“Santa datang hari ini”: Teks Favre menunjukkan peranannya dalam skandal kebajikan Mississippi

Mesej teks yang baru dikeluarkan dari NFL Hall of Famer Brett Favre menunjukkan dia lebih terlibat daripada yang diketahui sebelum ini dalam mendesak agar jutaan dolar kebajikan persekutuan dialihkan daripada membantu keluarga miskin untuk membayar kemudahan bola tampar baharu di sekolah tempat anak perempuannya bermain sukan itu.

Mesej itu, yang dikeluarkan dalam pemfailan mahkamah minggu ini, juga mendedahkan bahawa Favre mendapatkan jaminan daripada eksekutif bukan untung bahawa orang ramai tidak akan mengetahui bahawa dia sedang mencari geran berjuta-juta dolar yang akhirnya datang dari Mississippi agensi kebajikan.

Favre telah berkata secara terbuka bahawa dia tidak tahu dana itu adalah wang kebajikan dan dia percaya dia tidak melakukan kesalahan. Dia membayar balik $1.1 juta yang diberikan kepadanya secara langsung, tetapi juruaudit negeri mengatakan dia masih berhutang $228,000 sebagai faedah.

Untuk lebih banyak saksikan “Berita NBC dengan Lester Holt” malam ini

Brett Favre membuat persembahan di pertunjukan NFL Honors pada 10 Februari 2022, di Inglewood, Calif.Fail Michael Owens / Getty Images

NBC News pertama kali melaporkan bahawa FBI telah menyoal Favre dalam perkara itu, tetapi tidak ada petunjuk Favre adalah sasaran penyiasatan jenayah FBI.

Pada bulan Julai, Rep. Bennie Thompson, D.-Miss., meminta Jabatan Kehakiman untuk meneliti peranan yang dimainkan oleh Favre dan bekas Gabenor Phil Bryant dalam skandal kebajikan yang meluas.

Peguam Favre, Bud Holmes, memberitahu NBC News bahawa Favre berkelakuan “sepenuhnya terhormat dalam segala-galanya,” dan tidak ada yang luar biasa mengenai teks yang baru dikeluarkan.

Dana kebajikan yang dimaksudkan adalah sebahagian daripada $86 juta Mississippi diberikan setiap tahun oleh kerajaan persekutuan untuk mengeluarkan keluarga daripada kemiskinan. Mississippi adalah negeri termiskin di negara inidengan hampir 200,000 kanak-kanak hidup di bawah paras kemiskinan.

1663189274 263 Santa datang hari ini Teks Favre menunjukkan peranannya dalam skandal

Mesej teks pertama kali dilaporkan oleh Mississippi Today dan didedahkan pada hari Isnin melalui pemfailan mahkamah dalam kes sivil yang didorong oleh skandal perbelanjaan awam terbesar dalam sejarah negeri itu. Juruaudit negara menemui $77 juta dalam dana kebajikan yang salah digunakan pada Februari 2020. Negeri memfailkan saman sivil terhadap 38 defendan.

Menurut mesej teks dan pemfailan mahkamah, idea untuk mengalihkan dana ke kemudahan bola tampar nampaknya telah dibincangkan pada mesyuarat Julai 2017 yang termasuk Favre, John Davis, ketua agensi kebajikan Mississippi (dikenali sebagai Jabatan Perkhidmatan Manusia, DHS ), dan Nancy New, yang badan amalnya mendapat geran berjuta-juta daripada agensi kerajaan itu. New, Davis dan Favre adalah defendan dalam saman sivil negeri itu.

Mesej teks itu, yang merupakan sebahagian daripada pemfailan oleh peguam New, tidak membuktikan bahawa Favre tahu dana awam yang dibincangkan adalah wang kebajikan.

Kemudahan bola tampar, yang kini telah siap, terletak di Universiti Mississippi Selatan, almamater Favre.

Mesej teks yang baru dikeluarkan menunjukkan Bryant, seorang Republikan, lebih terlibat dalam projek itu sebagai gabenor daripada yang diketahui sebelum ini. Teks mencadangkan dia bekerja secara aktif untuk mendapatkan pembiayaan Favre. Pada 16 Julai 2019, dia menghantar mesej kepada New bahawa dia baru sahaja meninggalkan pertemuan dengan Favre, menulis, “Bolehkah kami membantunya dengan projeknya?”

Seorang peguam untuk Davis enggan mengulas. Davis telah mengaku tidak bersalah atas tuduhan rasuah dan konspirasi.

Organisasi bukan untung New sepatutnya menumpukan pada menjalankan program untuk membantu keluarga dalam kemiskinan. Tetapi New mendakwa dalam dokumen mahkamah bahawa dia diarahkan oleh Davis dan Bryant untuk menyalahgunakan berjuta-juta dana kebajikan dengan mengagihkannya kepada rakan dan keluarga Davis serta kepada bekas ahli gusti profesional dan Favre.

Selepas mesyuarat Julai 2017, Favre mengucapkan terima kasih kepada New atas ansuran kewangan pertama untuk kemudahan itu. “Nancy terima kasih sekali lagi!!! John [Davis] menyebut 4 juta dan tidak pasti sama ada saya mendengarnya dengan betul. Perkara yang sangat besar dan tidak cukup berterima kasih.”

Empat juta dolar tidak mencukupi untuk menyiapkan projek itu. Dan untuk mendapatkan baki wang yang diperlukan, teks menunjukkan Favre dan New datang dengan rancangan. Dia akan membayar Favre $1.1 juta dalam dana negeri secara langsung dan dia akan membuat beberapa iklan radio. Kemudian dia berkata dia akan menyerahkan wang itu kepada projek bola tampar.

“Saya boleh merakam beberapa tempat radio di sini pada mulanya. Saya pasti di sini. Lihat bagaimana ia diterima dan apa sahaja pampasan yang boleh diberikan kepada USM,” tulis Favre.

New membalas secara bergurau mencadangkan pampasan “4 juta dolar” dengan tiga emoji muka tersenyum, “Sekadar bergurau,” dia menghantar mesej teks. “Fasa pertama mungkin $500,000 dan selepas Sept. kita boleh memperbaharui. Ini adalah pendekatan yang baik. Apa pendapat kamu?”

Favre menjawab, “Saya hanya berfikir bahawa inilah cara untuk melakukannya!”

New menawarkan bahawa anaknya Zach New boleh menulis kontrak untuk Favre.

New dan anak lelakinya telah kedua-duanya mengaku bersalah atas tuduhan menyatakan salah membelanjakan wang awam yang sepatutnya dibelanjakan untuk rakyat Mississippi dalam kemiskinan.

1663189274 123 Santa datang hari ini Teks Favre menunjukkan peranannya dalam skandal

Dalam tempoh dua tahun akan datang, seperti yang Favre berkomunikasi dengan New, mesej teks menunjukkan dia mempunyai beberapa kebimbangan mengenai pengaturan itu.

Mula-mula dia bimbang bahawa dia mungkin terlalu sibuk untuk melakukan tempat radio. “Kebimbangan terbesar saya ialah komitmen masa supaya kita boleh menguruskan bahawa saya baik.”

New menjawab: “Tolong jangan risau tentang komitmen masa anda. Kami hanya boleh bayangkan berapa banyak arah yang anda tarik. Hanya beberapa perkara di sana sini, tersebar akan menjadi banyak.”

Pada satu ketika, Favre bimbang bahawa pembayaran kepadanya dari negeri akan diketahui umum.

“Jika anda membayar saya, adakah media boleh mengetahui dari mana asalnya dan berapa banyak?”

“Tidak, kami tidak pernah mempunyai maklumat itu dihebahkan,” Nancy membalas teks. “Saya faham anda tidak selesa tentang perkara itu.”

Menjelang Ogos, New mengesahkan bahawa gabenor ketika itu menyokong. “Wah, baru lepas telefon dengan Phil Bryant! Dia ada dalam bidang ini, kita akan selesaikan ini!”

Beberapa bulan kemudian, pada Disember 2017, Favre mendapat wang daripada New dan menghantar mesej kepadanya. “Nancy Santa datang hari ini dan menurunkan sedikit wang,” tulisnya sambil menambah dua muka tersenyum. “Terima kasih ya ampun terima kasih. Kami perlu menyediakan promosi tidak lama lagi. Cara awak untuk berbaik sangka.”

Menjelang Mac 2018, kos pembinaan untuk kemudahan bola tampar meningkat dan Favre kelihatan bimbang projek itu akan kehabisan wang. Dia berkongsi kebimbangannya dengan New melalui teks.

Setahun kemudian dia bertanya lagi, “Nancy, adakah anda masih yakin anda boleh menampung $1.8 dan jumlah itu mungkin akan berkurangan apabila kita semakin dekat.”

New menjawab: “Dalam pertemuan dengan John Davis sekarang. Beliau berkata kami akan menampung sebahagian besar daripadanya tetapi mungkin perlu dalam beberapa pembayaran. Kami berada di atas kapal!”

Selalunya, mesej teks menunjukkan, Favre akan menyusun strategi dengan Baharu tentang cara memastikan wang itu akan disediakan dan bagaimana untuk mendapatkan gabenor untuk melakukan lebih banyak pembiayaan. Adakah panggilan telefon kepada gabenor membantu? Mesyuarat? Mesej? Favre menghantar mesej kepada New bahawa dia bertanya kepada gabenor tentang dana “setiap minggu.”

Favre berkata dia tidak tahu wang itu adalah pembiayaan kebajikan. Mesej teks itu menunjukkan, bagaimanapun, bahawa dia memahami aliran wang antara gabenor, New dan Davis — ketua agensi kebajikan negeri, DHS, yang berdedikasi untuk meningkatkan kehidupan kanak-kanak dan keluarga miskin di negeri itu.

Favre juga nampaknya mengenali New dan Davis dengan baik, pada satu ketika pada 2019 menghantar mesej, dengan lebih banyak wajah tersenyum, “Saya sangat menyayangi John, dan anda juga.”

Pada satu ketika, apabila Davis meninggalkan DHS, Favre menghantar mesej kepada New, “Ada perkataan? Jumpa pengarah baru belum?”

Dalam satu kenyataan mengenai teks yang dikeluarkan, seorang peguam untuk Bryant, Billy Quin, berkata bekas gabenor itu telah bersetuju untuk menghasilkan teks “walaupun dia bukan pihak dalam tuntutan mahkamah,” dan telah meminta supaya peguam New “bersetuju dengan perlindungan. perintah yang akan membolehkan [texts] untuk digunakan di mahkamah dengan sekatan munasabah tertentu.”

Peguam Bryant berkata bahawa kes harus dibicarakan di mahkamah, bukan di akhbar. “Nampaknya peguam New lebih suka untuk membicarakan kes anak guamnya dalam kes yang terakhir berbanding dengan yang pertama.”

Ditanya mengenai kebimbangan Favre menyatakan bahawa orang ramai akan mengetahui bahawa dia mendapat wang geran negara, peguam Favre, Bud Holmes, berkata Favre “tidak memerlukan publisiti” dan berfikir “akan kelihatan buruk untuk mendapat wang daripada program. ”

Holmes berkata Favre pada asalnya menawarkan untuk membuat kemunculan awam secara percuma, tetapi Nancy New, yang mengendalikan organisasi bukan untung yang memberikan geran kebajikan, “terus berkata dia mempunyai belanjawan.”

Holmes berkata Favre tidak tahu bahawa dana itu datang daripada program kebajikan persekutuan. “Dia tidak faham dari mana geran itu datang,” kata Holmes. “Dia tidak tahu.”

Ditanya mengapa Favre, yang dibayar kira-kira $140 juta semasa kerjaya NFLnya, tidak hanya menderma wang untuk kemudahan bola tampar, Holmes berkata, “Dia memang menderma sedikit, tetapi begitulah keadaannya dengan orang kaya. Mereka mengumpul wang.”

Holmes menambah bahawa pelawak Jerry Lewis bukan sahaja menderma wang untuk teleton distrofi ototnya yang popular, “dia menaikkannya.”

Holmes, yang sebelum ini mengakui bahawa Favre telah ditemu bual oleh FBI, berkata dia tidak dihubungi baru-baru ini oleh penyiasat persekutuan.

We would like to give thanks to the author of this short article for this amazing material

“Santa datang hari ini”: Teks Favre menunjukkan peranannya dalam skandal kebajikan Mississippi


Discover our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/