Teks Brett Favre termasuk dalam tuntutan mahkamah atas salah guna dana kebajikan Mississippi | CNNCNN

Mesej teks yang dikeluarkan sebagai sebahagian daripada tuntutan sivil yang berkaitan dengan salah guna dana kebajikan di Mississippi didakwa menunjukkan bekas Gabenor Phil Bryant bekerja untuk membantu bekas pemain suku NFL dan Hall of Fame Brett Favre mendapatkan dana untuk membina kemudahan bola tampar di Universiti Mississippi Selatan.

“Baru sahaja meninggalkan Brett Farve (sic). Bolehkah kami membantunya dengan projeknya,” tulis Bryant kepada Nancy New, pengasas Pusat Pendidikan Komuniti Mississippi bukan untung, dalam mesej Julai 2019. “Kita harus bertemu tidak lama lagi untuk melihat bagaimana saya boleh memastikan kami memastikan projek anda berada pada landasan yang betul.”

Dalam perbualan berasingan hampir dua tahun sebelumnya, Favre menulis kepada New tentang kebimbangannya tentang publisiti media.

“Jika anda membayar saya, adakah media boleh mengetahui dari mana asalnya dan berapa banyak?” Favre menulis dalam mesej Ogos 2017.

“Tidak, kami tidak pernah mempunyai maklumat itu dihebahkan,” kata New.

Keesokan harinya, New menghantar mesej kepada Favre dengan kemas kini: “Wah, baru lepas telefon dengan Phil Bryant! Dia bersama kami! Kami akan menyelesaikan ini!”

Lebih daripada dua tahun kemudian, Bryant menghantar teks kepada New untuk bertanya sama ada dia telah mendapat mana-mana program baharu melalui Jabatan Perkhidmatan Manusia (DHS) Mississippi. New menjawab, sebahagiannya, bahawa “seseorang” “pasti menarik kami di belakang tabir,” dan berterima kasih kepada Bryant. Dia membalas dengan emoji senyuman.

Mesej teks itu dimasukkan dalam pemfailan undang-undang pada hari Isnin sebagai sebahagian daripada tuntutan sivil yang dibawa oleh Mississippi DHS berkaitan dengan dana kebajikan yang salah digunakan. Peguam Thomas Bufkin, yang mewakili Pusat Pendidikan Komuniti Mississippi bukan untung New, salah seorang defendan, memasukkan teks sebagai sebahagian daripada usul untuk memaksa Bryant mengemukakan dokumen lanjut.

Tuntutan itu berpunca daripada siasatan terhadap bagaimana negeri membelanjakan berpuluh-puluh juta dolar dalam wang persekutuan yang bertujuan untuk disalurkan kepada mereka yang paling memerlukan – skim penipuan awam terbesar dalam sejarah negeri, menurut juruaudit negara.

Saluran media Mississippi Today, yang telah membuat liputan mengenai skim ini selama beberapa tahun, telah melaporkan bahawa sekurang-kurangnya $5 juta daripada dana kebajikan itu disalurkan untuk membina kemudahan bola tampar baharu di Universiti Mississippi Selatan. Favre bermain bola sepak untuk sekolah dari 1987-90 dan anak perempuannya bermain bola tampar di sana 20172022.

Pada bulan April, New dan anak lelakinya telah disabitkan bersalah atas peranan mereka dalam skim untuk menggunakan dana kebajikan untuk pembinaan pusat bola tampar. Baik Bryant mahupun Favre tidak didakwa melakukan kesalahan.

Peguam Bryant William M. Quin II mengeluarkan kenyataan sebagai tindak balas kepada pemfailan itu.

“Gabenor Bryant memberitahu peguam Nancy New bahawa dia akan mengemukakan dokumen yang diminta walaupun dia bukan pihak dalam tuntutan mahkamah. Semua dokumen adalah keistimewaan, jadi Gabenor Bryant meminta peguam New bersetuju dengan perintah perlindungan yang membolehkan dokumen itu digunakan di mahkamah dengan sekatan munasabah tertentu,” kata Quin.

“Kes harus dibicarakan di mahkamah undang-undang di mana peraturan bukti mentadbir dan keistimewaan dihormati. Mereka tidak sepatutnya dibicarakan di akhbar, di mana sindiran dan spekulasi kadangkala keliru dengan fakta sebenar. Nampaknya peguam New lebih suka untuk membicarakan kes anak guamnya dalam kes yang kedua berbanding dengan yang pertama.

Peguam Favre Bud Holmes menafikan sebarang salah laku. “Sejak awal lagi, Brett telah dihormati dari hari pertama hingga hari ini,” katanya.

Universiti Mississippi Selatan tidak menjawab permintaan untuk komen.

Pada Mei 2020, Juruaudit negeri Mississippi mengumumkan bahawa Jabatan Perkhidmatan Manusia negeri membazirkan puluhan juta dolar dalam dana geran kebajikan persekutuan melalui salah perbelanjaan, penggunaan peribadi dan perbelanjaan ahli keluarga, rakan kakitangan dan penerima geran, termasuk Favre.

Siasatan selama lapan bulan menunjukkan bahawa jabatan itu memberikan lebih daripada $98 juta kepada dua bukan keuntungan: Pusat Pendidikan Komuniti Mississippi dan Pusat Sumber Keluarga Mississippi Utara.

Daripada $98 juta, $94 juta telah “dipersoalkan”, bermakna ia sama ada salah guna secara muktamad atau juruaudit tidak dapat menentukan sama ada ia dibelanjakan secara sah. Kebanyakan wang, diberikan selama tiga tahun, dari 2016 hingga 2019, datang daripada program Bantuan Sementara untuk Keluarga Memerlukan, kata juruaudit negeri Shad White.

Antara perbelanjaan yang “dipersoalkan” ialah siri pembayaran yang dibuat kepada Favre oleh Pusat Pendidikan Komuniti Mississippi.

Audit menunjukkan bahawa Favre Enterprises telah dibayar $500,000 pada Disember 2017 dan $600,000 pada Jun 2018 sebagai balasan untuk ucapan di pelbagai acara. Laporan juruaudit, bagaimanapun, menyatakan bahawa “selepas semakan sepintas lalu tarikh tersebut, juruaudit dapat menentukan bahawa individu yang dikontrak tidak bercakap dan dia juga tidak hadir untuk acara tersebut.”

Audit susulan yang dijalankan oleh firma perakaunan di Maryland mendapati bahawa lebih daripada $77 juta telah digunakan secara tidak wajar daripada program kebajikan negeri melalui organisasi bukan keuntungan.

Favre, penduduk asli Mississippi, membuat berjuta-juta dolar semasa kerjaya NFL cemerlangnya dari 1991 hingga 2010, terutamanya sebagai quarterback untuk Green Bay Packers. Beliau telah dilantik ke dalam Dewan Kemasyhuran pada tahun 2016.

Pada Oktober 2021, Favre membayar balik negeri $600,000 tetapi pihak berkuasa berkata dia masih berhutang $228,000 sebagai faedah.

“Saya tidak pernah menerima wang untuk obligasi yang tidak saya penuhi,” kata Favre dalam tweet pada Mei 2020. “… Saya tidak sedar bahawa wang yang diagihkan itu dibayar daripada dana yang tidak dimaksudkan untuk tujuan itu, dan kerana itu Saya akan membayar balik jumlah penuh ke Mississippi.”

Holmes, peguamnya, berkata pada hari Rabu bahawa Favre tidak mengetahui asal usul dana itu.

“Dia tidak tahu dari mana ia datang. Apabila diketahui kemudiannya bahawa wang yang dibayar kepadanya untuk bercakap adalah daripada wang yang direka oleh kerajaan … untuk mereka yang kurang bernasib baik atau miskin, Brett membayarnya semula,” kata Holmes.

We would like to thank the author of this post for this amazing material

Teks Brett Favre termasuk dalam tuntutan mahkamah atas salah guna dana kebajikan Mississippi | CNN


Explore our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/