Sumber: Koepka terbaharu meninggalkan PGA Tour untuk LIV

Juara utama empat kali Brooks Koepka ialah pemain golf terbaru yang berpaling tadah daripada Jelajah PGA ke Siri Jemputan Golf LIV, sumber telah mengesahkan kepada ESPN.

Koepka, 32, adalah salah seorang pemain berprofil tinggi untuk menyertai litar pemisah, yang dibiayai oleh Dana Pelaburan Awam Arab Saudi dan didahului oleh pemenang dua kali Terbuka Greg Norman.

LIV Golf dijangka mengumumkan penambahan Koepka dalam beberapa hari akan datang, sumber telah mengesahkan. Koepka, yang menduduki tempat ke-19 dalam Kedudukan Rasmi Golf Dunia, dijangka bersaing dalam acara LIV Golf pertama di Amerika Syarikat, di Pumpkin Ridge di Portland, Oregon, bermula 30 Jun ini.

Pemergian Koepka yang belum selesai dari Jelajah PGA pertama kali dilaporkan Selasa oleh Telegraph of London.

Satu sumber mengesahkan itu Abraham Ancer, yang menduduki ranking ke-20 dunia, juga meninggalkan Jelajah PGA untuk LIV Golf. Kemudian pada hari Selasa, No. 4 dunia Collin Morikawa menafikan khabar angin bahawa dia juga merancang untuk menyertai LIV Golf, dengan tweet bahawa dia “di sini untuk kekal” dalam Jelajah PGA dan “tiada apa yang berubah.”

LIV Golf kini telah menandatangani lapan daripada 50 pemain terbaik di dunia; Bryson DeChambeau (kedudukan ke-30) dan Patrick Reed (ke-38) dijangka bersaing dalam acara di Portland juga.

Pesuruhjaya Jelajah PGA Jay Monahan menggantung 17 pemain, termasuk pemenang dua kali utama Dustin Johnson dan pemenang utama enam kali Phil Mickelson, kerana bertanding dalam acara sulung LIV Golf di luar London dua minggu lalu. Monahan telah berkata bahawa pemain pelancongan yang bertanding dalam kejohanan LIV Golf masa depan tanpa pelepasan acara bercanggah akan menghadapi hukuman yang sama.

Monahan bertemu dengan pemain pagi Selasa di Kejohanan Pelancong di Cromwell, Connecticut. Majlis penasihat pemain Jelajah PGA juga bermesyuarat pada hari Selasa.

Koepka, yang berada di tempat ke-84 dalam kedudukan Piala FedEx, kekal dalam padang untuk Kejuaraan Pengembara, walaupun dia tidak hadir pada pertemuan di TPC River Highlands.

Monahan dijadualkan bercakap dengan media pada hari Rabu.

Pada 2019, Koepka menjadi pemain pertama dalam sejarah yang memegang kemenangan berturut-turut dalam dua kejohanan utama secara serentak; dia memenangi Terbuka AS pada 2017-18 dan Kejohanan PGA pada 2018-19.

Koepka menyertai rakan lamanya Johnson dan abangnya, Kejar Koepkayang turut bertanding dalam acara LIV yang berpangkalan di London.

Koepka adalah pemain No. 1 di dunia selama 47 minggu tetapi telah diganggu oleh kecederaan belakang, pinggul dan pergelangan tangan dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Koepka mempunyai dua 10 terbaik dalam 15 permulaan tetapi tidak berjaya dalam tiga kejohanan utama pertama musim ini. Dia terlepas kejuaraan Masters, terikat di kedudukan ke-55 di Kejohanan PGA dan berada di tangga ke-55 dalam Terbuka AS minggu lalu di The Country Club di luar Boston.

Koepka mengkritik wartawan minggu lalu kerana menimbulkan “awan hitam” di Terbuka AS dengan soalan mengenai LIV Golf.

“Saya di sini di Terbuka AS,” katanya. “Saya sudah bersedia untuk bermain Terbuka AS, dan saya rasa ia agak menyebalkan juga, anda semua melemparkan awan hitam ini ke atas Terbuka AS. Ia adalah salah satu acara kegemaran saya. Saya tidak tahu mengapa anda terus melakukannya. Itu. Semakin banyak kaki yang anda berikan [LIV Golf]semakin banyak anda bercakap mengenainya.”

Ancer, dua warganegara Mexico dan AS, bermain di Oklahoma. Dia meraih kemenangan pertama dan satu-satunya Jelajah PGA di Jemputan WGC-FedEx St. Jude di Memphis pada Ogos. Dia juga menduduki 10 teratas dalam setiap dua Kejohanan PGA yang lalu, termasuk seri untuk kesembilan di Southern Hills bulan lepas.

Ancer menarik diri daripada Terbuka AS minggu lepas pada saat-saat akhir, dengan alasan penyakit. Dia tidak berada di medan untuk Pengembara.

Ancer adalah salah satu titik terang untuk Pasukan Antarabangsa dalam Piala Presiden 2019 di Melbourne, Australia. Dia mempunyai rekod 3-1-1, dengan satu-satunya kekalahannya ialah Tiger Woods dalam perlawanan perseorangan.We want to say thanks to the writer of this short article for this remarkable content

Sumber: Koepka terbaharu meninggalkan PGA Tour untuk LIV


Check out our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/