‘Saya hampir mati,’ kata bekas bintang Liverpool berikutan ‘kekacauan’ final Liga Juara-Juara

Berpuluh-puluh ribu peminat menapis melalui Paris menuju ke Stade de France bersedia untuk menyaksikan Liverpool dan Real Madrid bersaing untuk hadiah utama bola sepak kelab Eropah.

Tetapi bagi bekas pemain Liverpool Alan Kennedy, perlawanan itu dicemari oleh pengalaman yang menakutkan, menyebabkan dia takut akan ada “kehilangan nyawa.”

Perlawanan yang sangat dinanti-nantikan itu dibumbui dengan pelbagai detik huru-hara: Menteri Dalam Negeri Perancis Gérald Darmanin pada hari Rabu memohon maaf atas “penggunaan gas pemedih mata yang tidak seimbang” oleh polis Perancis semasa perlawanan akhir dan berkata siasatan telah dibuka ke atas tindakan polis.

Perlawanan itu sendiri tertangguh lebih 35 minit selepas penyokong Liverpool bergelut untuk memasuki Stade de France dan gas pemedih mata telah digunakan oleh polis Perancis ke arah penyokong yang ditahan di kawasan yang padat.

Kini, pada minggu selepas perlawanan, gambar tidak teratur telah muncul: gambar menunjukkan peminat bersesak-sesak di kawasan berpagar selepas kesesakan terbentuk di sekitar pintu masuk yang sangat ketat di penghujung Liverpool, manakala ramai peminat yang mempunyai tiket berkata mereka ditahan untuk memasukinya. stadium di kawasan yang sesak berbahaya dan komunikasi daripada keselamatan adalah lemah.

Kennedy berada di perlawanan itu dengan anaknya dan mengalami kekacauan itu sendiri, memberitahu CNN Sport Don Riddell dia terperangkap di dalam keretakan di pintu selekoh tiket.

“Saya harus katakan, ia benar-benar huru-hara. Dan jika bukan kerana anak saya dan jika bukan kerana orang yang membantu saya melepasi pagar — dan ia adalah pagar besi yang sukar untuk diatasi – – jika mereka tiada, maka saya akan menghadapi masalah yang serius,” kata Kennedy, yang menjaringkan gol kemenangan di Paris menentang Real Madrid pada perlawanan akhir Piala Eropah 1981.

“Tekanan datang dari semua pihak. Nampaknya, anda tahu, orang datang dari kanan. Mereka datang dari kiri. Malah mereka datang dari arah lurus,” katanya. “Ke mana-mana arah kami berpaling… kami tersalah jalan.

“Saya masih ingat berada pada satu titik di mana saya hanya berkata kepada diri sendiri: ini sangat berbahaya. Akan ada kehilangan nyawa. Saya berasa seolah-olah saya secara fizikal bergelut dengan ramai orang.”

Akhirnya, dua lelaki di atas pagar besi telah menangkapnya dan dapat mengangkatnya ke seberang, kata Kennedy.

“Saya benar-benar takut,” katanya, sambil menambah bahawa dia sedar “tragedi yang telah berlaku selama ini. Dan saya tidak akan sekali-kali mendoakan itu kepada sesiapa kerana anda tidak tahu yang mana cara terbaik untuk beralih. Anda tidak tahu yang mana cara terbaik untuk pergi.”

Daripada tragedi tersebut, yang paling terkenal dalam bola sepak Inggeris ialah 1989 Bencana Hillsborough. Semasa separuh akhir Piala FA antara Liverpool dan Nottingham Forest, 97 penyokong terbunuh akibat kesesakan di tempat penonton dan 162 lagi dimasukkan ke hospital akibat kecederaan.

Peminat Real Madrid mengalami isu yang sama seperti yang digambarkan Kennedy di sekitar stadium hujung minggu lalu, dengan pelawat bercakap mengenai arahan yang tidak baik oleh pegawai UEFA dan stadium, kawalan orang ramai yang tidak mencukupi dan insiden ganas.

Polis menyembur gas pemedih mata ke arah penyokong Liverpool menjelang perlawanan akhir Liga Juara-Juara.

“Seperti yang dapat dilihat dengan jelas dalam imej mendedahkan yang diterbitkan oleh akhbar, ramai peminat telah diserang, diganggu, dirompak dan dirompak dengan ganas. Peristiwa yang turut berlaku apabila orang ramai memandu di dalam kereta atau bas mereka bimbang untuk kesihatan fizikal mereka. daripada mereka juga terpaksa bermalam di hospital kerana kecederaan yang mereka terima,” kata Real Madrid dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Jumaat.

“Kami ingin tahu yang menjadi sebab di sebalik pemilihan stadium sebagai tuan rumah perlawanan akhir dan apakah kriteria yang dipertimbangkan memandangkan apa yang berlaku pada hari itu,” tambah kelab itu.

“Berdasarkan perkara ini, kami meminta jawapan dan penjelasan yang menentukan siapa yang bertanggungjawab untuk meninggalkan penyokong tanpa bantuan dan tidak berdaya,” kata kelab itu, sambil menambah bahawa “tingkah laku umum peminat pada setiap masa adalah teladan.”

Butiran sedang muncul tentang perkara yang ditanggung oleh peminat.

“Semua pintu masuk yang lain[s] ke ruang legar di sekitar Stadium yang kami boleh lihat dari sana [unexpectedly] ditutup, dan ramai penduduk tempatan melompat pagar,” peminat sebenar Amando Sánchez menulis di Twitter, menyatakan bahawa “pegawai takut dan tidak diberi alat yang mencukupi untuk menangani situasi itu. [sic].”

“Tiada maklumat diberikan [to] peminat. UEFA tidak seharusnya dibenarkan menjalankan acara seperti ini lagi,” katanya.

Sementara itu, saksi memberitahu akhbar Sepanyol El Mundo bahawa penyokong Real Madrid menjadi sasaran pencuri dan kenderaan mereka dipecah masuk pada perlawanan itu.

“Mereka datang untuk mengambil segala-galanya daripada kami, untuk merompak kami, tetapi Gendarmerie yang melancarkan semburan lada dan bola getah ke arah kami. Kami turun ke Metro dan ia telah bertukar menjadi sarang tikus. Jika anda cuba keluar untuk mencari teksi, mereka meminta anda 300 euro untuk membawa anda keluar dari sana,” Enrique Cazorla, sosio (ahli) Real Madrid dan peserta lima perlawanan akhir Liga Juara-Juara sebelum ini, memberitahu El Mundo.

“Kami bernasib baik kerana keluar dari stadium, tetapi ramai peminat Madrid yang lain telah dirompak atau diserang oleh kumpulan yang kelihatan seperti penduduk tempatan, semasa keluar dari stadium atau di kereta bawah tanah, dengan ketiadaan kehadiran dan tindakan daripada polis Perancis,” Sánchez bersambung di Twitter.

Pegawai polis mengawal Stade de France menjelang perlawanan akhir Liga Juara-Juara.

Tekanan meningkat untuk penyiasatan

Permainan menyalahkan telah berlaku, dengan akaun berbeza tentang kekacauan hujung minggu lalu datang dari pihak berkuasa UK dan Perancis.

Pada hari Isnin, Darmanin berkata tiket palsu harus dipersalahkan atas kelewatan itu, mendakwa terdapat “penipuan besar-besaran, industri dan terancang tiket palsu” dan bahawa “30,000 hingga 40,000 peminat Inggeris … mendapati diri mereka berada di Stade de France sama ada tanpa tiket atau dengan tiket yang dipalsukan.” UEFA, badan induk bola sepak Eropah, juga berkata pengumpulan peminat di pintu selekoh disebabkan oleh tiket palsu.

Angka-angka itu telah dipertikaikan, manakala ahli parlimen UK Ian Byrne berkata mengaitkan orang ramai dan penangguhan tiket palsu adalah “karut” dan percubaan pihak berkuasa Perancis dan UEFA untuk menutup punggung mereka.

CNN telah menghubungi UEFA untuk mendapatkan komen.

“Apabila anda melihat cara polis Perancis bertindak balas, mereka terharu dan acara itu tidak disediakan,” kata editorial Perancis Alexis Poulin dari Le Monde Moderne kepada CNN Sport.

Insiden itu telah membawa isu kepolisan yang berat-berat kembali ke hadapan hati nurani Perancis. Pesuruhjaya Polis Paris Didier Lallement telah menjadi nadi kepada beberapa kontroversi, terutamanya semasa Gilets Jaunes protes 2018 dan 2019, di mana 2,400 penunjuk perasaan dan 1,800 anggota polis dilaporkan cedera dan berpuluh-puluh penunjuk perasaan jaket kuning dilaporkan hilang mata dalam pertempuran ganas dengan polis.
Polis Paris juga telah dituduh keganasan yang didakwa dalam siri kematian dalam tahanan polis yang mencerminkan pembunuhan George Floyd.
Liverpool meminta penyiasatan rasmi terhadap adegan jelek sekitar final Liga Juara-Juara

“Encik Lallemant telah berada di sana sejak pergerakan jaket kuning. Dan ia sangat ganas. Dan sejak itu, dia telah [taking a] garis keras, menggunakan banyak kekerasan,” kata Poulin.

“Beliau menulis semula buku cara menjaga ketenteraman semasa manifeste, semasa protes.

Untuk perlawanan akhir Liga Juara-Juara, Poulin berkata polis “jelas tidak bersedia.”

“Encik Lallemant berkata bahawa dia kehilangan beberapa lelaki, tidak cukup anggota polis untuk mengawasi acara itu,” katanya, sambil menambah bahawa terdapat laporan bahawa stadium itu juga mengupah pekerja yang tidak dilatih untuk menjaga pintu dengan betul.

“Jadi ia adalah berturut-turut kesilapan.”

Ahli politik berprofil tinggi, termasuk Presiden Perancis Emmanuel Macron, enggan mengulas secara terperinci mengenai isu itu, tambahnya, manakala jurucakap kerajaan Olivia Grégoire pada sidang akhbar pada hari Rabu cuba mengecilkan kekacauan itu.

“Pertama sekali, secara ringkas, bolehkah kita melakukan perkara yang lebih baik atau bolehkah ia dikendalikan dengan lebih baik? Ya,” kata Grégoire.

“Pertama sekali, presiden republik itu dan seluruh kerajaan berasa sedih dan kesal terhadap mereka yang datang dan hanya dilucutkan perlawanan,” katanya.

Tetapi ini tidak banyak membantu meyakinkan orang ramai atau media Perancis.

“Masyarakat Perancis amat meluat dengan cara ia berlaku, terutamanya kerana pembohongan pihak berkuasa, dan hakikat bahawa mereka tidak mahu menganggap hakikat bahawa mereka tidak bersedia, dan mereka bertanggungjawab, terutamanya, untuk kegagalan itu,” kata Poulin.

Tindakan ‘tidak sesuai’ dan peminat yang menggegarkan

Kelab Bola Sepak Liverpool telah meminta pihak berkuasa menjalankan penyiasatan rasmi ke atas adegan jelek yang merosakkan perlawanan akhir yang bertujuan menandakan satu tahun kejayaan kelab.

Lewat Jumaat, UEFA memohon maaf “kepada semua penonton yang terpaksa mengalami atau menyaksikan peristiwa yang menakutkan dan mendukacitakan” dalam pembinaan perlawanan. Selain itu, badan induk itu telah menyediakan semakan bebas untuk “mengenal pasti kelemahan dan tanggungjawab semua entiti yang terlibat dalam penganjuran perlawanan akhir” dengan laporan akhir ditetapkan untuk dipaparkan di laman web UEFA.

Polis meronda di pintu pagar di Paris' Stade de France.

Pada hari Rabu, Darmanin berkata “terdapat tindakan yang tidak wajar dan tidak seimbang oleh pegawai polis dan polis rusuhan yang telah didokumenkan.”

“Saya ingin mengatakan bahawa terdapat dua permintaan penyiasatan,” tambahnya, bercakap semasa pendengaran di hadapan Senat Perancis.

“Saya sendiri melihat dua kejadian di mana jelas menjaga ketenteraman awam dan penggunaan gas pemedih mata adalah bertentangan dengan peraturan penggunaan dan saya meminta sekatan daripada ketua polis untuk kedua-dua pegawai ini.

“Adalah jelas bahawa perkara boleh diatur dengan lebih baik,” akui Darmanin, sambil menambah bahawa “imej negatif perlawanan ini adalah luka untuk kebanggaan negara kita.”

Mengenai isu penipuan tiket yang dilaporkan oleh Darmanin pada Isnin, menteri itu berkata antara 57% hingga 70% tiket yang dihadiahkan peminat Liverpool adalah palsu.

Menteri Sukan Perancis, Amélie Oudéa-Castéra turut berucap di Senat dan mengumumkan bahawa mereka telah meminta pampasan daripada UEFA bagi pemegang tiket yang tidak dapat menghadiri perlawanan itu.

“Kami berkata kepada diri sendiri bahawa perkara pertama yang perlu kami lakukan ialah meminta pampasan untuk 2,700 penyokong Liverpool yang tidak dapat menghadiri perlawanan itu walaupun mereka mempunyai tiket yang sah, dan kami meminta UEFA memberi pampasan kepada mereka dengan cepat dan pada seorang individu. asas,” katanya.

Poulin berkata bahawa perlawanan minggu lalu telah menimbulkan banyak kegagalan, termasuk kegagalan pihak berkuasa untuk mengawal orang ramai.

“Tetapi isu utama ialah bilangan anggota polis dan juga latihan mereka ini, kerana apa yang dikatakan anggota polis itu ialah mereka tidak dilatih untuk mengamankan stadium,” katanya.

“Adakah itu akan berlaku untuk acara akan datang?” dia bertanya, sambil menyatakan bahawa Paris akan menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Panas dalam masa dua tahun.

Beberapa peminat telah dibiarkan terguncang dengan pengalaman itu.

“Saya tidak ingat banyak tentang permainan itu. Sekarang bukankah itu pelik? Anda tahu, kami mempunyai pandangan yang baik, tetapi saya tidak ingat banyak tentang permainan itu,” kata Kennedy.

“Sebab saya rasa saya trauma dengan apa yang berlaku sebelum ini. Awak tahu, saya mesti cakap saya hampir mati.”

Xiaofei Xu dari CNN menyumbang kepada pelaporan.

We would love to thank the author of this post for this amazing content

‘Saya hampir mati,’ kata bekas bintang Liverpool berikutan ‘kekacauan’ final Liga Juara-Juara


You can find our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/