Skor Warriors lwn Celtics, takeaways: Stephen Curry mendahului Golden State ke kejuaraan NBA keempat dalam tempoh lapan tahun

Buat kali keempat dalam lapan tahun yang lalu, Golden State Warriors adalah juara NBA selepas bangkit dengan kemenangan 103-90 ke atas Boston Celtics dalam Permainan 6 Pusingan Akhir NBA di TD Garden pada malam Khamis. Selepas ketinggalan 14-2 untuk memulakan permainan, Warriors akhirnya mengawal segala-galanya, terima kasih kepada larian 30-8 yang bermula dari penghujung suku pertama ke suku kedua.

Walaupun Celtics akhirnya dapat mengurangkan defisit kepada satu digit pada suku keempat, Stephen Curry dan Warriors tidak akan dinafikan satu lagi kejuaraan kerana mereka nampaknya mempunyai jawapan untuk setiap larian yang dibuat oleh Boston. Akhirnya, Curry, sekali lagi, mendahului Golden State di bahagian serangan. Dia menamatkan kemenangan bersiri itu dengan 34 mata tertinggi pasukan, tujuh lantunan dan tujuh bantuan, menambah satu lagi babak dalam kariernya yang sedia ada. Warriors yang lain menawarkan Curry banyak bantuan kerana Andrew Wiggins, Jordan Poole, Draymond Green dan Klay Thompson semuanya menjaringkan dua angka juga.

Sebaliknya, Celtics diketuai oleh Jaylen Brown, yang melakukan semua yang dia boleh dengan 34 mata, tujuh lantunan dan tiga bantuan, tetapi malangnya bagi peminat Boston, ia tidak mencukupi untuk melanjutkan musim mereka satu lagi perlawanan. Melangkah ke hadapan, pejabat hadapan Celtics perlu memikirkan cara untuk menolak kumpulan ini di atas bonggol tetapi malam ini adalah mengenai Warriors melanjutkan dinasti mereka.

1. Kari merangkul MVP Akhir yang sukar difahami

Tidak hairanlah apabila nama Curry dipanggil sebagai pemenang anugerah MVP Akhir Bill Russell. Lebih tidak mengejutkan bahawa dia adalah pilihan sebulat suara untuk memenanginya. Begitulah dominannya persembahan Curry sepanjang enam siri perlawanan. Ledakan 43 mata beliau dalam Permainan 4 adalah satu-satunya sebab Warriors berjaya menarik kemenangan dan mengikat siri itu kembali pada dua perlawanan setiap satu. Jika bukan untuk setiap baldi yang dia buat dalam permainan itu, Warriors mungkin tewas 3-1 dalam siri ini dan kami berada dalam kedudukan yang sangat berbeza hari ini.

Bagi kebanyakan siri ini, Warriors bergelut untuk mendapatkan pengeluaran yang konsisten daripada pemain seperti Klay Thompson, Draymond Green dan Jordan Poole, tetapi Curry kekal berterusan dalam setiap kemenangan dan kekalahan. Bukan sahaja pemarkahannya yang membantu mengangkat Warriors ke kejuaraan, tetapi juga tarikan graviti yang dia miliki apabila dia berada di atas lantai yang menjadikannya begitu berbahaya. Kerana dia membawa maut sebaik sahaja dia melintasi separuh gelanggang, dia menarik banyak perhatian daripada pertahanan, yang membuka peluang menjaringkan gol daripada pemain lain di lantai. Ia memaksa Celtics membuat keputusan yang sukar mengenai pertahanan sepanjang siri ini, sama ada untuk menggandakan Curry atau bermain terus, menunjukkan liputan jatuh dalam pilihan-pilihan atau bertarung di bahagian atas skrin. Semua kekeliruan itu membawa kepada baldi untuk Kari dan rakan sepasukannya.

Walaupun Curry adalah pilihan yang jelas untuk anugerah itu, dia memenanginya adalah detik penting kerana ia merupakan MVP Akhir pertama dalam kariernya. Walaupun pengawal Hall of Fame masa depan mempunyai dua anugerah MVP musim biasa atas namanya, dan kini empat kejuaraan di bawah tali pinggangnya, dia tidak pernah memenangi MVP Akhir untuk mana-mana tiga cincin terakhir yang dimenangi Warriors. Andre Iguodala memenangi penghormatan itu pada 2015, manakala Kevin Durant memenanginya berturut-turut pada 2017 dan 2018.

Tetapi kali ini ia tidak dapat dinafikan adalah milik Curry dan dia menutupnya dengan persembahan yang menarik dalam Permainan 6, di mana dia mencatatkan 6 daripada 11 daripada dalam perjalanan ke malam 34 mata, tujuh bantuan, tujuh lantunan. Ia adalah kali keempat dalam siri ini bahawa Curry menjaringkan lebih 30 mata, dan ia meletakkannya pada 32.5 mata kerjaya setiap perlawanan dalam permainan merebut gelaran. Itu menduduki tempat kedua sepanjang masa dalam sejarah NBA dalam permainan gelaran penutup, hanya mengekori Michael Jordan, setiap Statistik dan Maklumat ESPN.

2. Pahlawan menunjukkan betapa menakutkannya sebuah pasukan

Walaupun Warriors menewaskan Celtics dalam Permainan 2 siri ini, kami tidak pernah dapat melihat versi Warriors yang boleh menghukum lawan mereka untuk menyerah kalah dalam siri ini. Kami melihatnya dalam perlawanan akhir Persidangan Barat pada beberapa kali menentang Mavericks, dan juga dalam pusingan pertama menentang Denver Nuggets, tetapi sebahagian besar Celtics bertahan menentang pasukan Warriors yang kuat ini.

Itu sehingga malam Khamis. Untuk semua kecuali enam minit Permainan 6, Warriors menyusun karya agung persembahan di kedua-dua hujung lantai untuk mengatasi Celtics. Pada satu ketika pada suku kedua, Golden State pergi pada larian 21-0 untuk mengubah sepenuhnya momentum permainan. Ia memberikan Warriors mendahului 15 mata, dan mereka tidak pernah menoleh ke belakang dari titik itu. Larian itu juga kebetulan merupakan larian terpanjang dalam perlawanan Akhir dalam 50 tahun terakhir liga. Ketinggian sebelumnya ialah larian 20-0 … juga oleh Warriors semasa Pusingan Akhir 2019 menentang Raptors.

Larian 21-0 itu merangkum pasukan Warriors dinasti ini. Skuad yang berbangga dengan mantra “kekuatan dalam bilangan”. Bukan sahaja Curry akan bekerja yang mencetuskan larian itu. Lima pemain Warriors yang berbeza menjaringkan baldi semasa larian itu untuk memeningkan Celtics. Jenis kedalaman dan sifat tidak mementingkan diri dengan bola yang menjadikan pasukan Warriors ini begitu sukar untuk ditewaskan, dan itu ditunjukkan dalam Permainan 6.

3. Celtics tidak boleh keluar dari cara mereka sendiri … sekali lagi

Jika anda ingin melihat satu statistik untuk melihat mengapa Celtics kalah dalam permainan ini, maka lihat fakta bahawa mereka memusingkan bola sebanyak 22 kali. Untuk konteks, dalam dua perlawanan yang dimenangi Boston dalam siri ini, purata 12 pusing ganti dalam perlawanan tersebut. Dalam tiga kekalahan sebelum ini, ia mencatatkan purata 17 pusing ganti setiap perlawanan. Walaupun sesetengah pasukan boleh mengatasi trend tersebut, Celtics bukanlah salah seorang daripada mereka dalam siri ini. Perkara yang paling teruk ialah hakikat bahawa banyak pusing ganti mereka adalah kesilapan tidak dipaksa, di mana lelaki seperti Marcus Smart, Jaylen Brown dan Jayson Tatum hanya cuai dengan bola semasa memandu ke rim atau panik apabila pertahanan menunjukkan tekanan kepada mereka.

Di sebalik pusing ganti, walaupun, Celtics benar-benar bergelut untuk bertindak balas terhadap larian Warriors sehingga suku keempat apabila ia agak terlambat. Tatum hanya mencatat tiga mata pada separuh masa kedua selepas meletakkan 11 pada babak pertama, Smart hanya mencatatkan 4 daripada 12 dari padang untuk sembilan mata dan bangku simpanan mereka hanya menjana enam mata. Brown adalah satu-satunya pemain Celtics yang benar-benar melakukannya malam ini, tetapi 34 matanya sahaja tidak cukup untuk melepasi pasukan Warriors yang bermain bola keranjang terbaik mereka pada masa yang tepat.

Walaupun ini akan menjadi pil yang sukar untuk ditelan di luar musim, Celtics akan berada dalam campuran pesaing kejuaraan sekali lagi musim depan. Ini adalah pasukan yang mula terbakar pada masa yang tepat pada separuh kedua musim ini, dan sepanjang playoff mereka mengatasi kesukaran pada banyak kesempatan untuk sampai ke sini. Walaupun ia bukan keputusan yang mereka inginkan, pengalaman ini hanya akan membantu mereka membuat persediaan yang lebih baik untuk musim depan.


Peralatan kejohanan NBA Warriors kini tersedia

Golden State Warriors telah memenangi gelaran NBA keempat mereka dalam lapan musim terakhir. Kini, anda boleh meraikan dengan topi kejohanan, baju, hoodie dan banyak lagi. Lihat keseluruhan koleksi di sini.

Kami mungkin menerima komisen untuk pembelian yang dibuat melalui pautan ini.We would like to thank the author of this short article for this outstanding web content

Skor Warriors lwn Celtics, takeaways: Stephen Curry mendahului Golden State ke kejuaraan NBA keempat dalam tempoh lapan tahun


Find here our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/