Rundingan perluasan Playoff Bola Sepak Kolej kembali menyala: mesyuarat Jumaat boleh mewujudkan medan yang lebih besar sejurus 2024

Kecewa dengan kepimpinan pesuruhjaya FBS, Lembaga Pengurus Playoff Bola Sepak Kolej akan bermesyuarat pada hari Jumaat dengan matlamat untuk menggunakan kurungan playoff yang diperluaskan sebaik sahaja musim 2024, CBS Sports telah mengetahui. Kumpulan itu mungkin akan berkembang kepada 12 pasukan di bawah cadangan utama, yang merupakan konsep asal yang dikemukakan di hadapan pihak berkepentingan daripada kumpulan kerja CFP pada Jun 2021.

Undian mesti sebulat suara oleh 11 ahli lembaga. Jika digubal, pengembangan berkemungkinan akan menggandakan akses ke playoff daripada empat pasukan semasa. Lembaga 11 ahli termasuk CEO universiti yang mewakili setiap satu daripada 10 persidangan FBS, serta presiden Notre Dame John Jenkins. Presiden Mississippi State Mark Keenum memberitahu ESPN awal tahun ini bahawa campur tangan presiden boleh datang sejurus musim panas akan datang.

Nampaknya, garis masa telah dialihkan ke atas.

Pesuruhjaya gagal dalam percubaan mereka untuk mencapai kata sepakat mengenai proses yang panjang dan berlarutan yang berlanjutan hingga 2020 dan hingga Februari 2022. Pada masa itulah CFP secara rasmi mengumumkan rundingan pengembangan telah mati. Anggapan kemudiannya ialah pengembangan playoff perlu menunggu sehingga sekurang-kurangnya 2026 apabila perjanjian semasa tamat tempoh dengan ESPN.

Masih terdapat sokongan meluas untuk hak media CFP untuk pergi kepada berbilang pembida. Jika pengembangan dimulakan pada 2024, ESPN masih mempunyai hak untuk semua permainan untuk dua tahun terakhir perjanjian 12 tahun. Sports Illustrated pertama kali melaporkan mesyuarat CFP yang semakin hampir.

Jika peluasan diluluskan pada hari Jumaat, playoff akan beralih kepada sekurang-kurangnya 12 pasukan, menurut seorang yang mengambil bahagian dalam proses itu. Bagaimanapun, sumber itu membiarkan pintu terbuka untuk playoff 16 pasukan untuk dipertimbangkan oleh badan.

Playoff 12 pasukan telah bernilai $1.2 bilion setiap tahun, meningkat daripada $600 juta semasa.

Sebuah jawatankuasa kecil pesuruhjaya membangunkan kurungan 12 pasukan yang diterima dengan baik pada Jun 2021. Model itu termasuk enam kelayakan automatik — enam juara persidangan peringkat tertinggi — dan enam pasukan besar. Itu kemungkinan akan menjadi format yang diterima pakai jika pengembangan diselesaikan pada 12 pasukan. Kurungan sedemikian boleh diterima pakai sebagai pemegang tempat jangka pendek dengan pengembangan masa depan kepada 16 pasukan jika lembaga bersetuju untuk meningkatkan bidang, kata sumber.

Ditanya sama ada presiden boleh mencapai undi sebulat suara yang diperlukan, seseorang yang biasa dengan proses berkata, “Saya tidak fikir kita mempunyai sebarang pilihan.”

“Kami sedar kami telah hilang kawalan naratif sebagai presiden,” orang itu menyambung. “Kami sebenarnya akan meneruskan dengan parameter tertentu sendiri.”

Lembaga hanya akan meluluskan pengembangan sebagai konsep. Ia kemudiannya terpulang kepada pesuruhjaya yang terdiri daripada Jawatankuasa Pengurusan CFP untuk mengawasi pelaksanaan. Salah satu soalan utama yang tinggal ialah sama ada CFP boleh mencari tapak permainan yang mencukupi (mungkin di kampus untuk permainan pusingan awal) dan menyediakan logistik seperti bilik hotel, kemudahan latihan, dll. dalam tempoh masa yang singkat. Walaupun itu masih menjadi halangan besar, beberapa sumber percaya semuanya boleh diselesaikan dengan 28 bulan lagi sehingga playoff diperluaskan pertama.

“Tanggapan saya secara amnya, kalau orang sudi [to do it]apa sahaja boleh berlaku,” kata pesuruhjaya Mountain West Craig Thompson.

Thompson ialah salah satu daripada empat pemegang kepentingan asal dalam kumpulan kerja itu untuk memodelkan kurungan 12 pasukan bersama pengarah olahraga Notre Dame Jack Swarbrick, pesuruhjaya SEC Greg Sankey dan bekas pesuruhjaya Big 12 Bob Bowlsby.

Semasa mesyuarat pada hari Kejohanan Kebangsaan CFP pada 10 Januari, pesuruhjaya ACC, Big Ten dan Pac-12 mengundi menentang pengembangan, sekali gus menggagalkan idea itu. Jumlah akhir adalah 8-3 untuk menyokong pengembangan, tetapi sekali lagi, undian sebulat suara diperlukan. Sumber di dalam bilik itu berkata, Lembaga Pengurus sebahagian besarnya menjangkakan mengundi pesuruhjaya pada hari itu tetapi terkejut dengan jumlah isu yang masih diusahakan.

Sumber presiden menyatakan kekecewaan kerana tidak mendapat “tindak balas” daripada pesuruhjaya yang diperlukan untuk bergerak ke hadapan. Sejak proses rasmi untuk pengembangan bermula pada 2019, empat daripada 10 pesuruhjaya FBS telah berubah — Brett Yormark (12 Besar), Kevin Warren (Sepuluh Besar), George Kliavkoff (Pac-12) dan Jim Phillips (ACC).

CFP baru-baru ini mengumumkan tapak untuk permainan kejohanan 2025 (Atlanta) dan 2025 (Florida Selatan). Tapak tersebut tidak akan berubah jika pengembangan diterima pakai.

We would love to thank the writer of this post for this awesome web content

Rundingan perluasan Playoff Bola Sepak Kolej kembali menyala: mesyuarat Jumaat boleh mewujudkan medan yang lebih besar sejurus 2024


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/