Terbuka Perancis – Iga Swiatek ‘menguasai Rafael Nadal’ menentang Novak Djokovic dalam blockbuster suku akhir

Iga Swiatek berkata dia akan “menguasai Rafa” apabila pemain hebat Sepanyol itu menentang Novak Djokovic dalam aksi suku akhir blockbuster di Terbuka Perancis pada petang Selasa.

Semua mata akan tertumpu kepada Roland-Garros apabila Nadal dan Djokovic melangkah keluar ke Court Philippe-Chatrier untuk perlawanan yang digelar “perlawanan lelaki paling penting dalam 10 tahun terakhir” oleh pakar Eurosport Tim Henman,

Djokovic mendahului head-to-head 30-28, walaupun rekod itu dibalikkan 7-2 memihak kepada Nadal di gelanggang tanah liat Paris.

Roland-Garros

‘Sebab untuk marah’ – Jurulatih Djokovic, Ivanisevic mendoakan sokongan orang ramai… Nadal

SATU JAM YANG LALU

No. 1 dunia itu membida untuk menyertai Nadal di tangga teratas carta sepanjang zaman lelaki dengan gelaran Grand Slam ke-21nya. Nadal memenangi kejuaraan utama terakhir di Terbuka Australia selepas kemunculan semula yang ajaib selepas lima bulan tidak hadir akibat kecederaan.

Swiatek, yang mengukir jelajah wanita dan mencatat kemenangan ke-32 berturut-turut pada hari Isninadalah peminat setia Nadal dan sekali lagi akan menyokongnya menentang saingan lamanya.
“Seperti semua orang tahu saya peminat Rafael Nadal dan saya ingin menonton perlawanannya menentang Novak Djokovic,” kata Swiatek dalam ruangan BBC Sportnya.

“Saya akan terlalu ingin tahu tentang apa yang akan berlaku untuk tidak melihatnya, tetapi saya akan menonton di TV dan bukannya di stadium.

“Saya menyaksikan perlawanan terakhir Rafa menentang Felix Auger-Aliassime, walaupun bukan perlawanan penuh kerana ia terlalu lama.

“Sepanjang kejohanan saya perlu fokus pada persiapan saya sendiri, rehat dan rutin saya. Itulah sebabnya saya tidak akan menonton suku akhir di stadium.

“Tetapi, seperti biasa, saya akan menyokong Rafa.”

Nadal mengakui selepas kemenangannya ke atas Felix Auger-Aliassime pada hari Ahad bahawa tubuhnya boleh menyerah pada bila-bila masa kerana dia menurunkan lebih banyak petunjuk persaraan.

“Baru-baru ini saya pergi ke akademi Rafa di Majorca dan melihat semua trofinya di muzium yang dia ada di sana,” sambung Swiatek.

“Saya lebih teruja dengan trofi itu berbanding trofi yang saya lihat ketika saya pergi ke stadium Real Madrid, walaupun ia juga mengagumkan.

“Saya sangat kagum melihat trofi Grand Slam yang dimenangi Rafa, sudah tentu.

“Tetapi saya juga kagum dengan semua yang lain, seperti trofi yang dimenanginya di Barcelona, ​​Monte Carlo dan Rom. Terdapat begitu banyak!

“Sungguh mengagumkan untuk melihat konsistensi yang dimilikinya sepanjang kariernya dan melihat semua trofinya benar-benar memberi inspirasi.”

Keadaan waktu malam yang lebih sejuk dijangka memihak kepada Djokovic, dengan Nadal tidak dapat menjana sebanyak banyak pusingan atas dongengnya dengan bola menjadi lebih berat.

Pakar Eurosport Mats Wilander menerangkan perbezaan antara bermain pada waktu siang dan malam di atas tanah liat di Roland-Garros.

“Tanpa syak lagi, ya,” kata Wilander ketika ditanya sama ada ia berbeza bermain pada siang hari berbanding malam.

“Permukaan – tanah liat – menjadi sedikit lembap, dan bola tenis mengambil kelembapan, [becoming] lebih berat, lebih sukar untuk berputar.

“Sudah tentu, sesi malam di Terbuka AS juga berbeza kerana perubahan suhu dan kelembapan, tetapi gelanggang itu sendiri tidak banyak berubah; sudah tentu gelanggang keras simen.

“Apabila panas, ia lebih melenting berbanding ketika sejuk, tetapi perubahan ini [at Roland-Garros] adalah jauh lebih banyak, dan ia sukar untuk pemain.”

– – –

Strim Terbuka Perancis 2022 secara langsung dan atas permintaan penemuan+

Roland-Garros

‘Alcaraz mendapat apa yang dia mahu’ – Zverev mempersoalkan penjadualan ‘sangat menarik’

2 JAM LALU

Roland-Garros

‘Booing menyemarakkan Djokovic’ – McEnroe memberi amaran kepada peminat menjelang pertembungan Nadal

2 JAM LALU

We wish to say thanks to the author of this post for this awesome material

Terbuka Perancis – Iga Swiatek ‘menguasai Rafael Nadal’ menentang Novak Djokovic dalam blockbuster suku akhir


You can find our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/