‘Senang’ Nadal memasuki Wimbledon dengan kedudukan yang baik

LONDON — Rafael Nadal pada hari Sabtu berkata prosedur yang dia alami pada kecederaan kaki kroniknya selepas Roland Garros bermakna dia tidak mengalami kesakitan, tetapi dia tidak pasti berapa lama rawatan itu akan berkesan.

“Perasaan dan perasaan keseluruhannya adalah positif, tidak, kerana saya berada dalam cara yang positif dari segi kesakitan, dan itulah perkara utama,” kata Nadal.

Nadal telah menghidap sindrom Muller-Weiss, keadaan jarang berlaku yang menyebabkan sakit kronik di kaki kirinya. Dia menghilangkan kecederaan di Roland Garros dengan menyuntik saraf untuk membolehkannya bermain.

Kecederaan itu menyebabkan dia berasa sakit ketika berjalan apatah lagi bermain. Selepas Roland Garros, Nadal menjalani ablasi saraf frekuensi radio, yang menyasarkan saraf tertentu yang menuju ke kawasan kakinya yang sakit.

Pada masa itu, Nadal berkata kejayaan prosedur itu akan menentukan sama ada dia akan bermain di Wimbledon, kerana dia tidak sanggup lagi menjalani suntikan harian. Jika prosedur itu tidak berjaya, Nadal berkata dia akan memerlukan pembedahan besar atau akan mencari penyelesaian atau hasil alternatif.

Bagaimanapun, ia telah terbukti cukup berkesan untuk membolehkan Nadal meneruskan tugasnya untuk Grand Slam kalendar, setelah merangkul gelaran Terbuka Australia dan Perancis tahun ini.

“Nah, adalah jelas bahawa jika saya berada di sini, ia kerana keadaan menjadi lebih baik. Jika tidak, saya tidak akan berada di sini,” kata Nadal. “Begitu gembira tentang perkara itu, bagaimana berkembang. Saya tidak boleh menjadi sangat gembira kerana saya tidak tahu apa yang boleh berlaku.

“Pertama sekali, saya boleh berjalan seperti biasa pada kebanyakan hari, hampir setiap hari. Itu bagi saya isu utama. Apabila saya bangun, saya tidak mengalami kesakitan seperti yang saya alami selama setahun setengah, Jadi agak gembira tentang itu. Dan perkara kedua, berlatih. Saya secara keseluruhan lebih baik, sejujurnya, bukan? Sejak dua minggu lepas, saya tidak mempunyai satu hari pun dalam hari-hari yang mengerikan ini yang saya tidak boleh bergerak langsung. Sudah tentu, hari lebih baik; hari sedikit lebih buruk.”

Nadal telah memenangi 22 gelaran perseorangan Grand Slam dan menyasarkan untuk memenangi mahkota Wimbledon ketiganya memasuki perlawanan pusingan pertama Selasa menentang Francisco Cerundolo.

Dia berkata dia akan cuba meletakkan sebarang pemikiran tentang kecederaan kaki itu dalam tempoh dua minggu akan datang.

“Saya tidak boleh memberitahu anda sama ada saya akan berada dalam detik positif itu selama seminggu, dua hari, atau tiga bulan,” kata Nadal. “Sudah tentu, rawatan yang saya lakukan, tidak memperbaiki kecederaan saya. Tidak memperbaiki kecederaan saya langsung tetapi boleh menghilangkan sedikit kesakitan. Itu matlamat utama.

“Kadang-kadang perkara dalam dunia perubatan, matematik tidak boleh diramal 100%. Tetapi secara teorinya boleh membantu kaki kerana ia mengenai saraf. Anda menyentuh saraf, jadi kemudian saraf seperti tertidur dalam beberapa cara untuk seketika, tetapi kemudian pulih. Jadi berapa lama saraf akan menjadi seperti itu, saya tidak boleh memberitahu anda. Ia sesuatu yang perlu kita temui.”

Tetapi prosedur ini adalah langkah yang baik, dan telah membawa senyuman kembali ke wajah Nadal.

“Hari ini saya berasa baik. Gembira untuk itu,” kata Nadal. “… Tenis adalah bahagian kedua dalam hidup anda. Mungkin bahagian yang paling sukar ialah mengalami kesakitan dalam hidup anda setiap hari. Masalah yang saya ada ialah saya mengalami kesakitan berjalan setiap hari. Itu kadang-kadang menjejaskan kebahagiaan anda. dan dalam beberapa cara yang positif dan bagaimana sikap itu tidak begitu positif sepanjang masa.

“[It is] positif sekarang. Mari kita lihat apa yang boleh berlaku pada masa hadapan.”

We would love to thank the writer of this article for this awesome web content

‘Senang’ Nadal memasuki Wimbledon dengan kedudukan yang baik


You can find our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/