Serena Williams lwn Ajla Tomljanović: Tenis Terbuka AS 2022 – secara langsung!

Williams 2-1 Tomljanović* (* menandakan pelayan seterusnya)

Saya telah melihat tiga ulangan lob Tomljanović memukul ke atas Serena pada 0-15, dan saya masih tidak nampak bagaimana ia berlaku. Tetapi kami di sini bukan untuk berdebat dengan technolehjkaeme23hb h yang maksum.

Bagaimanapun, Serena memegang cinta.

*Williams 1-1 Tomljanović (* menandakan pelayan seterusnya)

Ah, sekarang kita tahu mengapa Tomljanović memilih untuk menerima. Servisnya bukan apa-apa jika tidak menakutkan, dan ia tidak menakutkan.

Seperti yang dilakukannya dalam perlawanan terakhirnya, Serena gembira meledakkan servis kedua lawan merentasi gelanggang. Dia mencapai pemenang bersih untuk menetapkan tiga mata pecah. Dia hanya perlukan satu.

Williams 0-1 Tomljanović* (* menandakan pelayan seterusnya)

Tomljanović memenangi lambungan dan dipilih untuk menerima. Seseorang yang lebih bijak daripada saya perlu menjelaskan mengapa itu idea yang bagus. Servis Serena kadang-kadang goyah di sini, tetapi ia bukan sesuatu yang anda mahu hadapi apabila dia didail masuk.

Tetapi pada awalnya, ia tidak. Serena terlepas lima servis pertama pertamanya, dan walaupun dia memenangi satu mata dengan pukulan jatuh bersudut yang bagus di jaring, dia menghadapi dua mata pecah.

Pada yang pertama, dia mendapat servis kedua, tetapi Tomljanović dengan mudah kembali, dan selepas rali singkat, Serena mencecah satu pukulan panjang. Rehat awal untuk warga Croatia-Australia.

Ketepikan cepat untuk pembaca Australia kami: Nick Kyrgios menghadapi Amerika JJ Wolf di Stadium Louis Armstrong (yang kedua terbesar selepas Arthur Ashe) selepas perlawanan Andreescu-Garcia yang disebutkan di atas.

Siapakah Ajla Tomljanović?

Fakta asas:

  • Dia dilahirkan di Croatia tetapi telah menukar kewarganegaraannya ke Australia.

  • Kedudukan perseorangan kerjaya teratasnya ialah ke-38, ditetapkan pada Februari tahun ini. Dia kini ke-46.

  • Dia telah mara ke suku akhir di Wimbledon dua tahun berturut-turut.

  • Bandar kegemarannya untuk dilawati ialah … Charlotte, NC, mungkin bukan destinasi pelancongan terbesar di dunia tetapi tempat di mana dia mempunyai keluarga.

  • Dia membuat acara cabutan utama WTA pada 2009 dan memecahkan 100 teratas akhir tahun pada 2013.

  • Ayahnya bermain bola baling. (Bagi pembaca Amerika yang tidak mengikuti Sukan Olimpik, kami maksudkan jenis dengan jaring, bukan dinding.)

  • Ingatan tenis terbaiknya ialah kali pertama dia di gelanggang bersama Chris Evert, jadi agak malang Evert tidak hadir di gerai siaran malam ini. Mary Jo Hernandez berada di atas sana bersama John McEnroe dan Chris Fowler.

Kemegahan dan keadaan pra-perlawanan akan berakhir. Ini kita pergi…

Sementara itu, dalam tenis lelaki…

Benih atas Daniel Medvedev sekali lagi mendapat penghormatan yang meragukan untuk cuba mengikuti Serena di Stadium Arthur Ashe, menghadapi Yibing Wu dan mengingatkan saya apabila saya melihat Trik Murah dalam bentuk teratas pembukaan untuk Robert Plant yang acuh tak acuh.

Tetapi seperti cabutan wanita dengan Serena, kemuncak cabutan lelaki ialah kemaraan rakan veteran Rafael Nadalyang maju hari ini walaupun menumbuk hidungnya.

Seolah-olah tenis wanita sedang berlangsung dalam beberapa garis masa alternatif, dan Serena mengikuti Spock melalui lubang cacing masa atau apa sahaja yang memungkinkan untuk Leonard Nimoy untuk muncul dalam but semula Star Trek.

Tiada seorang pun daripada pemain ini pernah bermain dengan Serena.

Tidak Danka Kovinic, lawan pusingan pertama Serena di sini. Bukan Kontaveit. Bukan Tomljanović, lawan malam ini.

Bukan Samsonova atau Krunic (nama pertama akan berada di penghujung catatan ini), bakal lawan pusingan keempatnya.

Bukan calon lawan suku akhir, pilihan kelima Ons Jabeur dan pilihan ke-18 Veronika Kudermetovayang telah pun memenangi perlawanan pusingan ketiga mereka.

Bukan benih atas pun Iga Świątekjuara dua kali Terbuka Perancis yang kurang cemerlang di gelanggang keras.

Jika pemain-pemain ini adalah anak-anak hebat yang sedang naik daun dengan kesombongan muda yang membuatkan mereka tidak tahan dengan mistik Serena, mungkin mereka akan mempunyai lebih banyak peluang. Kontaveit memperoleh keyakinan buat seketika, bangkit pada set pertama untuk memaksa pemecah seri dan kemudian melepasi Serena pada set kedua, tetapi ia sentiasa kelihatan seolah-olah Serena hanya menarik nafas sebelum melepaskan kemarahan pada set ketiga.

Tetapi dengan pengecualian Świątek yang berusia 21 tahun, ini adalah pemain veteran yang tahu mereka sepatutnya digeruni, dan mereka, walaupun Tomljanović telah menghasilkan cara baru untuk menyekat orang ramai yang sudah mengganggunya apabila dia bermain beberapa gelanggang jauhnya.

(Ini adalah kelebihan gelanggang rumah daripada jenis yang jarang, jika pernah, dilihat dalam tenis. Kadang-kadang, segelintir orang telah menceriakan kesilapan servis lawan, tetapi sebahagian besarnya ia adalah penonton yang menghargai – dan Serena sendiri pernah tutup peminat yang merungut tentang panggilan talian, aduan luar biasa dalam kejohanan yang panggilan talian dinilai secara elektronik.)

Kurungan paling menarik sekarang akan menentukan lawan separuh akhir yang berpotensi untuk Serena. Coco Gauff dikalahkan Madison Keys dalam perlawanan pemain muda AS yang diilhamkan oleh adik-beradik Williams. Di Stadium Louis Armstrong malam ini, juara Terbuka AS 2019 Bianca Andreescu berdepan pemain mantap Caroline Garcia.

Serena masih perlu memenangi lima perlawanan untuk perlawanan Mahkamah MargaretRekod 23 kemenangan Grand Slam, satu markah yang dicapai dalam era di mana bidang persaingan tidak begitu luas seperti hari ini. Rentetan berakhir, dan Serena mungkin akan berakhir sebelum dia mempunyai peluang untuk bermain final impian itu. Tetapi tiada sesiapa dalam bidang ini yang membuat anda berfikir, “Ya, ITU adalah orang yang akan mengalahkan Serena.” Bukan selepas melihat Williams bermain Rabu sebagai underdog yang sepatutnya mengatasi pemain No. 2 dunia itu.

(Nama-nama pertama itu: Liudmila Samsonova dan Aleksandra Krunic.)

Bolehkah Bianca Andreescu menghentikan Serena? Kami perlu menunggu sebentar untuk mengetahuinya. Gambar: Danielle Parhizkaran/USA Today Sports

Luangkan pemikiran hari ini untuk mereka yang berada dalam bidang pertaruhan sukan yang menyelubungi dunia.

Jika anda telah bertaruh pada Serena Williams sebelum hari Isnin, kemungkinan anda telah membeli tiket anda di 50-1 kemungkinan. Sekarang dia dalam julat 14-1. Dan tidakkah ITU kelihatan terlalu ragu-ragu, memandangkan cara dia telah mara melalui dua pusingan pertama ini?

Kita perlu bertanya pada ketika ini – siapa yang akan mengalahkannya?

Juara bertahan Emma Raducanu? Keluar pada pusingan pertama.

juara Wimbledon Elena Rybakina? Juga keluar pada yang pertama.

Benih kedua Anett Kontaveit? Tewas pada hari Rabu kepada seseorang … oh, betul … Serena Williams.

Bagaimana pula dengan juara dua kali Naomi Osaka, seperti Serena pemain yang kekurangan aktiviti dan kejayaan baru-baru ini menafikan kemampuannya? Tidak. Keluar dalam yang pertama.

Turut keluar dalam pusingan kedua: Pilihan ketiga Maria Sakkari dan benih keempat Paula Badosa.

Semua memberitahu, hanya enam daripada 11 terbaik berjaya mara ke pusingan 32.

Malam ini, Serena bermain Ajla Tomljanović, pemain ranking ke-46 di dunia. Sekiranya dia menang itu, dia akan berdepan pemenang perlawanan yang dimainkan di Gelanggang 17 antara Samsonova yang berada di kedudukan ke-35 dan Krunic yang berada di kedudukan ke-96. Mata bonus jika anda tahu nama pertama mereka. Jawapan di post seterusnya. Yang ini sudah menjadi minggu terpanjang saya kerana pada dasarnya saya menerangkan penjajaran kosmik yang tidak dilihat sejak Penumpuan Harmonik 1987.

Berita buruk untuk Serena ialah dia dan Venus Williams tewas dalam aksi pembuka beregu mereka malam Khamis. Tetapi itu hanya bermakna lebih banyak rehat bagi seseorang yang berada pada usia di mana lelaki mula membeli kereta yang mencolok untuk mengimbangi garis rambut dan badan ayah mereka yang semakin surut. (Bukan saya. Saya mempunyai kereta yang bijak.) Dia boleh menumpukan perhatian untuk menghancurkan laluannya melalui barisan lawan yang resumenya berbanding dengan Serena serta jualan buku saya berbanding dengan pengarang kanak-kanak Dav Pilkey. (Ya, saya telah bekerja di perpustakaan baru-baru ini, dan saya mempunyai jejak kasut di belakang saya daripada semua kanak-kanak yang bergegas untuk mendapatkan buku Dog Man yang terkini.)

Beau akan berada di sini sebentar lagi. Sementara itu, inilah Merlisa Lawrence Corbett pada majlis perpisahan bersama Venus dan Serena malam tadi.

Serena Williams sering berkata tidak akan ada dia tanpa Venus. Jadi jika ini memang kejohanan terakhir mereka bersama, adalah wajar mereka beraksi dalam acara beregu pada malam Khamis dengan cara yang sama seperti mereka tiba lebih dua dekad yang lalu: sebagai satu pasukan – The Williams sisters.

Selepas mereka bersara secara rasmi, anda akan menemui mereka di halaman majalah sukan, perniagaan, kesihatan, kecergasan dan fesyen. Saudara perempuan Williams mengatasi sukan. Mereka telah rekod terhapus, halangan yang dipecahkan dan preseden sehingga sedikit yang tinggal untuk anak didik seperti Coco Gauff dan Naomi Osaka. Peluang untuk menjadi wanita kulit hitam pertama memenangi grand slam kerjaya? hilang. Wanita kulit hitam pertama memenangi emas Olimpik dalam perseorangan dan berganda? hilang. Wanita kulit hitam pertama memenangi gelaran grand slam dalam perseorangan, beregu dan beregu campuran? hilang. Wanita kulit hitam pertama menduduki tempat No 1? hilang.

Apa yang tinggal ialah warisan sukan yang tiada tandingannya dari segi impak dan kepentingan budayanya. Saudara perempuan Williams mengubah cara permainan itu dimainkan dan siapa yang bermain permainan itu. Empat puluh satu tahun berlalu antara Althea Gibson memenangi gelaran grand slam terakhirnya dan Serena memenanginya yang pertama. Hari ini, empat wanita kulit hitam beraksi di Terbuka AS tahun ini mempunyai gabungan 35 gelaran perseorangan grand slam.

Venus mempunyai lima pingat Olimpik (satu perak, empat emas), yang paling banyak dimenangi oleh mana-mana pemain tenis, lelaki atau wanita, dalam era Terbuka. Serena menduduki tempat kedua, dengan empat pingat emas. Mereka adalah sempurna 14-0 dalam grand slam akhir beregu. Wanita kulit hitam – Serena (23), Venus (tujuh) dan Osaka (empat) – memegang tiga tempat teratas dalam senarai paling banyak gelaran utama dalam kalangan pemain wanita yang aktif. Terdapat lebih ramai wanita kulit hitam dalam undian utama pada Terbuka AS 2022 berbanding wanita Afrika Amerika dalam Siri Dunia tahun lepas.

Venus dan Serena telah membentuk semula landskap tenis sehinggakan mudah untuk melupakan rupa sebelum mereka tiba. Perlawanan tenis wanita jarang dimainkan dalam masa perdana AS sebelum Venus dan Serena. Billie Jean King berjuang keras untuk mendapatkan hadiah wang yang sama di kejohanan utama. Tetapi itu tidak berlaku pada keempat-empat acara grand slam, sehingga Venus dan Serena mula menarik penarafan televisyen mega.

Anda boleh membaca artikel penuh di bawah:

We wish to give thanks to the writer of this article for this awesome web content

Serena Williams lwn Ajla Tomljanović: Tenis Terbuka AS 2022 – secara langsung!


Check out our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/