Sterling bek sayap: Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Permainan pertama Graham Potter yang bertanggungjawab Chelsea akan berasa ingin tahu kepada sesiapa sahaja yang kerap menontonnya Brighton sebelah.

Terdapat unsur-unsur Brighton dari beberapa musim lalu: mendominasi tetapi gagal untuk menang. Dan terdapat beberapa bahagian Brighton dari awal musim ini: bentuk yang sangat luar biasa, di mana pasukan Potter bertahan dengan pertahanan tiga orang, tetapi tanpa sayap sayap yang sesuai melindungi kawasan yang luas.

Di atas kertas, pihak Potter boleh menjadi empat belakang — dengan Cesar Azpilicueta berganding bahu Thiago Silva di tengah pertahanan, dan Reece James dan Marc Cucurella di kedua-dua belah — atau tiga belakang yang menampilkan Azpilicueta, Silva dan Cucurella. Ia ternyata yang terakhir, dengan James menolak ke hadapan untuk menjadi sayap-back. Itu pergi Raheem Sterlingsecara teori, sebagai bek sayap di sayap bertentangan.

Tetapi pada hakikatnya, Sterling tidak seperti pemain belakang sayap. Ambil situasi ini, sebagai contoh, selepas lontaran di sebelah jauh. Cucurella berada dalam kedudukan yang menunjukkan dia bertanggungjawab untuk menutup seluruh bahagian kiri pertahanan…

…dan hanya sekali sahaja Red Bull Salzburg berjaya menguasai bola dengan pasti daripada lontaran Sterling masuk ke dalam dari kedudukan yang sangat lebar. Ini, jelas sekali, bukanlah “sayap belakang” yang betul — tetapi, jika tiada istilah yang sesuai, mari kita kekal dengan itu buat masa ini.

1663258834 629 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Sememangnya, ada kalanya ia merasakan Sterling lebih merupakan sebahagian daripada tiga barisan hadapan, di samping Kai Havertz dan Pierre-Emerick Aubameyang. Pada pertengahan separuh masa pertama, dia berlumba di belakang untuk mengutip hantaran tinggi Havertz di bahagian atas pertahanan Salzburg…

1663258834 33 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

…dan, dalam kedudukan ini, terasa lebih seperti kiri dalam.

1663258834 41 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Satu-satunya sumbangan pertahanan sebenar Sterling ialah apabila dia bergegas kembali untuk membantu menyingkirkan Salzburg di garisan tepi, tetapi ciri yang lebih ketara dalam gerakan ini ialah bagaimana Cucurella telah berpindah dari posisi bek tengah sebelah kiri, dan bagaimana Jorginho telah turun untuk mengekalkan pertahanan tiga orang dengan berkesan.

1663258834 904 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Dan ciri utama permainan Sterling bukanlah benar-benar memeluk garisan tepi dan menggelecek ke hadapan secara langsung sebaliknya menunggu di tiang jauh untuk mengutip hantaran lintang. Sepuluh minit kemudian, hantaran lintang James ke tiang jauh…

1663258834 163 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

…telah disalah kawal sedikit oleh Sterling, tetapi dia berjaya pulih…

1663258834 805 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

…dan masukkan Cucurella di atas tindih.

1663258834 852 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Lapan minit kemudian, ia adalah perkara yang sama — kali ini James sampai ke garis kecil…

1663258834 582 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

…dan melakukan hantaran silang yang dalam kepada Sterling di tiang jauh untuk menjatuhkan bola, dan cuba memberi ruang untuk pukulan.

1663258834 433 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Situasi seterusnya berlaku selepas pukulan hebat dari James — dan, melihat Sterling bersendirian di tiang jauh, dia cuba melepaskan hantaran silang rendah yang kuat…

1663258834 92 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

…tetapi ia dimainkan di luar Sterling dan Aubameyang.

1663258834 518 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Dan kemudian terdapat beberapa variasi – James mengetuk bola kembali ke Azpilicueta, yang hantaran lintangnya…

1663258834 786 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

…menjemput Sterling melakukan voli ke arah gol, dengan rembatannya disekat.

1663258834 464 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Tetapi, dalam gerakan pertama Chelsea pada separuh masa kedua, rancangan itu akhirnya membuahkan hasil. Kali ini Gunung Mason membuat larian mendahului James, dan menerima bola semasa larian.

1663258834 574 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Sukar untuk mengetahui sama ada hantaran silang yang sedikit tersilap ini, yang entah bagaimana mengelak empat pemain di bahagian tengah, sebenarnya bertujuan untuk mencapai Sterling. Tetapi, daripada hantaran silang dalam yang disebutkan di atas pada separuh masa pertama, rasanya ada peluang yang baik ini adalah idea…

1663258834 911 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

…Sterling mengambil satu sentuhan untuk menetapkan dirinya, dan kemudian melencongkan bola dengan sempurna ke penjuru jauh. 1-0.

1663258835 639 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Dan, pada ketika ini, Chelsea tidak menghadapi terlalu banyak masalah pertahanan.

Namun, tiba-tiba, mungkin apabila tekanan mereka menurun sedikit, Salzburg masuk ke dalam permainan. Dan bentuk pertahanan Chelsea mula kelihatan sedikit gila — ini pada asasnya bagaimana mereka bermain, dengan sesuatu yang menghampiri bahagian tengah lima orang tetapi bek sayap nosional sebenarnya berada di hadapan bahagian tengah.

1663258835 136 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Mungkin ini adalah tafsiran sistem yang salah sama sekali, dan ia sebenarnya 3-3-2-2. Walau bagaimanapun, dalam situasi ini, Chelsea membenarkan Lucas Gourna-Douath mengambil masa di bahagian tengah, dan kekurangan kelebaran dalam bentuk pertahanan mereka.

Dan, sudah pasti, Gourna-Douath mempunyai masa untuk menghantar bola kepada Maurits Kjaergaard. Di sini, rasanya ia sebenarnya Gunung dan Mateo Kovacic yang mempunyai tanggungjawab untuk mempertahankan kawasan yang luas, tetapi Mount tidak berada dalam kedudukan untuk menghentikan hantaran ini.

1663258835 884 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Salzburg mudah mendapat ruang di bahagian luar pertahanan Chelsea.

1663258835 219 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Sembilan minit kemudian, Chelsea menguasai bola dan ia patut menilai kedudukan kedua-dua “benteng sayap” itu— James dan Sterling kedua-duanya tinggi dan, dalam kes Sterling, sangat luas. Pemain terkenal lain dalam imej ini ialah bek tengah sebelah kanan Azpilicueta, di bahagian dekat.

1663258835 93 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Dan apabila Chelsea kehilangan penguasaan bola, James dan Sterling kedua-duanya tidak dapat berundur dan membantu. Azpilicueta tidak dapat mempertahankan bahagian kanan padang. Sekali lagi, Salzburg mendapatkan lelaki di belakang di sebelah dekat, dan boleh mengatasi keadaan ini dengan lebih baik.

1663258835 610 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Dua minit kemudian, gol datang. Sekali lagi, Sterling dan James tidak berada dalam kedudukan untuk menyokong pertahanan — mereka berada di barisan tengah — walaupun mungkin mereka tidak sepatutnya menyokong pertahanan. Namun, ini sekali lagi bermakna bahawa Chelsea terdedah kepada satu pihak apabila bek tengah yang lebar — kali ini Cucurella — tersedut ke atas padang…

1663258835 766 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

…dan selepas Silva terlepas terjahan di bahagian jauh dan Azpilicueta terperangkap dengan pergerakan Noah Okafor, Salzburg merampas gol penyamaan, yang menyebabkan Chelsea tercorot dalam kumpulan E.

1663258835 143 Sterling bek sayap Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu

Rasanya gol itu berpunca secara langsung daripada pendekatan Chelsea — bek sayap (atau pemain sayap) yang sangat tinggi dalam kombinasi dengan pertahanan tiga pemain bermakna Sterling terus menerima hantaran lintang yang dalam di bahagian luar, tetapi juga bermakna Chelsea tidak dapat menampung lebarnya. padang di belakang.

Tetapi ini jelas yang Potter mahukan, berdasarkan cara pasukan Brightonnya bermain musim ini, dan cara kedudukan Chelsea sepanjang perlawanan ini. Terlalu awal untuk membuat pertimbangan sama ada pendekatan Potter akan terbukti berjaya di Chelsea, tetapi bagaimanapun, ia tidak mungkin membosankan.

We want to say thanks to the author of this write-up for this outstanding web content

Sterling bek sayap: Maksud rancangan Potter untuk penyerang Chelsea itu


Discover our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/