Senat meminta kesahihan pengecualian antitrust MLB

Jawatankuasa Kehakiman Senat mempersoalkan kesahihan pengecualian antitrust Major League Baseball, mengeluarkan surat pada hari Selasa yang ditujukan kepada Peguambela untuk Liga Kecil yang bertanya tentang kesannya terhadap kehidupan pemain.

Surat itu adalah usaha dwipartisan yang diketuai oleh Senator Dick Durbin (D-Illinois), Chuck Grassley (R-Iowa), Richard Blumenthal (D-Connecticut) dan Mike Lee (R-Utah). Surat oleh Jawatankuasa Kehakiman menandakan langkah besar pertama yang diambil oleh kerajaan persekutuan untuk mempersoalkan kesahihan pengecualian antitrust MLB.

“Kami menulis untuk mendapatkan maklumat tentang bagaimana pengecualian antitrust besbol memberi kesan kepada persaingan dalam pasaran buruh untuk pemain bola kecil liga serta operasi pasukan liga kecil,” bunyi surat itu.

Soalan daripada surat itu termasuk: apakah kesan pengecualian antitrust terhadap berlakunya sekatan dan pemberhentian kerja di peringkat MLB; apakah peranan yang dimainkan oleh pengecualian antitrust dalam menghendaki semua liga kecil menandatangani kontrak pemain seragam; dan apakah kesan penghapusan pengecualian antitrust terhadap keadaan kerja liga kecil. Ia juga bertanya tentang tahap rasuah dan penyalahgunaan di pasaran untuk prospek antarabangsa dan jika pengecualian antitrust mempunyai sebarang peranan dalam membolehkan amalan menandatangani ini.

Surat itu mewakili soalan yang paling teliti tentang pengecualian antitrust MLB di peringkat persekutuan. Isu itu telah dua kali sampai ke Mahkamah Agung sejak 1922 (1953 dan 1972), dan cabaran 2017 gagal di Mahkamah Rayuan Litar AS ke-9.

“Kita perlu meneliti bagaimana pengecualian antitrust 100 tahun Major League Baseball menjejaskan operasi pasukan besbol liga kecil dan keupayaan pemain bola kecil liga untuk mencari rezeki yang layak,” tulis Durbin. “Permintaan dua pihak untuk mendapatkan maklumat ini akan membantu memaklumkan Jawatankuasa tentang kesan pengecualian ini, terutamanya apabila ia melibatkan prospek liga kecil dan antarabangsa. Kami perlu memastikan semua pemain bola profesional dapat bermain di padang yang adil dan rata.”

Grassley menulis: “Ini adalah mengenai memastikan permainan yang sama rata untuk liga-liga kecil dan pemainnya. Pengecualian antitrust khas MLB tidak seharusnya mengenakan masalah buruh atau penguncupan untuk pasukan dan pemain liga kecil. Besbol adalah hobi Amerika dan ini bermakna lebih daripada sekadar liga utama.”

Melarang pengecualian antitrust MLB secara asasnya akan mengubah perniagaan besbol di Amerika.

Kontrak pemain seragam yang ditandatangani oleh setiap liga kecil menyatakan bahawa pasukan mengawal hak pemain sehingga tujuh tahun dalam liga kecil dan tujuh tahun dalam liga utama. Disebabkan oleh pengecualian antitrust, jika pemain liga kecil memutuskan untuk berhenti bermain sukan sebelum tujuh tahun dalam kategori bawah atau major, pasukan memiliki hak ke atas pemain dan dia tidak boleh bermain sukan itu secara profesional di tempat lain melainkan dia dilepaskan daripada kontraknya. .

“Pemain liga kecil adalah kumpulan yang paling terkesan dengan pengecualian antitrust besbol,” kata pengarah Advocates for Minor Leaguers, Harry Marino. “Pemilik MLB seharusnya tidak mempunyai lesen khas untuk membayar gaji pekerja mereka lebih rendah. Kami yakin Kongres akan mengiktiraf sebanyak mungkin melalui proses ini dan, akhirnya, memansuhkan pengecualian antitrust besbol kerana ia berkaitan dengan isu mengenai pemain liga kecil.”

Daripada empat sukan utama di Amerika, besbol adalah satu-satunya yang mempunyai pengecualian antitrust. MLB telah beroperasi dengan pengecualian antitrust sejak 1922 selepas Mahkamah Agung memutuskan bahawa liga boleh menyekat gaji dan membuat keputusan perniagaan yang beroperasi di luar peraturan anti-monopoli.

Hasil daripada pengecualian antitrust, pemain besbol yang menandatangani kontrak pemain seragam tidak boleh mendapatkan gaji yang lebih baik di tempat lain. Pada 2022, pemain liga kecil akan membuat gaji tahunan antara $4,800 dan $15,400. Garis panduan kemiskinan persekutuan AS untuk seorang di kebanyakan negeri pada tahun 2022 ialah $13,590.

Mereka dalam kerajaan persekutuan sebelum ini mengancam pengecualian antitrust khas MLB. Pada Mac 2022, Durbin tweet bahawa “sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan semula pengecualian antitrust khas MLB, yang membolehkan mereka bertindak sebagai monopoli yang sah.”

Senator Lee, ahli Jawatankuasa Kehakiman, memperkenalkan rang undang-undang yang dipanggil Akta Persaingan dalam Besbol Profesional yang mendapat sokongan daripada tiga Republikan lain dalam panel, termasuk Ted Cruz dari Texas, Josh Hawley dari Missouri dan Marsha Blackburn dari Tennessee. Semasa memperkenalkan rang undang-undang itu, Lee berkata bahawa undang-undang antitrust meningkatkan persaingan dan persaingan memberi manfaat kepada pengguna dengan menurunkan harga dan meningkatkan kualiti.

“Tiada sebab bahawa Major League Baseball harus dilayan secara berbeza daripada mana-mana liga sukan profesional lain di Amerika,” kata Lee pada April 2021. “Tiada sebab mengapa mereka sepatutnya mendapat layanan keutamaan berbanding dengan NFL, atau NBA, atau mana-mana organisasi olahraga profesional lain.”

Selain itu, empat pasukan liga kecil memfailkan tuntutan mahkamah ke Mahkamah Daerah Amerika Syarikat pada akhir Disember dengan alasan bahawa keputusan Major League Baseball untuk menamatkan gabungan liga besar kelab tersebut mewakili tingkah laku antipersaingan yang melanggar undang-undang antitrust persekutuan, mewakili pakatan sulit di pihak MLB untuk menghapuskan peranan pasaran bebas dalam menentukan nasib francais.We would like to say thanks to the author of this post for this amazing web content

Senat meminta kesahihan pengecualian antitrust MLB


Check out our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/