Sankey SEC meragui CFP yang lebih besar sebelum 2026

ATLANTA — Pesuruhjaya SEC Greg Sankey tidak yakin Playoff Bola Sepak Kolej 12 pasukan akan membuat penampilan sulung sebelum musim 2026.

Sankey, bercakap kepada pemberita Sabtu sebelum pertandingan No. 3 Georgia menentang No. 11 Oregon di Stadium Mercedes-Benz, berkata terlalu banyak yang perlu dilakukan sebelum playoff yang diperluaskan boleh berlangsung dan setiap persidangan perlu berada di halaman yang sama untuk membuat perubahan ketara dengan tergesa-gesa.

“Jika sejarah adalah pengajaran untuk membantu kita memahami masa depan, ia tidak akan mudah,” kata Sankey. “Tetapi fikiran berubah, motivasi berubah. … Terdapat banyak bahagian yang bergerak. Di situlah saya harap kami dapat menggunakan sembilan bulan terakhir untuk bekerja. Kami perlu mempercepatkan pertimbangan kami untuk merealisasikannya.”

Pada hari Jumaat, lembaga pengurus College Football Playoff sebulat suara mengundi untuk memperluaskan playoff kepada 12 pasukan bermula pada 2026. Tetapi lembaga itu, yang terdiri daripada 11 presiden dan canselor, menggalakkan pesuruhjaya sukan itu untuk cuba melaksanakan format yang diperluaskan sejurus 2024. .

10 pesuruhjaya FBS dan pengarah olahraga Notre Dame Jack Swarbrick dijadualkan bertemu Khamis di Irving, Texas, untuk memulakan perbincangan mengenai kemungkinan melaksanakan format itu lebih awal.

Playoff 12 pasukan akan merangkumi enam juara persidangan peringkat tertinggi dan enam pasukan besar.

Kumpulan kerja Playoff Bola Sepak Kolej, yang termasuk Sankey, pertama kali mendedahkan pada Jun 2021 bahawa ia mencadangkan format 12 pasukan. Pesuruhjaya persidangan nampaknya bersedia untuk mengundi untuk melaksanakannya, tetapi lembaga pengurus mengumumkan pada Februari bahawa model empat pasukan itu akan kekal di tempatnya sehingga tamat kontrak televisyen 12 tahun yang berlangsung sepanjang musim 2025.

ACC, Big Ten dan Pac-12 menentang playoff yang diperluaskan. Tetapi berikutan satu lagi gelombang penjajaran semula, dengan USC dan UCLA berpindah dari Pac-12 ke Sepuluh Besar dan Sepuluh Besar bersetuju dengan perjanjian hak media selama tujuh tahun, $7 bilion pada bulan Ogos, mengembangkan CFP sekali lagi menjadi tumpuan.

“Saya mungkin bukan orang yang bertanya apa yang berubah,” kata Sankey. “Yang lain mungkin diberi insentif kerana mereka membuat keputusan pengembangan yang berkuat kuasa awal tahun depan. Mereka mungkin melihat peluang lebih awal daripada kemudian. Kami dijadualkan pada 2025, dan kami membuat keputusan itu kerana mengetahui ia boleh menjadi playoff empat pasukan kemudian. Saya telah berkata berulang kali, dengan makna yang besar, bahawa [the SEC] boleh tinggal di empat selepas [the current deal]berdasarkan apa yang berlaku 12 bulan yang lalu.”

Sankey berkata pengembangan CFP tidak semestinya mengubah garis masa SEC untuk membawa Oklahoma dan Texas ke dalam liga pada 2026. Sooners dan Longhorns telah berkata mereka berhasrat untuk kekal dalam 12 Besar sehingga kontrak hak medianya tamat pada penghujung 2024 -25 tahun akademik. Sekolah-sekolah perlu membayar pembelian yang banyak untuk keluar lebih awal, melainkan mereka boleh mencapai penyelesaian dengan Big 12.

“Itu adalah keputusan yang perlu dibuat antara Persidangan 12 Besar dan Universiti Oklahoma dan Universiti Texas,” kata Sankey.

We wish to say thanks to the author of this article for this amazing material

Sankey SEC meragui CFP yang lebih besar sebelum 2026


You can find our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/