Swiatek mengatasi Osaka, melengkapkan Sunshine Double dengan gelaran Miami

Iga Swiatek melanjutkan rentak kemenangannya di gelanggang keras Jelajah WTA Hologic dengan kemenangan 6-4, 6-0 menentang Naomi Osaka dalam perlawanan akhir Terbuka Miami. Ia merupakan kemenangan ke-17 berturut-turut Swiatek dan kejuaraan ketiga berturut-turut.

Pada hari Isnin, Swiatek secara rasmi akan naik ke No.1 Dunia buat kali pertama dalam kerjayanya. Dia berpindah ke kedudukan itu berikutan kemenangannya yang memerintah selama 1 jam dan 17 minit.

“Saya berasa benar-benar berpuas hati dan berpuas hati dan juga bangga dengan diri saya sendiri,” kata Swiatek dalam sidang media selepas perlawanannya. “Saya rasa saya perlu meraikannya, kerana saya tidak tahu berapa lama saya boleh meneruskan rentak ini.”

Baca lebih lanjut: Di sini mengharapkan lebih banyak perlawanan Swiatek, Osaka

Sunshine Double lengkap: Swiatek juga menyertai kelab eksklusif dengan menjadi hanya wanita keempat yang memenangi Sunshine Double — gelaran di WTA 1000 Indian Wells dan Miami pada musim yang sama.

Stefanie Graf (1994 dan 1996), Kim Clijsters (2005) dan Victoria Azarenka (2016), kesemua bekas pemain No.1, adalah yang lain. Swiatek, 20, adalah wanita termuda yang mencapai kejayaan ini.

“Saya berasa sangat bertuah kerana saya boleh menjadi antara pemain itu, kerana saya tidak akan mengimpikannya beberapa tahun lalu,” kata Swiatek. “Saya tahu ia akan menjadi sukar untuk bermain dua kejohanan ini berturut-turut. Saya sedar pada akhirnya ia hanyalah satu lagi perlawanan dan saya mengambilnya selangkah demi selangkah.”

Sorotan Akhir Miami: Swiatek mengalahkan Osaka untuk memenangi perlawanan ke-17 berturut-turut

2022 Miami

Memiliki WTA 1000s: Kemenangan terbaik Swiatek dalam kerjayanya berterusan, dengan kesemua 17 kemenangan terakhirnya datang pada tiga acara WTA 1000 pertama musim ini.

Swiatek menyapu bersih gelaran di WTA 1000 Doha, Indian Wells dan kini Miami, menyertai Serena Williams (2013 – Miami, Madrid, Rom, Toronto) dan Caroline Wozniacki (2010 – Montréal, Tokyo, Beijing) sebagai satu-satunya pemain yang memenangi tiga atau lebih kejuaraan WTA 1000 berturut-turut dalam satu musim.

Tetapi Swiatek berdiri sendiri sebagai pemain pertama yang memenangi tiga kejohanan WTA 1000 pertama dalam satu musim. Ia merupakan gelaran WTA 1000 kerjaya keempatnya dan gelaran perseorangan keenam secara keseluruhan.

Swiatek menjadi pemain pertama memenangi 17 perlawanan berturut-turut di gelanggang keras dalam satu tahun kalendar sejak Williams memenangi 20 perlawanan berturut-turut antara Terbuka Australia dan Toronto pada 2015.

“Saya belajar banyak tentang diri saya, bahawa saya boleh meneruskan, dan sebenarnya saya tidak perlu berasa seperti 100 peratus mata untuk memenangi perlawanan menentang pemain hebat,” kata Swiatek. “Saya boleh mempercayai diri saya sedikit lagi sekarang. Saya benar-benar menggunakan rentak itu untuk mempunyai lebih keyakinan, dan juga ranking.”

Detik perlawanan: Permainan 10 minit yang rumit memulakan prosiding, dengan Osaka menyelamatkan dua mata pecah dan menahan tujuh deuces sebelum bertahan. Beberapa perlawanan rapat diikuti sebelum Swiatek memenangi rehat pertama hari itu dengan pemenang pukulan kilas silang untuk mendahului 3-2.

Itu akan terbukti menjadi saat penentuan. Swiatek mara ke pendahuluan satu set walaupun Osaka melakukan taktik kembali berani dari dalam gelanggang. Swiatek mengekalkan momentum ketika set kedua bermula, memecahkan Osaka serta-merta dengan pulangan agresifnya sendiri.

Semua memberitahu, Swiatek tergelincir daripada tujuh perlawanan terakhir perlawanan untuk melanjutkan rentak kemenangannya yang menakjubkan. Swiatek tidak pernah berdepan mata putus dan menang tepat dua pertiga mata servis kedua Osaka (20 berbalas 30).

“Beraksi menentang Naomi dalam perlawanan akhir cukup mengujakan, dan saya tahu bahawa dunia akan menonton, kerana ia adalah perlawanan yang bagus untuk diikuti,” kata Swiatek. “Saya mahu memberikan tenis terbaik yang saya boleh supaya orang ramai boleh berpuas hati. Tetapi sebaliknya, melihat saya boleh bermain dengan baik menentang pemain sebegini adalah benar-benar memuaskan.”

We would love to thank the author of this write-up for this awesome content

Swiatek mengatasi Osaka, melengkapkan Sunshine Double dengan gelaran Miami


Our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/