir 1980-an, saya membayangkan itulah cara anda melihatnya. Anda Tony La Russa, juara Siri Dunia tiga kali, pengurus Hall of Fame. Anda tidak mencapai tahap itu dengan memikirkan orang lain boleh melakukan kerja yang lebih baik.

Tetapi Tony, ia lebih jelas setiap hari: Kaherah melakukan kerja yang lebih baik. Ya, pasukan akhirnya semakin sihat, kesalahan akhirnya memukul dengan kuasa, pemain akhirnya bertindak balas terhadap keadaan mendesak mereka, tiga perlawanan di luar AL Central yang lemah dengan 20 perlawanan lagi. Mungkin semua itu akan berlaku jika anda masih menjadi pengurus. Tetapi Kaherah membawa tenaga. Berkomunikasi dengan pemain. Memegang mereka bertanggungjawab. Semua perkara mungkin anda fikir anda lakukan. Tetapi ternyata, mereka tidak melakukannya dengan cukup baik.

Miguel Cairo (Kamil Krzaczynski / USA Today Sports)

Di bawah Kaherah, tidak ada lagi keputusan dalam permainan yang kadangkala pelik yang mencetuskan bantahan. Kelab tidak lagi beroperasi sebagai wilayah di mana kata-kata pengurus memerintah di atas segalanya. Dan yang paling penting, bukan lagi pemain yang kurang pencapaian seperti yang mereka lakukan selama lima bulan.

Sementara itu, persoalan muncul di kelab: Adakah anda akan kembali? Anda mungkin berkata, “Itu terpulang kepada doktor.” Tetapi sebenarnya, terpulang kepada anda. Reputasi anda telah terjejas semasa tempoh kedua anda dengan White Sox, walaupun pasukan itu memenangi bahagian itu musim lalu, yang pertama anda sebagai pengurus sejak 2011. Dengan meletakkan jawatan, anda boleh keluar dengan anggun, menunjukkan maruah dan melakukan yang betul oleh pemilik Jerry Reinsdorf, yang membawa anda keluar daripada persaraan sebagai cara menebus kesalahan kerana memecat anda pada tahun 1986.

Di sana, Tony. Saya akan mengatakannya. Anda harus mengumumkan bahawa anda tidak lagi akan menguruskan White Sox. Bahawa anda hanya mahukan yang terbaik untuk pasukan. Dan apa yang terbaik untuk pasukan adalah Kaherah meneruskan kedudukan untuk sepanjang musim ini, dengan sokongan penuh anda.

Gerak isyarat seperti itu, saya tahu, bukan sifat anda. Anda seorang pejuang, selalu begitu. Dan jika anda dan Reinsdorf lebih sedar diri, dia tidak akan meminta anda keluar dari persaraan pada mulanya, dan anda tidak akan menerima. Kesetiaan Reinsdorf mungkin kualiti terbaiknya. Tetapi kedegilannya dalam mengupah anda menjejaskan peluang persaingan pasukan. Bermanfaat untuk anda, Tony — dan cara peminat White Sox menyantuni anda, saya tidak pasti itu semua berfaedah — langkah itu merugikan pejabat hadapan pasukan, jurulatih, pemain dan peminatnya.

Hampir tiada pengurus dipandang tinggi oleh kesemua 26 pemainnya. Pitcher melihat sesuatu secara berbeza daripada pemukul. Veteran melihat sesuatu secara berbeza daripada anak muda. Tetapi Tony, saya fikir anda akan bersetuju bahawa ia adalah generasi pemain yang berbeza sekarang. Sesetengah mungkin takut dengan anda. Sesetengah mungkin lebih suka persekitaran yang lebih longgar. Sesetengah mungkin memerlukan lebih banyak tenaga daripada pengurus mereka. Jelas sekali, anda tidak boleh menggembirakan mereka semua. Dan pemain harus bertanggungjawab untuk persembahan mereka sendiri, terutamanya apabila anda hampir selalu cuba melindungi mereka secara terbuka.

Namun, apakah yang dilakukan oleh Kaherah selepas kehilangan pertamanya pada malam pertamanya di tempat kerja, seperti yang pertama kali dilaporkan oleh USA Today? Panggil mesyuarat dan panggil pemain kerana kekurangan usaha mereka. Jangkaan baru telah ditetapkan. Mesej itu, menurut seorang pemain, adalah mudah: Berikan saya apa yang anda dapat.

Mungkin anda menyampaikan fikiran yang sama, Tony. Tetapi mungkin beberapa pemain perlu mendengar mesej daripada suara baharu. Tidak semua — veteran tertentu, khususnya, berfungsi dengan baik tidak kira siapa pengurusnya. Tetapi Kaherah hanya 10 tahun dibuang dari zaman bermainnya. Dia berjalan ke atas dan ke bawah ruang istirahat, bercakap dengan pemain, menggalakkan mereka. Dan walaupun anda fasih berbahasa Sepanyol, sekurang-kurangnya seorang White Sox percaya bahawa Kaherah, penduduk asli Venezuela, berhubung secara lebih semula jadi dengan kontinjen pemain Latin yang cukup besar.

Orang White Sox yang lain berpendapat bahawa kecederaan tisu lembut pasukan mungkin berpunca, sebahagiannya, daripada pendekatan longgar pemain — tidak selalu berlari dengan kuat, kemudian meminta terlalu banyak daripada otot mereka dalam masa yang singkat. Analisis sedemikian adalah anekdot semata-mata. Tetapi kesimpulannya adalah jelas: Sebuah pasukan mengambil keperibadian pengurusnya, dan anda tidak meletakkan pemain pada standard yang cukup tinggi.

Hubungan anda dengan jurulatih adalah isu lain. Kebanyakan kakitangan hari ini sangat bekerjasama. Gaya anda jauh lebih autonomi. Beberapa jurulatih OK dengan itu, saya diberitahu. Yang lain tidak. Penekanan anda pada pukulan dan kenalan bertentangan dengan matlamat jurulatih yang memukul untuk mencapai kuasa melalui kesabaran. Kaherah menyatakan rasa hormatnya kepada anda dalam menjelaskan mengapa dia mengelak daripada memanggil pasukan itu lebih awal; jelas, dia melakukannya tidak merasa diberi kuasa untuk mengambil pendirian.

Semua ini tidak baharu. Tony, walaupun anda sentiasa mempunyai jurulatih yang anda percayai — Dave Duncan, Dave McKay, antara lain — anda juga sentiasa menunjukkan persembahan seorang lelaki, dan bukannya tanpa sebab. Anda adalah Tony La Russa, dan jika sesetengah orang mencemuh anda kerana berlagak seperti lelaki paling bijak di dalam bilik, anda sering melakukannya. Penyokong anda mengatakan anda masih boleh menjalankan permainan serta mana-mana pengurus, tetapi input daripada jurulatih anda adalah penting. Permainan hari ini adalah jauh lebih kompleks berbanding pada awal 1990-an, malah awal 2010-an. Bukannya memerintahkan berjalan dengan sengaja dengan 1-2 kiraan adalah strategi yang boleh diterima dalam mana-mana zaman, seperti yang anda pertikaikan.

Kaherah, sekurang-kurangnya setakat ini, nampaknya tidak mempunyai masalah seperti itu untuk memotivasikan pemain atau memasukkan jurulatihnya dalam membuat keputusan. Pergerakan beliau Elvis Andrus ke tempat pendahuluan membuktikan pukulan induk, membantu mencetuskan kesalahan. Tidak mustahil untuk mengatakan sama ada White Sox bermain lebih bebas kerana mereka menang, atau sama ada mereka menang kerana mereka bermain lebih bebas. Pertahanan, mengikut metrik terkemuka, masih agak cacat. Dan cara The Guardians, pemenang lima berturut-turut, bermain, mungkin dorongan Sox yang terlewat di bawah Kaherah akan terbukti terlalu sedikit, sudah terlambat.

Tidak mengapa. Tony. Anda mempunyai peluang untuk mengambil jalan yang tinggi di sini, untuk menyokong etos utama pasukan yang anda selalu dakwahkan. Ia sebenarnya jalan keluar yang mudah, dan saya agak pasti ia akan diterima dengan baik, kerana ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan.

Bagi mereka yang paling mengenali anda, sukar untuk melihat anda digambarkan sebagai kartun. Peminat dan pemain yang lebih muda mungkin tidak menghargai semua yang anda capai di Oakland dan St. Louis. Sekurang-kurangnya biarkan mereka melihat anda, dalam tindakan terakhir anda, hormati permainan, organisasi anda, pemilik yang membuat keputusan kontroversi untuk mengupah anda, jurulatih yang menggantikan anda sebagai pengurus.

Tidak ada rasa malu untuk mengakui bahawa ia tidak berjaya seperti yang anda bayangkan. Ambil jalan yang mulia. Tunjukkan ini bukan semua tentang anda. Buat pengumuman yang mungkin menyelamatkan musim White Sox: Ia adalah pasukan Miggy sekarang.

(Foto atas: Denny Medley / USA Today Sports)

We want to thank the author of this post for this remarkable web content

Rosenthal: Surat terbuka kepada Tony La Russa

Our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/