Teks: Bekas gabenor Mississippi tahu tentang wang kebajikan Favre

JACKSON, Cik (AP) — Mesej teks yang baru didedahkan menunjukkan betapa mendalamnya penglibatan seorang gabenor Mississippi dalam mengarahkan lebih daripada $1 juta wang kebajikan kepada Brett Favre untuk membantu membayar salah satu projek haiwan kesayangan quarterback NFL yang telah bersara.

Daripada wang itu akan membantu keluarga berpendapatan rendah di salah satu negeri termiskin di negara ini, seperti yang dimaksudkan, ia disalurkan melalui kumpulan bukan untung dan dibelanjakan untuk kemudahan bola tampar baharu bernilai $5 juta di universiti yang bintang bola sepak dan gabenor itu sama-sama dihadiri.

Salah satu teks dari 2017 menunjukkan Gabenor Republikan Phil Bryant, yang meninggalkan pejabat pada 2020, “berada di atas kapal” dengan pengaturan itu. Negeri itu menyaman Favre dan yang lain, mendakwa mereka salah membelanjakan berjuta-juta dolar dalam wang kebajikan. Pengarah organisasi bukan untung telah mengaku bersalah atas tuduhan jenayah dalam kes rasuah awam terbesar Mississippi dalam beberapa dekad..

Teks itu berada dalam dokumen mahkamah yang difailkan pada hari Isnin di mahkamah negeri oleh seorang peguam untuk organisasi bukan untung yang dikenali sebagai Pusat Pendidikan Komuniti Mississippi. Mesej antara Favre dan pengarah eksekutif pusat itu, Nancy New, termasuk rujukan kepada Bryant. Dokumen itu juga termasuk mesej antara Bryant dan Favre dan Bryant dan New.

“Baru keluar dari Brett Farve,” Bryant menghantar mesej kepada New pada 16 Julai 2019, salah mengeja nama keluarga atlet itu. “Bolehkah kami membantunya dengan projeknya. Kita harus berjumpa tidak lama lagi untuk melihat bagaimana saya boleh memastikan kami memastikan projek anda berjalan lancar.”

New menjawab: “Saya akan menghargai peluang untuk mengikuti semua perkara baik yang kami usahakan, terutamanya projek seperti Brett’s.”

Kemudian pada hari itu, New menghantar mesej kepada Favre untuk memberitahu dia bahawa dia sedang bertemu dengan gabenor.

“Saya sangat sayangkan John. Dan anda juga,” Favre menjawab New, merujuk kepada pengarah Jabatan Perkhidmatan Manusia Mississippi pada masa itu, John Davis.

Teks itu juga menunjukkan perbincangan antara Favre dan New tentang mengatur pembayaran daripada Jabatan Perkhidmatan Manusia melalui organisasi bukan untung kepada Favre untuk perbincangan berucap, dengan Favre kemudian berkata dia akan mengarahkan wang itu ke kemudahan bola tampar di Universiti Mississippi Selatan.

Favre bermain bola sepak di universiti di Hattiesburg sebelum pergi ke NFL pada 1991, dan anak perempuannya mula bermain dalam pasukan bola tampar di sana pada 2017.

Menurut dokumen mahkamah, Favre menghantar teks kepada New pada 3 Ogos 2017: “Jika anda membayar saya, adakah media boleh mengetahui dari mana asalnya dan berapa banyak?”

New menjawab: “Tidak, kami tidak pernah mempunyai maklumat itu dihebahkan. Saya faham anda tidak selesa tentang perkara itu. Mari lihat apa yang berlaku pada hari Isnin dengan perbualan dengan beberapa orang di Selatan. Mungkin ia akan klik dengan mereka. Mudah-mudahan.”

Favre menjawab: “Ok, terima kasih.”

Keesokan harinya, New menghantar mesej kepada Favre: “Wah, baru lepas telefon dengan Phil Bryant! Dia bersama kami! Kami akan menyelesaikan ini!”

Favre menjawab: “Hebat saya perlu mendengarnya dengan pasti.”

Menurut pemfailan mahkamah sebelum ini, badan bukan untung New membuat dua pembayaran wang kebajikan kepada Favre Enterprises, perniagaan atlet itu: $500,000 pada Disember 2017 dan $600,000 pada Jun 2018.

Pada 27 Disember 2017, Favre menghantar mesej kepada Baharu: “Nancy Santa datang hari ini dan menurunkan sedikit wang (dua emoji tersenyum) terima kasih ya ampun terima kasih.”

“Ya, dia lakukan,” jawab New. “Dia merasakan anda cukup baik tahun ini!”

Peguam untuk Favre tidak segera membalas mesej telefon pada hari Rabu dari The Associated Press.

Dalam pemfailan mahkamah 11 Julai, peguam New menulis bahawa Bryant mengarahkannya untuk membayar wang kebajikan $1.1 juta kepada Favre melalui pusat pendidikan untuk “berucap di acara, ucaptama, radio dan acara promosi serta pembangunan rakan kongsi perniagaan.”

Pada bulan Julai, jurucakap Bryant berkata dakwaan bahawa gabenor membelanjakan wang itu secara tidak wajar adalah palsu dan Bryant telah meminta juruaudit negeri untuk menyiasat kemungkinan penipuan kebajikan.

Bryant berkhidmat dua penggal sebagai gabenor dan tidak boleh bertanding semula pada 2019 kerana had penggal. Beliau memperoleh ijazah sarjana muda dari University of Southern Mississippi.

New dan anaknya, Zachary New, yang membantu menjalankan organisasi bukan untung, mengaku bersalah pada April atas tuduhan salah membelanjakan wang kebajikan. Mereka menunggu hukuman dan telah bersetuju untuk memberi keterangan terhadap orang lain.

Favre tidak didakwa atas sebarang kesalahan jenayah.

Pada bulan Mei, Jabatan Perkhidmatan Manusia Mississippi memfailkan tuntutan sivil menentang Favre, tiga bekas ahli gusti profesional dan beberapa orang dan perniagaan lain untuk cuba mendapatkan semula berjuta-juta dolar kebajikan yang salah dibelanjakan. Tuntutan itu berkata defendan “mensia-siakan” lebih daripada $20 juta daripada program anti-kemiskinan Bantuan Sementara untuk Keluarga Memerlukan.

Kira-kira 1,800 isi rumah Mississippi menerima bayaran daripada program itu pada 2021, menurut Jabatan Perkhidmatan Manusia. Sebuah keluarga yang terdiri daripada tiga orang mesti mempunyai pendapatan bulanan di bawah $680 untuk layak, dan faedah bulanan semasa untuk keluarga itu ialah $260. Pembayaran dibenarkan sehingga lima tahun.

Dalam mengaku bersalah, Nancy dan Zachary New mengakui mengambil bahagian dalam membelanjakan $4 juta wang kebajikan untuk kemudahan bola tampar.

Ibu dan anak itu juga mengakui mengarahkan wang kebajikan kepada Prevacus Inc., sebuah syarikat yang berpangkalan di Florida yang cuba membangunkan ubat gegaran otak. Favre telah berkata dalam temu bual bahawa dia menyokong Prevacus.

Juruaudit Mississippi Shad White berkata Favre telah dibayar untuk ucapan tetapi tidak muncul. Favre telah membayar balik wang itu, tetapi White berkata pada Oktober bahawa dia masih berhutang $228,000 sebagai faedah.

Dalam catatan Facebook apabila dia membayar balik $500,000 pertama, Favre berkata dia tidak tahu wang itu datang daripada dana kebajikan. Dia juga berkata badan amalnya telah memberikan berjuta-juta dolar kepada kanak-kanak miskin di Mississippi dan Wisconsin.

We would love to give thanks to the author of this short article for this amazing web content

Teks: Bekas gabenor Mississippi tahu tentang wang kebajikan Favre


We have our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/