Skor Celtics-Warriors, bawa pulang: Jaylen Brown, Al Horford dan Boston mencuri Permainan 1 di Golden State

Golden State Warriors memasuki malam itu tanpa kalah di lantai rumah mereka semasa playoff NBA 2022 dan selama tiga suku nampaknya mereka akan meneruskan trend itu dalam Permainan 1 siri Akhir NBA mereka menentang Boston Celtics. Bagaimanapun, keadaan berubah dengan ketara sepanjang aksi 12 minit terakhir apabila pelawat masuk ke Chase Center dan mengatasi Warriors 40-16 pada suku keempat untuk bangkit dengan kemenangan 120-108.

Bintang-bintang untuk kedua-dua pasukan datang untuk bermain apabila Stephen Curry mendahului semua penjaring dengan 34 mata tertinggi permainan manakala Andrew Wiggins, Klay Thompson dan Jordan Poole bergabung untuk 44 mata, sembilan lantunan dan tujuh bantuan mereka sendiri. Akhirnya, itu tidak mencukupi untuk mengatasi persembahan daripada Jayson Tatum, Jaylen Brown, Al Horford dan Derrick White kerana pasukan jalanan mampu mencuri kelebihan gelanggang rumah dalam Permainan 1.

Permainan 2 akan berlangsung pada malam Ahad di San Francisco.

Berikut adalah empat perkara penting dari permainan ini:

1. Celtics mencurinya dengan suku keempat yang luar biasa

Celtics memasuki suku keempat dalam masalah serius ketinggalan 12 mata kepada pasukan Warriors yang 9-0 di tempat sendiri dalam playoff melalui tiga pusingan pertama. Dan apabila bingkai bermula dengan Jayson Tatum kehilangan dua pandangan mudah untuk meneruskan persembahan menembak kejamnya, ia tidak kelihatan seolah-olah kemunculan semula dalam kad.

Ketika itulah Jaylen Brown mengambil alih kawalan. Dengan Tatum bergelut, Celtics meletakkan bola di tangannya, dan dia mula bermain demi permainan. Dia sama ada menjaringkan gol atau membantu pada 20 daripada 23 mata pertama Celtics pada suku keempat, ketika mereka bangkit dan akhirnya mengikat permainan dengan baki 5:40 dengan 3-pointer Derrick White yang dibantu oleh Brown. Sukar untuk mengatakan betapa pentingnya regangan itu daripada Brown. Itulah senario yang tepat di mana mereka memerlukannya untuk meningkatkan, dan dia melakukannya dalam permainan terbesar dalam kerjayanya.

Ia kelihatan seolah-olah kami akan berada dalam penamat yang terburu-buru, tetapi sebaliknya Celtics terus berguling. Mereka mengatasi Warriors 17-5 pada 5:40 terakhir untuk menarik diri untuk kemenangan dua angka dan pendahuluan siri 1-0. Jumlah terakhir suku keempat ialah 40-16 berpihak kepada Celtics. Margin 24 mata itu adalah yang terbesar dalam suku keempat dalam sejarah Pusingan Akhir.

Walaupun Celtics bermain dengan baik dalam semua aspek permainan dalam bingkai terakhir, faktor utama adalah rembatan 3 mata mereka. Mereka membuat tujuh percubaan pertama suku itu dari pusat bandar dan menamatkan 9-dari-11 dalam dari dalam yang keempat. Lebih mengagumkan ialah mereka mempunyai lima pemain berbeza membuat 3-pointer semasa regangan itu.

“Teruskan bermain sahaja,” kata Al Horford selepas kemenangan itu. “Itu mesej kami sepanjang perlawanan. Mereka pasukan yang bagus. Dan bagi kami, cuma, anda tahu, teruskan bermain walau apa pun. Dan pemain kami, itulah yang kami lakukan. Itu bukan kami. permainan terbaik, tetapi kami terus berjuang dan mencari cara berbeza untuk mendapatkan kemenangan ini.”

2. Putih melakukannya lagi

Apabila Celtics menukar Josh Richardson, pilihan pusingan pertama 2021 dan pertukaran pilihan pusingan pertama 2028 untuk memperoleh Derrick White dari San Antonio Spurs, ada sesetengah pihak yang bimbang mereka terlalu berputus asa untuk seorang lelaki yang tidak mahu berada dalam kesebelasan utama mereka. Ternyata, mereka mungkin tidak cukup berputus asa.

White cergas apabila dia tiba pada tarikh akhir dan telah meningkat berkali-kali semasa playoff, terutamanya ketika Marcus Smart berhadapan dengan kecederaan. Pada malam Khamis, White melakukannya sekali lagi dengan persembahan terbaiknya. Dia menamatkan dengan 21 mata dan tiga bantuan, menjatuhkan lima pukulan 3 mata tertinggi musim dan bermain pertahanan cemerlang sepanjang malam. Tambah-tolak satu permainan tidak selalunya penunjuk terbaik, tetapi White menjadi pemain tambah-25 tinggi pasukan dalam permainan ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan.

Keupayaannya untuk melencong di sekeliling skrin dan berpegang teguh dengan orang-orang seperti Steph Curry, Klay Thompson dan Jordan Poole semasa mereka berlari ke seluruh lantai adalah sebab utama dia penting dalam siri ini. Sebarang kesalahan yang Celtics dapat daripadanya adalah bonus, dan mereka mencecah jackpot dalam Permainan 1. Ini merupakan kali kedua dia menjaringkan 20 mata tambah dalam playoff, dan dia mencecah dua 3s besar semasa larian suku keempat mereka.

“[White was doing a] sedikit daripada segala-galanya,” kata ketua jurulatih Celtics Ime Udoka. “Jelas sekali lima lawan lapan daripada tiga. Tetapi bermain, membuat pukulan dan pertahanan. Anda bercakap tentang kami tidak mempunyai banyak drop-off apabila Marcus keluar dan dia masuk, saiz dan fleksibilitinya di bahagian pertahanan, keupayaan bermain untuk melibatkan lelaki dan agresif dalam serangan adalah besar malam ini.”

3. Kemunculan sulung Horford di Peringkat Akhir adalah satu kejayaan besar

Al Horford telah berada dalam liga sejak 2007 dan telah mara ke playoff dalam 13 daripada 15 musimnya. Tetapi sehingga larian ini, dia tidak pernah ke Final NBA. Malah, 141 perlawanan playoffnya tanpa penampilan Akhir adalah rekod NBA. Kemarau itu akhirnya berakhir pada hari Khamis, ketika dia melangkah ke lantai untuk Permainan 1.

Dia memandang betul-betul di rumah, ketika dia melakukan pukulan pertamanya pada malam itu — satu tembakan 3 mata dari umpanan Jayson Tatum. Pukulan itu meramalkan apa yang akan berlaku, ketika Horford membuat enam 3s tertinggi dalam karier dalam perjalanan ke 26 mata, enam lantunan dan tiga bantuan. Di samping menjadi kerjaya yang tinggi, enam 3s Horford juga adalah yang paling banyak oleh mana-mana pemain dalam sejarah NBA dalam perlawanan Akhir pertama mereka.

“Hanya bersyukur atas peluang ini,” kata Horford selepas perlawanan. “Ia hanya pergi ke sana dan bermain bola keranjang pada penghujung hari. Itulah keadaannya. Hanya bersyukur kerana berada dalam kedudukan ini. Tuhan telah meletakkan saya dalam kedudukan ini, dan ia adalah sesuatu yang saya peluk dan saya teruja . Hanya teruja kerana dapat berkongsi peringkat ini dengan kumpulan lelaki ini. Kami mempunyai ramai lelaki hebat di sini, lelaki yang benar-benar memahami apa yang kami cuba lakukan. Seronok melihat semua itu bersatu.”

Seperti kebanyakan orang lain, Horford sangat hebat pada suku keempat apabila Celtics membuat kemunculan semula. Dia melakukan 4-of-4 yang sempurna dari padang untuk 11 mata dan merembat 3-pointer yang memberikan mereka pendahuluan untuk kebaikan dengan baki 5:10. Sama seperti Derrick White, pertahanan adalah yang sangat diperlukan oleh Celtics daripada Horford. Apabila dia menjaringkan gol seperti ini, ia menjadikan mereka sangat sukar untuk ditewaskan, seperti yang ditunjukkan oleh Permainan 1.

4. Kari mencipta sejarah, kemudian menjadi sejuk

Steph Curry membuat 3 mata untuk bakul pertama permainan, yang memulakan suku pertama yang bersejarah di mana dia membuat enam 3s dan menjaringkan 21 mata. Enam 3s adalah rekod Akhir NBA untuk yang paling banyak dibuat dalam satu suku oleh seorang pemain, dan 21 mata adalah yang paling banyak dimiliki pemain dalam suku Akhir sejak Michael Jordan pada tahun 1993.

Walaupun Curry masih perlu membuat pukulan, banyak kelemahan pertahanan Celtics adalah sebahagian besar daripada kejayaan awalnya. Terdapat banyak pemilikan di mana Celtics salah berkomunikasi dan membiarkan Curry terbuka luas untuk pukulan peringkat latihan dan lain-lain di mana pemain besar mereka duduk terlalu jauh di belakang dalam liputan drop.

Semasa permainan berjalan, Celtics berada dalam keadaan bertahan dan melakukan tugas yang lebih baik mengawal Curry. Barisan terakhirnya kelihatan hebat — 34 mata, lima lantunan dan lima bantuan — tetapi dia hampir tidak melakukan apa-apa selepas suku pertama. Malah, dia mempunyai lebih banyak pukulan (16) daripada mata (13) dari suku kedua. Itu satu petanda yang menggalakkan untuk Celtics.

5. Tatum menjadi playmaker

Jayson Tatum memulakan Perlawanan 1 dengan melakukan pelompat pada setiap dua penguasaan pertama Celtics, dan malam menembaknya tidak menjadi lebih baik dari sana. Dia menamatkan dengan 12 mata pada 3 daripada 17 dari padang untuk permainan playoff yang paling kurang cekapnya, dan permainan kedua paling tidak cekap sepanjang musim.

Namun, dia masih mempunyai impak yang besar dalam permainan, dan Celtics adalah tambah-16 dengan dia di atas lantai. Sebahagian daripada itu adalah pembelaannya, sudah tentu. Dengan semua pertahanan elit lain dalam pasukan ini, Tatum kadang-kadang diabaikan, tetapi kepanjangan dan kepelbagaiannya menyukarkan pihak lawan.

Perkara utama untuk Tatum pada malam Khamis, bagaimanapun, adalah permainannya. Warriors tidak akan membiarkan Tatum menewaskan mereka dengan bermain satu lawan satu. Tatum bertindak balas dengan membuat permainan yang betul berkali-kali. Dia tidak kecewa apabila rembatannya tidak jatuh, dia tidak cuba memaksa aksi dan terperangkap dalam lalu lintas dan dia menjaga bola. Hasilnya, dia menamatkan dengan 13 assist yang tinggi dalam kerjaya, yang juga merupakan yang paling banyak dalam sejarah NBA untuk pemain dalam penampilan sulung mereka di Final.

“Ya, saya rasa itu agaknya [Udoka’s] Mesej dari hari pertama, hanya untuk mencabar saya menjadi pemain terbaik yang saya boleh jadi dan meningkatkan bidang lain dalam permainan saya,” kata Tatum. “Kami menonton banyak filem sepanjang musim permainan, hanya kawasan, perkara Saya boleh menambah baik. Anda tahu, jelas sekali bermain-main adalah satu. Menarik banyak perhatian. Hanya bantu pasukan itu sebaik mungkin. Jadi dia telah melakukan kerja yang hebat dengan mencabar diri saya, hanya kumpulan, dalam aspek itu.”

We would love to give thanks to the author of this write-up for this outstanding material

Skor Celtics-Warriors, bawa pulang: Jaylen Brown, Al Horford dan Boston mencuri Permainan 1 di Golden State


You can find our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/