Skor Kansas lwn UNC, bawa pulang: Jayhawks melengkapkan kemunculan semula bersejarah untuk memenangi kejuaraan NCAA pertama sejak 2008

Pertemuan kuasa bola keranjang kolej dalam permainan kejuaraan kebangsaan malam Isnin menyampaikan permainan untuk zaman ketika Kansas bangkit daripada defisit 16 mata untuk menewaskan Carolina Utara 72-69 dan memastikan kejuaraan kebangsaan keempat program itu. Perhimpunan berang Jayhawks menandakan kemunculan semula terbesar dalam permainan kejuaraan negara, mengatasi kebangkitan 15 mata Loyola-Chicago menentang Cincinnati dari perlawanan gelaran 1963.

David McCormack menjaringkan perlawanan kritikal dengan baki 1:21 untuk meletakkan Kansas di hadapan 70-69. Kemudian, dia menambah baldi lagi dengan baki 22 saat untuk menjadikannya kelebihan 72-69. North Carolina terlepas pukulan 3 mata berturut-turut pada penguasaan seterusnya dan pandangan dari atas kekunci pada buzzer untuk mengukuhkan keputusan.

Kansas melonjak untuk mendahului awal 7-0 tetapi dikalahkan 40-18 pada baki separuh masa pertama ketika Tar Heels mendominasi kaca serangan untuk kelebihan 18-2 dalam mata peluang kedua memasuki rehat. Tetapi apa sahaja yang diberitahu oleh jurulatih Bill Self kepada Jayhawks pada separuh masa adalah berkesan apabila KU keluar dari bilik persalinan dengan pecutan 31-10.

McCormack menamatkan saingan dengan 15 mata dan 10 lantunan dan terlewat lewat ketika bertempur dengan pemain besar UNC Armando Bacot yang cedera. Pusat remaja Tar Heels bermain di buku lali yang berpintal yang dia cederakan semula semasa bergerak untuk mendapatkan peluang meneruskan bola pada minit akhir. Tetapi dia mendapat yang terbaik daripada McCormack pada separuh masa pertama sebelum McCormack tampil dengan permainan penting lewat dalam penamat yang epik.

Berikut ialah imbasan daripada permainan gelaran kebangsaan klasik pada malam Isnin di New Orleans.

Penebusan David McCormack

Apabila David McCormack melakukan pelompat kurang daripada seminit dalam permainan untuk memberikan Jayhawks mendahului 5-0, ia kelihatan seperti dia bangkit tepat di tempat dia berhenti dalam kemenangan separuh akhir ke atas Villanova pada hari Sabtu. Dalam kemenangan KU 81-65 itu, dia menjaringkan 25 mata tertinggi musim. Dengan Bacot terpincang-pincang dan McCormack menunggang tinggi daripada keyakinan persembahan Sabtu, pulangan awal mencadangkan Jayhawks mungkin mempunyai kelebihan di kawasan pedalaman.

Bacot bergelut pada mulanya, tetapi ketika separuh masa berlalu, pahlawan UNC yang cedera berulang kali mendapat yang terbaik daripada McCormack, yang meninggalkan permainan dengan baki 4:17 pada separuh masa pertama selepas melakukan kesalahan kedua. Penyingkirannya berlaku di tengah-tengah larian 16-0 untuk North Carolina, dan keadaan tidak bertambah baik di tengah ketiadaan McCormack.

Tetapi pada separuh masa kedua, lelaki berbadan besar KU itu menemui kedudukannya. Dia menamatkan dengan double-double ke-11 musim ini, dan dua bakulnya pada dua minit terakhir membuat perbezaan. Ia merupakan kerjaya yang naik turun untuk McCormack, dan itu terkandung dalam perlawanan hari Isnin. Akhirnya, ia berakhir dengan yang paling hebat apabila dia mengangkat Jayhawks ke gelaran kebangsaan.

Pemain peranan muncul

Trio Remy Martin, Christian Braun dan Jalen Wilson bergabung untuk menembak 3 daripada 18 dari lantai pada separuh masa pertama untuk Kansas. Pada separuh masa kedua, tiga pemain yang sama bergabung untuk membuat 13 daripada 18 pukulan dari padang. Wilson mengikat McCormack untuk pasukan tertinggi dengan 15 mata, dan Braun menambah double-double dengan 12 mata dan 12 lantunan. Sementara itu, Martin menerjah keempat-empat percubaan rembatannya pada separuh masa kedua, termasuk trio 3 mata.

Walaupun Agbaji dan McCormack boleh dikatakan pemain paling penting untuk pasukan Kansas ini sepanjang musim, apa yang membezakan Jayhawks adalah pemain peranan mereka. Khususnya, permainan dinamik Braun dan Wilson sebagai pemain dengan kombinasi saiz dan serba boleh yang unik menjadikan KU perlawanan yang sukar sepanjang musim.

Dengan Agbaji, Martin dan McCormack sebagai senior dalam pasukan musim ini, paparan daripada Braun dan Wilson mungkin hanya pratonton perkara yang akan datang. Walaupun salah satu atau kedua-duanya boleh memilih untuk menguji perairan NBA Draft, pasangan pemain yang dinamik boleh menjadikan Kansas sebagai pesaing untuk mengulangi sebagai juara kebangsaan jika mereka kembali musim depan.

UNC kehabisan kuasa bintang

Bacot meletakkan Tar Heels di belakangnya pada separuh masa pertama tetapi kehabisan gas pada separuh masa kedua, dengan 0-6 dari lantai selepas separuh masa. Dengan baki 50 saat, dia memulas buku lali kanannya yang cedera sekali lagi dan jatuh ke lantai dalam kesakitan ketika bergerak ke arah bakul dengan Tar Heels di belakang 70-69.

Permainan itu adalah simbolik bagaimana Bacot memberikan segala-galanya sebelum mencapai titik pecah pada minit akhir permainan. Dengan pengawal RJ Davis dan Caleb Love bergabung untuk menembak 10 daripada 41 dari lantai, North Carolina hanya kekurangan kuasa tembakan yang diperlukan pada separuh masa kedua untuk bersaing dengan Jayhawks yang panas-panas.

Penyerang eeSophomore Puff Johnson memberikan peningkatan besar dari bangku simpanan dengan 11 mata, termasuk sembilan pada separuh masa kedua ketika dia bermain minit berpanjangan kerana masalah busuk Leaky Black. Tetapi skuad UNC yang mendapat begitu banyak baldi cengkaman daripada Love, Davis, Brady Manek dan Bacot dalam larian yang tidak dapat dilupakan hanya memerlukan satu atau dua lagi untuk melepasi garisan penamat.

Peralatan kejohanan Kansas Jayhawks dikeluarkan

Jayhawks telah memenangi gelaran kebangsaan pertama mereka sejak 2008. Anda kini boleh membeli baju kejohanan Kansas, topi, jersi, hoodie dan banyak lagi untuk meraikan kemenangan bersejarah itu. Dapatkan peralatan di sini sekarang.


Kami mungkin menerima komisen untuk pembelian yang dibuat melalui pautan ini.

We would love to say thanks to the author of this write-up for this outstanding material

Skor Kansas lwn UNC, bawa pulang: Jayhawks melengkapkan kemunculan semula bersejarah untuk memenangi kejuaraan NCAA pertama sejak 2008


Visit our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/