Tampa Tabah Kekal Bernyawa: 5 Bawa Pulang dari Permainan Petir Kilat 5 Kemenangan

0 daripada 5

  Dustin Bradford/Icon Sportswire melalui Getty Images

  Musim NHL masih belum berakhir.

  Tampa Bay Lightning melawan penyingkiran dengan kemenangan 3-2 ke atas Colorado Avalanche dalam Permainan 5 Final Piala Stanley di Ball Arena di Denver pada hari Jumaat.

  Kemenangan menarik oleh juara bertahan Piala dua kali menghantar siri itu kembali ke Arena Amalie di Tampa untuk Permainan 6 pada hari Ahad, dengan Avalanche mendahului siri 3-2.

  Jika Colorado menang, ia akan menjadi Piala pertama organisasi sejak 2001. Jika Tampa Bay menang, ia akan memaksa perlawanan penentuan 7 kembali di Denver pada hari Selasa.

  Pasukan hoki B/R mengambil semua tindakan dan menyusun senarai takeaways dari permainan hari Jumaat. Tatal untuk melihat apa yang kami dapat dan tinggalkan satu atau dua pemikiran anda sendiri di bahagian komen.

1 daripada 5

  Ondrej Palat adalah pilihan draf pusingan ketujuh pada 2011.

  Malah, tidak kurang daripada 207 pemain telah dipilih sebelum Kilat memanggil namanya.

  Tetapi tidak terlalu ramai daripada mereka yang mempunyai kesan yang dia ada, terutamanya apabila ia paling penting.

  Gol kemenangan permainan yang dijaringkan oleh pemain sayap berusia 31 tahun itu pada malam Jumaat adalah yang ke-11 dalam karier playoffnya bersama Tampa dan mencipta lagu angsa yang sangat menarik pada zamannya bersama juara bertahan dua kali itu.

  Palat akan menjadi ejen percuma tanpa had pada 13 Julai, dan Lightning sudah pun menghadapi had gaji untuk 2022-23bermakna ini mungkin larian terakhirnya bersama pasukan.

  Pemenang Permainan 5 datang dengan baki 6:22 dalam tempoh ketiga dan memecahkan kedudukan seri 2-2 apabila Palat menyentap hantaran tengah daripada Victor Hedman melalui penjaga gol Colorado Darcy Kuemper.

  Ia adalah gol ke-11 beliau dalam playoff dan gol ke-48 beliau dalam 137 perlawanan selepas musim.

  “Saya fikir kami bermain dengan baik. Permainan jalanan yang hebat,” katanya kepada Emily Kaplan dari ESPN selepas kemenangan itu. “Ia adalah permainan yang hebat. [Hedman] menemui saya, saya mempunyai jaring terbuka dan saya cukup bernasib baik ia masuk.”

2 daripada 5

  1656250153 88 Tampa Tabah Kekal Bernyawa 5 Bawa Pulang dari Permainan Petir

  Foto AP/David Zalubowski

  Ada sebab Lightning ini telah memenangi Piala Stanley.

  Dua kali.

  Juara bertahan dua kali itu menunjukkan semangat, hati dan keazaman kejuaraan mereka pada paparan penuh sepanjang Permainan 5, seperti yang mereka miliki sepanjang larian tahun ini khususnya.

  Tampa Bay tidak pernah berdepan apa-apa selain defisit 1-0 sambil memenangi lapan siri berturut-turut dalam playoff 2019-20 dan 2020-21, dan ia hanya bermain satu perlawanan penyingkiran—Permainan 7 menentang New York Islanders pada Persidangan Akhir Persidangan Timur tahun lepas—dalam akan 32-14 keseluruhan.

  The Lightning kurang dominan pada tahun ini, bagaimanapun, kalah 3-2 kepada Toronto Maple Leafs pada pusingan pertama sebelum menang dua kali berturut-turut dan mengekori New York Rangers 0-2 dalam final persidangan sebelum meraih empat kemenangan berturut-turut.

  Jika mereka terus memenangi Piala, ia akan menjadi perlawanan penyingkiran paling banyak dimenangi oleh juara sejak Los Angeles Kings 2013-14 memenangi enam, termasuk rali daripada ketinggalan 0-3 menentang San Jose Sharks pada pusingan pertama .

3 daripada 5

  Walaupun defisit 3-1, Lightning tiba di Game 5 setelah mengatasi Colorado 10-9 pada kekuatan genap melalui empat perlawanan.

  Di mana masalah terbesar datang adalah pada pasukan khas.

  Avalanche telah mengatasi Tampa Bay 6-1 dalam situasi power-play, tetapi keadaan tidak begitu berat sebelah pada hari Jumaat.

  The Lightning menjaringkan satu gol power-play dalam empat peluang dan sama pentingnya menghalang Colorado daripada senarai penjaring semasa dua peluangnya dengan kelebihan seorang lelaki.

  Nikita Kucherov menjaringkan gol dengan bantuan daripada Steven Stamkos dan Corey Perry semasa permainan kuasa empat lawan tiga Tampa Bay pada 8:10 babak kedua, dan Lightning membunuh penalti yang melekit tinggi yang dipanggil Ross Colton lapan minit kemudian selepas turut membunuh panggilan tersandung terhadap Stamkos dalam tempoh pertama.

  Gol Kucherov adalah gol kelapannya daripada playoff dan keenam dalam permainan kuasa tetapi juga gol pertamanya sejak Persidangan Akhir Persidangan Timur menentang Rangers.

  Avalanche masih 6 daripada 15 (40 peratus) dalam permainan kuasa dalam siri ini, manakala Tampa Bay meningkat kepada 2 daripada 18 (11.1 peratus).

4 daripada 5

  1656250153 330 Tampa Tabah Kekal Bernyawa 5 Bawa Pulang dari Permainan Petir

  Foto AP/Jack Dempsey

  Secara keseluruhannya, Kuemper telah bermain dengan baik dalam siri ini.

  Dia telah membuat 116 penyelamatan pada 129 pukulan dalam lima perlawanan, mencatatkan penutupan dalam Permainan 2 dan sangat mantap dalam menghadapi rembatan 17 pukulan semasa tempoh pertama kemenangan Permainan 4 yang memberikan Avalanche mendahului siri 3-1. .

  Dan dia kelihatan tajam pada awal Jumaat, terutamanya dengan tangan sarung tangan.

  Tetapi ada saat di mana keadaan tidak kelihatan begitu baik.

  Dua daripada tiga gol Tampa Bay dalam Permainan 5 datang dari pukulan yang Kuemper mendapat sekeping tetapi tidak dapat dihentikan. Pemain pertahanan kilat Jan Rutta menewaskannya dengan pukulan tamparan dari papan sebelah kanan yang meleleh pada babak pertama, dan pemenang permainan Palat pada perlawanan ketiga memukulnya sebelum menyelinap melalui padnya melintasi garisan gol.

  B/R Open Ice @BR_OpenIce

  Bolt naik ke papan terlebih dahulu 👀🚨 pic.twitter.com/yz6lltksmX

  “Dia baik-baik saja,” jurulatih Jared Bednar berkata selepas permainan. “Mahu melihat dia mendapat yang pertama. Jika tidak, saya fikir dia berhempas-pulas.”

  Ini berlaku empat hari selepas dia ditarik dalam Permainan 3 selepas membenarkan lima gol pada 22 pukulan dalam kemenangan 6-2 Tampa Bay. Dan kini Lightning telah menghantar kembali siri ini ke Tampa Bay untuk Permainan 6, tekanan ke atas pemain berusia 32 tahun itu hanya akan meningkat.

5 daripada 5

  1656250153 563 Tampa Tabah Kekal Bernyawa 5 Bawa Pulang dari Permainan Petir

  Foto AP/David Zalubowski

  Mana-mana tahap keyakinan yang dikekalkan oleh peminat Tampa Bay menuju ke Permainan 5 mungkin tertumpu kepada seorang pemain: penjaga gol Andrei Vasilevskiy.

  Dan sekarang kita menuju ke Permainan 6, ia tidak mungkin berubah.

  Pemain berusia 27 tahun itu memilih kemenangan playoff ke-63 dalam kariernya pada permulaan ke-98 dengan persembahan 35 penyelamatan yang sekali lagi mengukuhkan statusnya sebagai penjaga gol wang terbaik liga.

  Dia telah mencipta asas untuk tuntutan itu sepanjang dua larian awal Piala Lightning, termasuk penutupan dalam lima perlawanan berturut-turut berakhir. Tetapi dia menambah lapisan kerana pasukan itu telah melangkah jauh ke final tahun ini, termasuk rali daripada ketinggalan 3-2 menentang Toronto dan ketinggalan 2-0 menentang New York Rangers.

  Vasilevskiy membenarkan hanya lima gol dalam empat perlawanan terakhir menentang Rangers dan empat dalam dua perlawanan terakhir menentang Maple Leafs.

  Dan dia kembali cemerlang sejak kekalahan memalukan 7-0 dalam Permainan 2 menentang Colorado, menghentikan 106 daripada 113 pukulan (.938 peratusan menyelamatkan) dalam tiga perlawanan berikutnya.

  Malah, dalam empat perlawanan penyingkiran sejak 2020, dia 4-0 dengan 1.75 gol berbanding purata dan peratusan menyelamatkan .945.We would love to say thanks to the writer of this short article for this outstanding content

Tampa Tabah Kekal Bernyawa: 5 Bawa Pulang dari Permainan Petir Kilat 5 Kemenangan


Visit our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/