Terbuka Perancis: Rafael Nadal, Casper Ruud Ke Final Pada Hari Kecederaan Dan Drama Bantahan | Berita Tenis

Rafael Nadal mara ke final Terbuka Perancis yang ke-14 pada hari Jumaat apabila Alexander Zverev terpaksa meninggalkan pertembungan empat terakhir selepas mengalami kecederaan buku lali kanan yang memuakkan pada hari drama di Roland Garros. Pada hari Ahad, Nadal akan bermain di final Grand Slam ke-30nya apabila dia menentang Casper Ruud, pemain Norway pertama yang membuat perlawanan kejuaraan di kejohanan utama.

Nadal 7-6 (10/8), 6-6 di depan apabila Zverev terpaksa berhenti sementara Ruud menewaskan Marin Cilic 3-6, 6-4, 6-2, 6-2 pada separuh akhir yang diadakan. apabila seorang penunjuk perasaan alam sekitar berlari ke mahkamah dan mengikat dirinya pada jaring.

Zverev memusingkan buku lalinya ketika dia mengejar bola di hadapan kotak pemain di Court Philippe Chatrier di mana pasukan dan keluarganya yang terkejut sedang duduk.

Ketika jeritan kesakitannya bergema di sekitar gelanggang berkapasiti 15,000 tempat duduk, Zverev yang sebak dibawa keluar dari gelanggang dengan kerusi roda ketika Nadal yang prihatin memandang.

Beberapa minit kemudian, pemain berusia 25 tahun itu kembali bertongkat dan mengakui perlawanan, dengan Nadal memeluk lawannya yang patah hati.

“Jika anda seorang manusia, anda berasa kasihan kepada rakan sekerja,” kata juara Terbuka Perancis 13 kali, Nadal.

“Ia sangat sukar dan sangat menyedihkan untuknya. Dia bermain dalam kejohanan yang sukar dipercayai dan dia adalah rakan sekerja yang sangat baik dalam jelajah itu.

“Saya tahu betapa dia berjuang untuk memenangi Grand Slam. Buat masa ini, dia sangat malang. Saya pasti dia akan menang bukan satu, tetapi lebih daripada satu. Saya doakan yang terbaik untuk dia.”

Menangis

Dia menambah: “Bagi saya, untuk berada di final Roland Garros adalah satu impian, tanpa ragu-ragu, tetapi pada masa yang sama, untuk ia berakhir dengan cara itu… Saya telah berada di sana dalam bilik kecil bersama Sascha dan tengok dia menangis macam tu…”

Zverev kemudian berkata dia telah “mengalami kecederaan yang sangat serius”.

“Ia adalah saat yang sangat sukar di gelanggang. Ia kelihatan seperti kecederaan yang sangat serius tetapi pasukan perubatan masih memeriksanya dan saya akan memaklumkan anda maklumat terkini,” katanya.

“Tetapi tahniah kepada Rafa, ia satu pencapaian yang menakjubkan untuk berada di final buat kali ke-14.

“Saya harap dia pergi sepanjang jalan dan mencipta lebih banyak sejarah.”

Sehingga tamat dramatik perlawanan, Zverev telah menolak Nadal sepanjang jalan.

Dalam permainan rollercoaster, 91 minit set pertama, Zverev patah pada perlawanan pembukaan sebelum Nadal menyamakan kedudukan 4-4.

Pemain Sepanyol itu, yang bercucuran peluh di bawah bumbung yang tertutup, menyaksikan tiga mata set datang dan pergi pada perlawanan ke-10 ketika pukulan serba-serbi pemain Jerman itu mengekalkannya dalam perlawanan itu.

Nadal, yang meraikan hari jadinya yang ke-36 pada hari Jumaat, kemudian menyelamatkan empat mata set dalam pukulan seri, salah satunya daripada pukulan depan padang yang menakjubkan.

Hantaran pukulan depan yang melepuh memberikannya pembukaan pada mata set keenam.

Zverev, bermain di separuh akhir di Roland Garros untuk tahun kedua berturut-turut, mencecah 25 pemenang dan 26 kesilapan tanpa paksaan.

Set kedua diselingi dengan lapan kali rehat servis. Apabila Nadal memecah mata 2-1, dia melakukannya di belakang rali 44 pukulan yang meletihkan.

Nadal menjadi lelaki kedua tertua mara ke final di Paris selepas Bill Tilden, 37 tahun, yang menjadi naib juara pada 1930.

Kemenangan menyaksikan Nadal, yang menyingkirkan pemain nombor satu dunia dan juara bertahan Novak Djokovic di suku akhir, mencatat rekodnya di Terbuka Perancis kepada 111 kemenangan dan hanya tiga kekalahan.

Jika dia menang pada hari Ahad, dia akan menjadi juara tertua kejohanan itu, mengatasi rakan senegara berusia 34 tahun Andres Gimeno yang merangkul kejuaraan pada 1972.

‘Idola’ Nadal

Nadal telah mara ke final walaupun beliau sendiri meragui masa depan jangka panjangnya dalam sukan itu.

Kecederaan kaki kiri yang kronik telah memaksanya untuk mengakui bahawa mana-mana perlawanan mungkin merupakan yang terakhir dalam kariernya yang memecahkan rekod Terbuka Perancis.

Dia memerlukan lebih empat jam untuk menewaskan Felix Auger-Aliassime dalam lima set dalam pusingan 16 terakhir dan kemudian memerlukan empat jam lagi untuk mengalahkan Djokovic dalam empat set.

Ruud menjadi lelaki Norway pertama yang mara ke final Slam dan memuji Nadal sebagai “idolanya”.

Pemain nombor lapan dunia Ruud melepaskan 16 ace dan 41 pemenang melepasi juara Terbuka AS 2014, Cilic.

Bagaimanapun, berlaku pelanggaran keselamatan yang membimbangkan pada set ketiga apabila penunjuk perasaan wanita berlari ke gelanggang dan mengikat lehernya pada jaring.

Dia memakai baju yang mengandungi slogan: “Kami mempunyai 1028 hari lagi” sebelum akhirnya dipotong oleh kakitangan keselamatan. Perlawanan disambung semula selepas penangguhan 15 minit.

“Ia adalah perlawanan yang hebat dari pihak saya, saya tidak memulakan permainan yang terbaik tetapi Marin bermain set pertama yang sangat baik,” kata Ruud yang berusia 23 tahun.

“Saya memandang tinggi kepada Rafa. Dia adalah contoh terbaik bagaimana berkelakuan di mahkamah, tidak pernah berputus asa dan tidak pernah merungut. Dia adalah idola saya sepanjang hidup saya.”

Ruud menyifatkan protes itu sebagai “situasi yang rumit dan sukar”.

Dinaikkan pangkat

“Saya hanya melihat dia di belakang, saya tidak tahu sama ada dia memegang apa-apa atau apa yang ada di lehernya.”

(Kisah ini belum disunting oleh kakitangan NDTV dan dijana secara automatik daripada suapan bersindiket.)

Topik yang dinyatakan dalam artikel ini

We want to give thanks to the writer of this article for this amazing web content

Terbuka Perancis: Rafael Nadal, Casper Ruud Ke Final Pada Hari Kecederaan Dan Drama Bantahan | Berita Tenis


Visit our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/