Siasatan mendapati penderaan sistemik dan salah laku dalam bola sepak profesional wanita | CNNCNN

Siasatan bebas telah menemui penderaan dan salah laku sistemik dalam bola sepak profesional wanita di Amerika Syarikat.

The laporan, diketuai oleh bekas pemangku peguam negara Sally Q. Yates dan dikeluarkan Isnin, berdasarkan lebih 200 temu bual dan mendedahkan Liga Bola Sepak Wanita Kebangsaan (NWSL) di bawah Persekutuan Bola Sepak AS (USSF) gagal menyediakan persekitaran yang selamat untuk pemain.

“Siasatan kami telah mendedahkan liga (NWSL) di mana penderaan dan salah laku – penderaan lisan dan emosi dan salah laku seksual – telah menjadi sistemik, merangkumi beberapa pasukan, jurulatih dan mangsa,” bunyi laporan itu. “Penderaan dalam NWSL berakar umbi dalam budaya yang lebih mendalam dalam bola sepak wanita, bermula dalam liga remaja, yang menormalkan latihan kesat lisan dan mengaburkan sempadan antara jurulatih dan pemain.”

Laporan itu datang kira-kira setahun selepas 12 pasukan NWSL dilemparkan ke dalam huru-hara berikutan laporan oleh The Athletic memperincikan dakwaan paksaan seksual dan salah laku menentang Paul Riley, yang melatih tiga francais NWSL selama lapan musim. Dia dipecat oleh North Carolina Courage selepas The Athletic memetik pemain dalam rekod yang mendakwa bahawa selama bertahun-tahun, Riley menggunakan pengaruh dan kuasanya untuk mengganggu pemain secara seksual dan dalam satu kejadian, memaksa pemain untuk melakukan hubungan seks dengannya.

Riley menafikan tuduhan dalam laporan itu. CNN tidak dapat menghubungi Riley untuk mendapatkan komen.

Berikutan laporan itu, pesuruhjaya NWSL ketika itu Lisa Baird meletak jawatan dan liga membatalkan semua perlawanan dijadualkan pada hujung minggu itu. Menjelang akhir tahun, separuh daripada pasukan liga telah berpisah dengan jurulatih mereka selepas aduan pemain, nota laporan Yates.

Laporan Isnin menyatakan bahawa salah laku dan penderaan seksual jauh lebih meluas daripada hanya satu jurulatih atau insiden.

“Dalam lebih 200 temu bual, kami mendengar laporan demi laporan tentang omelan yang tidak henti-henti dan menghina; manipulasi yang berkaitan dengan kuasa, bukan meningkatkan prestasi; dan tindakan balas terhadap mereka yang cuba tampil ke hadapan,” kata laporan itu. “Lebih membimbangkan ialah kisah salah laku seksual. Pemain menggambarkan corak komen berbaur seksual, perkembangan seksual yang tidak diingini dan sentuhan seksual, dan hubungan seksual yang paksaan.”

Liga berkata pada hari Isnin ia akan mengkaji semula penemuan itu.

“Kami menyedari kebimbangan dan tekanan mental yang ditimbulkan oleh penyiasatan yang belum selesai ini dan trauma yang ramai – termasuk pemain dan kakitangan – terpaksa hidup semula,” liga berkata dalam satu kenyataan.

Siasatan liga sendiri bersempena dengan kesatuan pemain sedang berjalan, kata NWSL.

Laporan Yates memaparkan akaun tangan pertama yang diserahkan daripada pemain yang menerangkan penyalahgunaan daripada ketua jurulatih serta pengurusan pasukan.

Dalam satu kes, seorang ketua jurulatih didakwa meminta seorang pemain menyemak rakaman perlawanan 1 lawan 1 di rumahnya hanya untuk menunjukkan pornografi sebaliknya. Menurut laporan itu, pengurus yang sama “memaksa secara seksual” pemain itu dan “merangkap dan merabanya di khalayak ramai, tetapi tidak kelihatan.”

Terdapat pelbagai dakwaan atau penemuan dalam laporan gangguan seksual dan salah laku oleh ketua jurulatih.

Laporan itu menyatakan jurulatih yang kesat dapat berpindah dari satu pasukan ke satu pasukan walaupun terdapat tuduhan yang dikenakan terhadap mereka kerana liga dan persekutuan khuatir pertubuhan itu boleh dinamakan dalam sebarang potensi fitnah atau tuntutan undang-undang pekerjaan.

Yates mengesyorkan “senarai awam individu yang berdisiplin, digantung, atau dilarang oleh USSF, Ahli Organisasi USSF, atau SafeSport.”

The Pusat AS untuk SafeSport ialah organisasi yang diberi kuasa oleh Kongres dan direka untuk menamatkan penderaan seksual, emosi dan fizikal dalam sukan Olimpik.

“Ini sangat emosional untuk saya, dan secara jujurnya saya menghadapi masalah untuk menyerap segala-galanya dalam laporan itu,” kata Presiden Bola Sepak AS Cindy Parlow Cone kepada pemberita semasa panggilan sidang video. “Saya fikir ia akan mengambil sedikit masa untuk benar-benar membacanya dan memikirkan tindakan dan tidak bertindak orang tertentu dan kemudian akan mengambil sedikit masa untuk kita memikirkan apa yang perlu dilakukan dari segi disiplin.”

Terdahulu, beliau berkata Persekutuan Bola Sepak AS, sebagai badan induk kebangsaan untuk bola sepak, “komited sepenuhnya untuk melakukan segala-galanya dalam kuasanya untuk memastikan semua pemain – di semua peringkat – mempunyai tempat yang selamat dan dihormati untuk belajar, berkembang dan bersaing. ”

Persatuan pemain NWSL memuji pemain yang bekerjasama dengan penyiasatan dan bercakap mengenai penderaan dan salah laku.

“Walaupun sukar untuk membaca laporan ini, ia lebih menyakitkan bagi Pemain, sama ada dikenali atau tidak, untuk menjalaninya. Kami menghargai usaha mereka untuk mencari kebenaran dalam menyokong kerja kami untuk mengubah NWSL,” kata persatuan itu.

“Kisah-kisah ini telah memberi inspirasi kepada kami untuk terlibat dalam tindakan kolektif untuk membawa perubahan. Dengan berkongsi cerita kami, Pemain menuntut semula Liga dan sukan ini,” tambah persatuan itu.

US Soccer memulakan siasatan setahun lalu dengan mengupah Yates dan firma guaman King and Spalding untuk menyemak dakwaan, menjalankan temu bual dan mengesyorkan penyelesaian. Persekutuan berkata ia memberi Yates dan firma autonomi dan akses penuh untuk menghasilkan laporan bebas yang lengkap.

Kenyataan US Soccer menyatakan lembaga pengarah persekutuan telah mengundi untuk mengeluarkan laporan penuh pada hari Isnin sambil mengekalkan “privasi dan kerahsiaan mangsa.”

We wish to say thanks to the author of this write-up for this remarkable web content

Siasatan mendapati penderaan sistemik dan salah laku dalam bola sepak profesional wanita | CNN


Find here our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/