Sumber: Rundingan penyelesaian dalam kes NCAA lwn Michigan menemui jalan buntu kerana keengganan Jim Harbaugh untuk mengatakan dia berbohong

Resolusi rundingan yang berpotensi dalam Kes pelanggaran NCAA yang melibatkan program bola sepak Michigan rosak minggu ini selepas NCAA menuntut ketua jurulatih Jim Harbaugh menyatakan bahawa dia berbohong kepada penyiasat, beberapa sumber memberitahu Yahoo Sports.

Menurut sumber, Harbaugh telah mengakui programnya melakukan empat pelanggaran Tahap II, seperti yang didakwa NCAA pada mulanya. Beliau seterusnya memohon maaf kepada pihak universiti bahawa ia berlaku. Bagaimanapun, dia enggan menandatangani sebarang dokumen atau menyatakan secara terbuka bahawa dia pernah tidak jujur ​​dengan kakitangan penguatkuasa.

Lelaki berusia 59 tahun itu menegaskan dia tidak mengingati peristiwa ketika pertama kali bercakap dengan penyiasat tetapi dia tidak pernah sengaja tidak jujur.

NCAA menyampaikan draf notis dakwaan awal bulan ini yang memetik empat pelanggaran Tahap II. Ia termasuk bertemu dengan dua rekrut semasa tempoh kematian COVID-19, menghantar mesej kepada rekrut di luar tempoh masa yang dibenarkan, meminta penganalisis melaksanakan tugas kejurulatihan di lapangan semasa latihan dan meminta jurulatih menonton pemain bersenam melalui Zoom, menurut sumber.

31 Dis 2022;  Glendale, Arizona, Amerika Syarikat;  Ketua jurulatih Michigan Wolverines Jim Harbaugh menentang TCU Horned Frogs dalam Fiesta Bowl 2022 di Stadium State Farm.  Kredit Mandatori: Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports

Jim Harbaugh berkata awal minggu ini bahawa dia memang akan kembali ke Ann Arbor untuk musim kesembilannya sebagai ketua jurulatih Michigan. (Mark J. Rebilas/USA TODAY Sports)

NCAA mentakrifkan pelanggaran Tahap II sebagai mengakibatkan “kurang daripada pengambilan yang besar atau meluas, daya saing atau kelebihan lain.” Ia selanjutnya memanggil mereka “pelanggaran sistemik yang tidak sama dengan kekurangan kawalan institusi”.

Hukuman biasanya kecil.

Walau bagaimanapun, NCAA mendakwa bahawa semasa penyiasatan, Harbaugh berbohong kepada kakitangan penguatkuasa tentang pelanggaran tersebut, yang, dengan sendirinya, pelanggaran Tahap I. Itulah yang menjadikan ini kes yang lebih serius.

Pelanggaran Tahap I boleh membawa penggantungan enam perlawanan dan sekatan pengambilan yang ketara, menurut statut NCAA. Pada masa lalu, jurulatih telah dikenakan hukuman tunjuk sebab yang menyukarkan pekerjaan mereka.

Semasa dua mesyuarat minggu ini, NCAA dan Harbaugh berpegang teguh dan enggan berundur daripada jawatan mereka. NCAA berkata jurulatih itu berbohong. Jurulatih itu berkata dia hanya melupakan tindakan yang tidak penting. Kebuntuan terhasil.

Semua ini telah berlaku semasa masa penting untuk program bola sepak. Wolverines tewas kepada TCU pada Malam Tahun Baru di separuh akhir Playoff Bola Sepak Kolej. Ia menghadkan musim 13-1 yang menyaksikan Michigan mara ke playoff, memenangi Sepuluh Besar dan mengalahkan Ohio State dalam tahun-tahun berturut-turut.

Dalam beberapa hari, nama Harbaugh muncul semula untuk pelbagai pembukaan kejurulatihan ketua NFL, termasuk Denver Broncos, dengan siapa dia bercakap. Kemudian tersebar berita tentang kes pelanggaran NCAA dan Harbaugh tetap malu untuk kembali ke almamaternya untuk musim kesembilan.

Awal minggu ini, Harbaugh dan universiti menyatakan dia akan kembali untuk musim 2023n, tetapi kes NCAA yang menjulang kekal. Selain itu, penyelaras serangan bersama Matt Weiss telah digantung tugas Selasa ketika polis menyiasat dakwaan seseorang di Dewan Schembechler mengakses akaun e-mel universiti tanpa kebenaran.

Bagi kes NCAA, pada ketika ini, garis pertempuran dilukis.

Harbaugh dijangka tidak akan berundur dan berkemungkinan akan melancarkan pembelaan yang ganas terhadap sebarang dakwaan yang dia sengaja berbohong. Harbaugh terkenal kerana degil, baik sebagai pemain dan sebagai ketua jurulatih di NCAA dan NFL.

Selain itu, secara amnya adalah mencabar untuk membuktikan seseorang dengan sengaja berbohong tanpa bukti kontemporari yang terperinci, yang mana sumber mengatakan NCAA sama ada kekurangan atau langsung tidak wujud.

NCAA boleh menolak percubaannya untuk mengumpulkan pengakuan itu dan menyelesaikan kes sebaliknya, namun ia tidak menunjukkan bahawa ia akan melakukannya. Hukuman NCAA, walaupun penggantungan singkat, pada pelanggaran Tahap II tanpa sebarang pengakuan berbohong mungkin boleh diterima oleh Harbaugh. Apa-apa sahaja yang melibatkan pengakuan tidak jujur ​​tidak akan dilakukan, kata sumber.

Atau NCAA boleh meneruskan kes penuh dan mengeluarkan notis dakwaan. Kes pelanggaran yang berpanjangan akan mengambil masa sekurang-kurangnya setahun dan mungkin lebih lama lagi, bermakna Harbaugh boleh membimbing sepanjang musim 2023, di mana Wolverines sekali lagi menjadi pesaing kejuaraan kebangsaan.

Michigan juga akan mempunyai keputusan untuk membuat sama ada ia harus pergi ke dinding untuk menyokong jurulatihnya dalam pertarungan dengan NCAA. Pada masa lalu, kerjasama selalunya merupakan jalan yang paling kurang penentangan untuk sekolah, tetapi NCAA telah kehilangan kredibiliti dan kuasa yang ketara sepanjang dekad yang lalu.

Pendapat umum telah menghidupkan amaturisme secara umum — dan dengan itu peraturan NCAA yang berpunca daripadanya — serta proses pelanggaran yang telah gagal untuk menghukum kes berprofil tinggi dengan dakwaan perekrutan yang jauh lebih ketara. Sokongan awam awal telah banyak memihak kepada Harbaugh dan sama ada itu patut atau tidak patut menjadi pertimbangan untuk kakitangan penguatkuasa, realitinya ini bukan 2003, malah 2018, lagi.

Jadi adakah NCAA masih berusaha untuk membuktikan Jim Harbaugh berbohong? Adakah Michigan berdiri dengan jurulatihnya dan memberitahu kakitangan penguatkuasa untuk menumbuk pasir dan membuktikannya?

Atau adakah ini masih boleh diselesaikan sebelum pertarungan epik muncul antara salah satu institusi olahraga kolej yang paling berkuasa, popular dan terkenal dan salah satu jurulatih bola sepak yang paling terkenal dan badan induk yang lemah yang walaupun dengan perkaitan yang berkurangan mungkin masih ada?

We wish to give thanks to the author of this write-up for this amazing content

Sumber: Rundingan penyelesaian dalam kes NCAA lwn Michigan menemui jalan buntu kerana keengganan Jim Harbaugh untuk mengatakan dia berbohong


Visit our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/